Zeugma
Zeugma Antik Kenti Gaziantep'te bulunan Fırat Nehri kıyılarında yer alan antik bir kenttir. Roma döneminde Büyük İskender'in genareli olan Selevkos Nikator tarafından kurulmuştur. Köprü anlamına gelen Zeugma adını vermiştir. Fırat Nehri kenarına muazzam villalar inşa ederek 80 bin kişilik nüfusuyla Dünya'nın en büyük kentine ev sahipliği yapmıştır. O dönemlerde bulunan büyük şehirler İskenderiye, Antakya ve Mısır'dan da biraz küçük olan Pompei'den birkaç kat büyüklükteydi. Atina ile de aynı büyüklüğe sahip göz alıcı bir şehirdi. Şehirde Kader Tanrıçası Thyke'nin tapınağı yapılmış ve günümüzde hala yer altında bulunmaktadır.
Zeugma'da bulunan en önemli eser olan Çingene Kızı Mozaiği, müzenin ve Dünya'nın gözdesi haline gelmiştir. Mozaik tam değildir ve taşların bir kısmı Amerika'ya kaçırılmıştır. Ancak eserin parçaları alınırken çok uğraşılmış ve müzakereler sonucu ülkemize, yuvası Zeugma'ya teslim edilmiştir.
Çingene Kızı Kimdir?
Çingene kızı tasviri o dönemde yaşayan soylu bir ailenin villasında yer süslemesi olarak kullanılmıştır. Göz alıcı ve çarpıcı bakışlarıyla, örgülü saçları ve küpesiyle Çingene kızına benzetilmiş diğer yandan da Tanrıça Gaia'ya benzetenler de olmuştur. Fakat kime benzediği, kim olduğu konusunda gizemini korumaktadır.
Gaia Kimdir?
Yunan mitolojisinde yeryüzünü simgeleyen, arzın tecessümü olan tanrıçadır. Toprak ana olan ve diğer tüm tanrıların kendisinden türediği düşünülmektedir.
Her şeyin kendisinden meydana geldiği toprak anadır. Tüm tanrıların ve titanların annesidir. Bütün tanrıların Gaia'dan geldiği ilk element olarak bilinir. Hesiodos'a göre Gaia Khaos'tan sonra doğmuştur. Onun ardından Eros (aşk tanrıçası) doğmuştur. Gaia hiç erkek element olmaksızın çevresini saran Gök'ü, Ouranos'u ve dağları, deniz unsurunu kişiselleştirmiş erkek şekli olan Pontos'u doğurmuştur. Gök'ün doğuşundan sonra Gaia onunla birleşti ve böylece sahip olduğu çocuklar, artık basit bir element güç olmaktan çıkarak tam anlamıyla birer tanrı oldular.
Okeanos, Koios, Krios, Hyperion,İapetus ve Kronos
Theia, Reia, Themis, Mynemosyne, Phoibe ve Theys doğdular. Bunlar dişi tanrısal varlıklardır.
Bu kuşağın en genç tanrısı Kronos'tur.
Ardından Kyklopslar geldi. Yıldırım, şimşek ve gök gürültüsüne hükmeden tanrısal varlıklardır.
Adları: Arges, Steropes, Brontes'dir.
Ve nihayet Ouranos'un aşklarından Kottos, Briareus ve Gyges adlı yüz kollu, devasa, şiddet yanlısı olan varlıklar olan Hekatogkheir'ler doğdu.
Ancak Ouranos kendi titan çocuklarının özgürlüklerini ellerinden almış ve onları Tartarus'a hapis etmiştir. Gaia bu acıya dayanamayıp oğlu Kronos'un yardımıyla Ouranos'u yener ve çocukları özgürlüğe kavuşur. Daha sonra da Kronos da kendi oğlu Zeus tarafından Tartarusa atılarak aynı kaderi paylaşmıştır.
ZEUGMA ANTİK KENTİNDE BULUNAN DİĞER MOZAİKLER ve TANRILAR
TRITON MOZAİĞİ
DIONYSES VE NIKE MOZAİĞİ
ANTOPE VE SATYROS MOZAİĞİ
POSEIDON, OCEANUS VE TETHYS MOZAİĞİ
DIONYSOS'UN DÜĞÜNÜ
APHRODİTHE'NİN DOĞUŞU
AKHILLIEUS MOZAİĞİ
OCEANOS VE TETHYS MOZAİĞİ
DIADALOS MOZAİĞİ
SİLENOS MOZAİĞİ
GALATEIA MOZAİĞİ
KAHVALTI SOFRASINDAKİLER
YUNUSLU EROS MOZAİĞİ
FIRAT NEHRİ'NİN KRALI AKHELOOS
BEREKET TANRISI DEMETER
SU PERİSİ
FIRAT NEHRİ TANRISI EUPHRATES
PARTHENOPE
METİOKHOS
ÖLÜMSÜZ AŞIKLAR PARTENOPE VE METİOX
AŞK (EROS) VE RUH (PSYKHE)
AKRATOS
EUROPA
PERSEUS VE ANDROMEDA
DANEA MOZAİĞİ
FIRAT'IN GENÇ NEHİR TANRISI
KAYNAKÇA:
http://www.zeugma.org.tr/hikayeler.aspx#features/
http://zeugma.org.tr/geneltarihce.aspx
https://tr.wikipedia.org/wiki/Gaia
https://tr.wikipedia.org/wiki/Zeugma
Yorum Bırakın