Star Wars Filmleri Hangi Sırayla İzlenmeli?

Star Wars Filmleri Hangi Sırayla İzlenmeli?
  • 4
    0
    0
    0
  • Bildiğiniz üzere 25 Mayıs 1977 yılında Star Wars adıyla yayınlanan ilk film, aslında 4. filmdir. Zaten kronolojik olarak yayınlanan ilk filmin adında IV. belirteci bulunmaktadır. Daha sonra çekilecek filmlerle karışıklık göstermemesi için, filmin adını Episode IV. A New Hope olarak belirtmişlerdir. İlk 2 üçleme hep Mayıs ayında yayınlanmış, son üçleme ve diğer 3 antoloji filmi de yayınlandıkları yılın Aralık aylarında vizyona girmiştir. (Rogue Squadron 23 Aralık 2023)

    Filmlerin yapım aşamasında; yapımcılar (Fox) fikir babası George Lucas'a , 9 film kadar uzun ve izleyiciden nasıl reaksiyon alacağı bilinmeyen, geleceği belirsiz bir seri için, 9 filmlik bütçe ayıramayacağını; fakat üçlemeler halinde çekilip gösterime giren filmlerin aldığı reaksiyona göre bir rota belirleyebileceklerini söylemişler. Bu yüzden G. Lucas da yaratmayı düşündüğü serinin 4. filimini ilk film olarak yayınlamıştır. 

    Star Wars serisi, yaratıldığı ilk süreçte, hem görsellik hem de içerik bakımından yeni sayılabilecek niteliktedir. Yayınlandığı ilk zamanlardan bugüne git gide popülerliğini arttırmış, çağının ötesinde, dünyayı kasıp kavuran epik bir film serisidir. Çünkü çıkış yaptığı tarihte çok yaygın olmayan bir türde bu kadar büyük kitlelerde (halen daha) heyecan uyandırmak doğduğu zamana göre ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir. 

    Sinematografik efektler, ses ve görüntü kalitesi, olay örgüsü ve kronoloji gibi sebeplerden ötürü, hangi sırayla izleneceği konusunda, zaman zaman bazı kesimleri fikir ayrılıklarına sürüklemiştir. 

    Bu yüzden önce filmleri kronolokjik olarak yayınlandığı tarihlere göre sıralayalım:

    • Orijinal Üçleme
    • Öncül Üçleme
    • Ardıl Üçleme
    • Antoloji Filmleri

    Orijinal Üçleme: Anakin Skywalker'ın Darth Vader'a dönüştükten sonraki dönemlerin anlatıldığı filmler

    1) Episode IV. A New Hope (Yeni Bir Umut 1977)

    2) Episode V. Empire Strikes Back (İmparator 1980)

    3) Episode VI. Retorn of the Jedi (Jedi'ın Dönüşü 1983)

    Öncül Üçleme: Anakin Skywalker'ın Darth Vader'a dönüşmeden önceki dönemi anlatan filmler

    4) Episode I. The Phantom Manace (Gizli Tehlike 1999)

    5) Episode II. Attack of the Clones (Klonların Saldırısı 2002)

    6) Episode III. Revenge of the Sith (Sith'in İntikamı 2005)

    Ardıl Üçleme: Orijinal üçleme sonrası dönemi anlatan filmler

    7) Episode VII. The Force Awakens (Güç Uyanıyor 2015)

    8) Rogue One: A Star Wars Story (Bir Star Wars Hikayesi: Rogue One 2016)

    Güç Uyanıyor'un ardından vizyona giren; ancak Ardıl üçleme dışı serinin bir Antoloji filmidir. Serinin kronolojik olarak yayınlanan 8. filmidir. Hikayesi, Öncül üçleme ve Orijinal üçleme arasındaki zamanı konu alarak işlenmiştir. Zaten bu filmde olacaklar çoktan yaşanmıştır ve Orijinal üçlemenin ilk filminin başlangıcı (Episode IV. A New Hope) Rogue One'da yaşananlar sayesinde gerçekleşmiştir. Seri dışı olan bu film, yalnızca hikayenin gidişatını anlamak için değil; aynı zamanda sinematografik açıdan oldukça kaliteli, hikayeye oturan iyi oyunculuklar izleme keyfini de yaşatıyor. Star Wars evreninin ne kadar geniş olduğunu ve en ufak bir detayın en ücra köşelerdeki hayatları, ne kadar etkilediğini görüyoruz. İzleyenlere, farklı bir filmmiş hissiyatı uyandırıyor.

    9) Episode VIII. The Last Jedi ( Son Jedi 2017)

    10) Han Solo: A Star Wars Story (Bir Star Wars Hikayesi: Han Solo 2018)

    Yine Ardıl üçleme dışı, seride Han Solo'nun hikayesinin ele alındığı bir Antoloji filmidir. Ardıl üçlemenin son filminden önce yayınlanan, ikinci antoloji filmidir. Kronolojik olarak ele alındığında, A New Hope filminin 10 yıl öncesini anlatır.

    11) Episode IX. The Rise of Skywalker (Skywalker'ın Yükselişi 2019)

    Hem Ardıl üçlemenin hem de serinin yayınlanan son filmidir.

    Tüm bu bilgiler ışığında;

    Yayın tarihine göre sırayla: IV - V - VI   -   I - II - III   -  VII - Rogue One - VIII - Han Solo - IX filmleri şeklinde izlenebilir.

    Hikaye bütünlüğü için kronolojik olarak sırayla: I - II - III  - Han Solo - Rogue One - IV - V - VI - VII - VIII - IX filmleri izlenebilir.

    Bunun dışında Machete adı verilen bir başka izleme şekli daha bulunuyor. 2011'de Red Hilton'nın blogunda bahsettiği üzere, Episode I (Gizli Tehlike) filminin seriye çok büyük bir katkısı olmadığı fikrinin savunulduğu bu izleme şekli: IV - V - II - III- VI - VII - VIII - IX sırasıyla izlenilen bir başka alternatif.

     

    Not: Sinema evreni dışında serinin, animasyon, dizi gibi başka uyarlama türlerine yer verilmeden hazırlanmış bir listedir.

    Kaynak: 1 2 

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.