Film Sahneleri Üzerinden Antisosyal Beyinleri Anlamak

Film Sahneleri Üzerinden Antisosyal Beyinleri Anlamak
  • 5
    0
    0
    0
  • Bu yazı, https://neurosciencenews.com/psychopahty-neural-basis-18234/ sitesinden derlenerek oluşturulmuştur. Makalenin bağlantısı sayfa sonunda yer almaktadır.

    Yeni bir nörogörüntüleme çalışması, psikopati veya antisosyal kişilik bozukluğuyla bağlantılı kişilik özelliklerine sahip kişilerde duygusal düzenleme ile ilişkili beyin alanlarındaki yapısal ve işlevsel farklılıkları ortaya koyuyor.

    Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre, duygularla ilgili beyin alanlarının yapısı ve işlevi ve bunların düzenlenmesi, hem psikopatik suçlularda hem de psikopatiyle ilişkili kişilik özelliklerine sahip bireylerde değişiyor.

    Finlandiya'daki Turku PET Merkezi, Karolinska Enstitüsü ve Mahkumlar için Psikiyatri Hastanesinin ortak çalışması, psikopat mahkumlar ve sağlıklı gönüllülerde beyin yapısını ve işlevini inceledi. Beyin yapısı manyetik rezonans görüntüleme ile ölçüldü. Katılımcıların aktiviteleri fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ile izlenirken şiddet içeren ve şiddet içermeyen filmler izlediler. Şiddet içeren filmleri izlerken, bilişsel kontrol ve duygu düzenlemeyle ilgili alanlar psikopatlarda daha güçlü tepkiler gösterdi.

    Sağlıklı kontrol katılımcılarından oluşan geniş bir örneklemde, psikopati ile ilgili özellikler beyin yapısı ve işlevindeki benzer değişikliklerle ilişkilendirildi: Bir kişinin ne kadar çok psikopatik özelliği varsa, beyni psikopat suçluların beyinlerine o kadar çok benziyordu.

    Beyindeki yapısal ve işlevsel değişiklikler, duygular ve onların düzenlenmesiyle ilgili alanlara odaklanıldı. Bu alanların aktivitesindeki ve yapısındaki değişiklikler, psikopatiyle ilişkili duyarsızlığı ve dürtüselliği açıklayabilir. Sonuçlar, psikopatik özelliklerin derecesinin genel popülasyonda da değiştiğini gösteriyor. Bulgular, şiddetin arkasındaki biyolojik mekanizmaları anlamaya yardımcı olur ve saldırganlık ve antisosyal davranışlara yeni ve daha etkili tedaviler planlamayı sağlar.

    Çalışmanın Linki: https://academic.oup.com/cercor/advance-article/doi/10.1093/cercor/bhab072/6218172

    Değişimle ilgili video, şiddet içeren ve içermeyen fimlerde aktif olan beyin bölgeleri değişiyor.
    https://youtu.be/hIFN-ixtMfY


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.