Oturduğunuz Yerden Ziyaret Edebileceğiniz Yurt Dışındaki 5 Müze

Oturduğunuz Yerden Ziyaret Edebileceğiniz Yurt Dışındaki 5 Müze
  • 11
    0
    0
    1
  • Pandemiyle birlikte pek çok ülkede olduğu gibi birçok yeni kısıtlama, ülkemizde de yeniden gündemde. Günlük hayatı inanılmaz derecede etkileyen salgının boyutu ve etkileri yakın zamanda azalacak gibi görünmüyor. Sosyal ortamlardan oldukça uzak kaldığımız; ülkeler ve şehirler arası seyahatlerin zorunlu olmadıkça gerçekleştirilmemesi gereken şu günlerde, hepimiz bir şeylerden mahrum kalmaktayız. Herkes kendine iyi gelen çoğu ortamın özlemini duyuyor ve bir şekilde yeni hayatın getirilerine uyum sağlamakla, akıl sağlığımızı korumak arasındaki ince çizgide zikzaklar çiziyoruz. Bildiğiniz üzere pek çok kültür-sanat faaliyeti hak ettiği derecede katılımcıyla gerçekleştirilemiyor. Bir yılı aşkın süredir, her şeyi dijital bir dünyada sanal platformlar aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Tıpkı şu an, benim de yaptığım gibi. Herkes gibi, müze tutkunları da bu zevklerinden mahrum kalıyor bir süredir. Geçtiğimiz gün Google, ünlü Metropolitan Sanat Müzesinin 151. yılı için bir doodle yapmıştı. Buradan yola çıkarak bir miktar araştırmayla size her yerde oldukça sık kullanılan bu konuyla ilgili çok daha fazla ve ayrıntılı bilgi sunmak adına; sanata, tarihe ve tarihi eserlere ilgi duyan müze meraklıları için bir seri derlemeye karar verdim.

    Pandemiyle birlikte ülkemizde ve yurt dışındaki pek çok ulusal sanat müzesi, insanları evde kalmaya teşvik etmek adına; sanal turlar yapmaları için tüm internet kullanıcısı ziyaretçilerine müzelerinin kapılarını açtı. 

    İster evde ister ofisinizde olun, dilediğiniz an sanal turlar yapabileceğiniz dünyanın farklı konumlarında ziyaret edilebilecek müzeler:

    1) The Metropolitan Museum of Art-New York

    Geçtiğimiz günlerde kuruluşunun 151. yılı olan ve Met adıyla kısaltılmış ulusal sanat müzesi, dünyanın en önemli ve ünlü müzesi. Bünyesinde eski Doğu, Mısır, Yunan ve Roma gibi pek çok kültürün izlerini taşıyan eserleri barındıran ve Avrupa Orta Çağ koleksiyonuna ait eserlerini de Manhattan'daki ek binasında sergileyen oldukça büyük hacme sahip bu müzeyi buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

    2) Louvre Müzesi-Paris 

    Doğu Avrupa, Batı Avrupa, kraliyet bahçeleri ve ünlü cam piramit gibi bölümlerden oluşan ve başta ünlü Mona Lisa tablosu olmak üzere; Mısır, Yunan, Roma ve İslam kültürlerine ait eserlerden oluşan koleksiyonlarında, 35.000 civarında gösterimde bulunan toplamda 555 bine yakın eseri bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bu müze, Fransız İhtilali'nden sonra Napolyon döneminde faaliyete geçtiği biliniyor. Ayrıca Firdevsi'nin ünlü Şehname eserinin üç sayfalık bir kısmıda burada bulunuyor. Dilerseniz buraya tıklayarak müzeyi ziyaret edebilirsiniz. 

    3) Van Gogh Müzesi-Amsterdam

    Hollandalı ressam Vincent Van Gogh ve sanat hayatının anısına 1973'te açılan bu müze ayrıca ulusal bir müze niteliğindedir. Ressamın en ünlü ve günümüze kadar ulaşan, sanat ve kişisel hayatına dair tüm resim, çizim ve mektupları bu müzenin bünyesindedir. "Vincent and the Doctor" adlı ve ressamın anısına özel bir bölümü olan Doctor Who dizisinde de yer verilmiş bu eşsiz müzeyi buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. 

    4) Prado Müzesi-Madrid

    İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan Prado Müzesi hem bir müze hem de bir sanat galerisi özelliği taşımaktadır. 16. ve 17. yüzyıl, ünlü İspanyol ve Hollandalı ressamların eserlerinin yanı sıra pek çok heykel ve çizimler de yer almaktadır. Geçtiğimiz sene Barış Özcan'ın bir " target="_blank" rel="noopener">videosuna konu olan, ünlü Nedimeler tablosunun da sergilendiği bu müzedeki eserleri, buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

    5) Pergamon Müzesi-Berlin

    Adı oldukça tanıdık gelen bu müze Berlin'de bulunuyor. Klasik Antik Çağ, Antik Yakın Doğu Müzesi ve İslam Sanatı Müzesi olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

    Ülkemizde bulunan Bergama Antik Kentindeki Zeus Sunağı, Milet Pazar Yeri Kapısı, Pergamon Altarı, Athena heykeli gibi daha pek çok önemli eser, saydığımız bölümlerdeki kültürlere ait parçaların toplanılarak bünyesine katılmasıyla oluşturulan ünlü ve önemli olan bu müzeyi, buraya tıklayarak inceleyerebilirsiniz. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.