Cilt Bakımına Giriş 101: Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri

Cilt Bakımına Giriş 101: Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri
  • 1
    0
    0
    0
  • Cilt bakımına dair her şeyle, aşırı ilgili biri olarak, özellikle son dönemde adını sıkça duyduğumuz popüler ürün ve onların içeriklerine dair, herkesin içten içe merak edip konuştuğu; fakat derli toplu, detaylı ve yaygın bilinen yanlışlardan arındırılmış bilgilere ulaşılamayacak konular hakkında araştırdığım ve kendi filtremden geçirip derlediğim bilgileri bir seri halinde yazıp yayınlamaya karar verdim. Yalın; fakat detaylı terimler içeren bir yazı serisi olacağı için de anlaşılır bir şekilde giriş yapmak istedim. 

    Öncelikle, 26 yaşında genç, bazı sağlık problemlerine sahip, cildine değer veren ve elinden geldiğince kaliteli bir şekilde yaş almak isteyen bir kadın olarak, en başta kendim için en iyi olanı bulmak adına; duyduğum, gördüğüm, okuduğum her şeyi sorgulayıp araştırmaya başladım uzun zaman önce. Her gün biraz daha çıldırtan dünyamızda; birilerinin önerdiği ürünler, kaydırmamız için bıraktığı linkler, markalarla iş birlikleri, yorumlar ve deneyimleri benim için yeterli gelmemeye hatta rahatsız edici olmaya başladı. Bu yüzden de her alanda olduğu gibi bu kısımda da derine inip sağlam çıkarımlar yaparak kendi edindiğim bilgi ve tecrübeleri, kaliteli içerikler halinde sunmaya çalışıyor olacağım bu satırların ulaştığı herkese. 

    Cildini seven ve kaliteli yaş almak isteyen herkes; öncelikle neye karşı ne yapması gerektiğini bilmeli. Kendini ve cilt yapısını tanımalı. Cildine iyi gelen ve gelmeyen şeylerin ayrımına varabilmeli. Kişi yaygın bilinen yanlışlardan arınmalı ve kendi doğrularını bulmalı. Cildin ihtiyaçlarını karşılayıp, cilt bariyerinin yapısını bozacak her şeye karşı bir savunmaya sahip olmalı. Ve tüm bunları gerçekleştirirken, çok fazla alternatifin ve yanlış yönlendirmenin yaygın olduğu bir düzende, kişi kendisi için en doğru ürünü seçebilme potansiyeline sahip olarak herhangi bir üründeki içerik listesini okuyup inceleyebilecek yetkinlikte olmalıdır. Ürün içeriklerinin formülleri hakkında kısmi düzeyde bir kimya bilgisi yeterli olacaktır.

    Basit bir örnekle açıklayayım: Sülfat maddesini (sülfat için bkz) ele alalım. Bu ürünün benim kullanacağım herhangi bir bakım ürününde olması beni rahatsız eder. Cildimde gerginlik hissi yaratır ve cildi kurutmaya yönelik çalışan bir etkendir. (Ayrıntı için bkz.)  Bu nedenle bu içeriğin olmadığı ürünleri tercih etmeliyim. Eğer içerik listesini beğendiğim bir üründe, sülfat varsa bile bu listenin ilk sıralarında değil; en azından listenin sonlarında olmalıdır. (Örnek çalışma ortamı için bkz)

    Aynı düşünce şekli kullanacağınız ve seçeceğiniz her ürün ve içerik için geçerlidir. Hümektanlar (su tutucu, nem çekici, nemlendirici), niacinamidler (leke baskılayıcı içerikler), AHA, BHA, PHA (Soyucu asitler), seramitler, peptitler, koruyucu etken maddeler ve ürüne vaad ettiği özellikten dolayı ismini veren ana madde olan içeriklerin üründeki oranı, ürünün içinde kaçıncı sırada yer aldığı ve bazı ürünlerin birbiriyle nasıl etkileşimde olduğunu bilmek,oldukça önemli noktalardandır. 

    Dönem dönem bildiğimiz cildimizin yapısında değişiklikler olabilir, mevsim geçişlerinde hassasiyetlerimiz artabilir, alerjik ve hassas bir cilde sahip olabiliriz. Neticede hepimiz farklı cilt tiplerine sahibiz. Birinde mucizevi etkiler yaratan bir ürün ya da içerik bir başkasına iyi gelmeyebilir. Biri, o ürünü kullanmadığı halde, para karşılığında reklamını yaptığı ürünü almak konusunda, kendi kitlesini etkileyebilir. Ancak; bilinçli tüketiciler, bir şeyler o sıralar moda olduğu için değil, gerçekten neye ihtiyacı olduğunu bilen ona göre seçim yapan insanlardır. Sizin de kim olduğunuz ve ne yapacağınız önemlidir. Eğer; her şey, herkese iyi gelseydi hepimiz tek bir ürün kullanıyor olurduk. Dolayısıyla da sürekli birilerinin size bir şeyler önermesini beklemek ve başkalarının size dayattığı değer yargılarını, temelini bilmediğiniz halde, sırf daha çok kitleye hitap ediyor diye popüler olan kişlerin, her dediğini sorgusuz sualsiz kabul etmek; kendi potansiyelinize ihanet etmek olur. Kendi karar verme mekanizmanızı pasif kılmak, basit bir ihtiyaç olan nemlendirici seçmede bile, sizin kararlarınızın başkaları tarafından yönlendirilmesine sebep olur. Bu nedenle bize sunulan hazırdaki balıklardansa, balık tutmayı öğrenmeye bir yerden başlamak gerek diye düşünüyorum. Nasıl olduğunuzu ve neye ihtiyacınız olduğunu bildikten sonra içerik listesi okumak eğlenceli bir duruma dönüşüyor. Unutmayın, kimse sizi sizden daha iyi tanıyamaz ve ihtiyaçlarınızı bilemez. Kendinizi dinlemeyi ve kendinize vakit ayırmayı ihmal etmeyin. 

    Şimdi de cilde zarar veren ve cildin doğal yapısını, işleyişini bozan tüm serbest radikallerin neden olacağı hasarlara karşı oldukça güçlü savunma silahları olan, en etkili ürün içeriklerini sıralayalım. Sıralama şu şekilde:

    1) Askorbik Asit (Hepimizin bildiği adıyla C vitamini, güçlü bir antioksidan)

    2) Retinoidler (Antioksidan, birden fazla formda olan A vitamini türevlerinin genel adı)

    3) SPF ( Güneş Koruma Faktörlü ürünlerin zararlı ışınlardan koruma derecelerini gösteren ölçü birimi)dir.

     

    Bu 3 maddeyi ayrı ayrı başlıklar halinde, farklı yazılarda inceleyeceğim Bir sonraki yazıda detaylıca Ascorbik Asit ve diğer formlarından bahsedeceğim.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.