Masalsı Diyarların Olduğu Dünya : Shadow And Bone

Masalsı Diyarların Olduğu Dünya : Shadow And Bone
  • 1
    0
    0
    0
  • Leigh Bardugo'nun tüm dünyada en çok satan Grishaverse romanlarından uyarlanan Shadow and Bone, çekimlerinin duyrulduğu andan itibaren büyük bir ses getirmiş, gerek kadrosuyla  ve fragmanının yayınlanmasıyla da sosyal medyada çok fazla konuşulan yapımlardan birisi olmuştur. Dizi, yazarın diğer kitaplarından baz alınarak; aynı evrende ve farklı yıllarda geçen iki farklı roman serisini birleştiriyor. Kargalar Meclisi ikilemesi, Gölge ve Kemik üçlemesinin sonrasında geçmektedir. Kargalar Meclisinde yaşanan olaylar ise Gölge ve Kemik’in hikayesine uygun olabilecek şekilde adapte edilmiş durumda.

    Shadow and Bone serisinin ilk kitabı , gereksiz betimlemelerden uzak olmakla beraber, birinci ağızdan ve sürükleyici bir anlatım diline sahiptir.Yazar Bardugo, evreni kolayca anlayabilmemiz adına, hayal gücünü özgüvenli bir şekilde; bizlere ilk sayfalarında sunuyor.Kitaptan bahsedecek olursak, kitapta bir harita ve  3 temel grup var. Kitabın ilk sayfasını açtığınız an Karanlıklar Diyarı'na giden Yüzüklerin Efendisi'nden ilham alınan haritayı ve bir sonraki sayfada yer alan üç temel grubun varolduğu kısmı göreceksiniz.

    Corporalkiler,Cellat ve Şifacılar oluşmakta.Şifacilar, adından da anlaşılacağı gibi yaraları iyileştirme konusunda bir tür sihirli güçleri olan kişilerdir.Cellatlar ise Karanlıklar Efendisi’nin yanında çalışan en önemli kişiler diyebileceğimiz kişilerden oluşuyor. Ardından, bir alt sınıf olan elçiler sınıfı olarak adlandırılan; Etherealki sınıfı geliyor. Bu topluluktakiler ; Rüzgarın, Ateşin ve Dalgaların Hakimleri olarak adlandırılıyor.Bu kişiler, elementler üzerinde hakimiyete sahip kişilerdir.

    En son ve en alt  sınıf olan Materialkiler ise Durast ve Alkemi adında iki alt dala sahiptir.Bu sınıf adından da anlaşıldığı üzere, metallerle uğraşan sanayi ve üretici konumunda olan çalışanlardan oluşmaktadır.

    Karanlığın İçinden Yükselen Işık : Alina Starkov


    Karanlığın ve kötülüğün hüküm sürdüğü bir yerde, her şeyi değiştirebilecek ancak güçlerinin farkında olmayan bir yetim kız vardır. Alina Starkov. Hikaye bir dükün malikanesinde, arkadaşı Malyen Oretsev ile vakti zamanı geldiğinde üç Grisha tarafından alınmasıyla başlıyor. Alina, sıradan bir haritacıdır. Kendisi çizim konusunda yetenekli ve bir kartograf olarak asistanlık yapmaktadır. Diğer karakterimiz Malyen Oretsev ise bir izcidir. Yolculukları için Karanlıklar Diyarı'ndan geçmeleri gerekir.Bu diyar öyle bir yerdir ki ;tüm gerçekliği ve gücü ile insanın her tarafını çevreleyen, dünyanın durgunlaşıp seslerin yok oluğu bir yerdir. Karanlıklar Diyarı'nın koruyucu kuşları olan Volcra’ları atlatmak kolay bir iş değildir. Koruyucu kuşların saldırısına uğrarlar. Malyen'in Volcra'lar tarafından acımasızca pençelerini onun göğsüne geçirip gücünü yitirmesi ve Alina'nın onu kurtarmak adına kendisinin üzerine eğilip bedenini siper ediyor. Alina; öfke ve mutlak ölüm düşüncesiyle beraber ruhunda kopan duygularla birlikte, Volcra'nın pençesini onun omzuna saplarken zaferle haykırıyor ve vücudunda hissettiği acıyla, her yer bembeyaz oluyor. Aslında rüya sandığı bu ışık; onun gerçekliği ile buluşmasıydı. Alina, karanlığın ve kötülüğün hüküm sürdüğü bir yerde, her şeyi değiştirebilecek ancak güçlerinin farkında olmayan, Güneşin Elçisi'den başkası değildi. Apparat'ın dediği gibi "Tehlikeli oluyorsun ve daha tehlikeli hala geleceksin. Dünyada ordulardan daha güçlü bir şey var. Kralları, hatta Karanlıklar Efendisi'ni bile yerinden edebilecek bir şey. Onun ne olduğunu biliyor musun ?"

     


     

    Karanlığın Efendisi : Aleksander Kirigan

    Gölgelerin ardından tüm ihtişamıyla, kuzgun siyahı keftası,mürekkep siyahı saçları, kuvars grisi gözleri ve keskin, güzel yüz hatlarıyla tüm herkesi manipüle edebilecek, karanlık bir kişiliğe sahip. Görünüşüne göre aslında çok yaşlı olan General Kirigan, birkaç yüzyıl önce Bargha tarafından dünyaya getirilmişti. Çocukken; güçlerine rağmen karanlıktan korkuyordu, güneş ışığını seviyordu ve başlangıçta güçlerine hakim olmak için mücadele ediyordu. Fakat bu mücadele, saplantılı bir güç arzusuna dönüşecekti. Öyle ki zamanla daha yozlaştı. Onun, güç ve karanlık deneyleri, Karanlıklar Diyarı'nın yaratılmasıyla sonuçlandı. Aleksander, yıllar boyunca birçok krala hizmet etti ve birçok kez sahte ölümünü yaptı. Fold'u genişletmeyi ve Ravka üzerinde güç kazanmayı planladı ama Volcra'yı yok etmek ve hırslarını gerçekleştirmek için Güneşin Elçisi'ne ihtiyacı vardı. Alina'yı Küçük Saray'a getirttiği andan itibaren kafasında varolan hırslarını gerçekleştirmek adına, başta sinsice yaklaşsa da Aleksander; ölümsüzlüğün verdiği yalnızlıkla içinde varolan duygulara engel olamaz. Tek amacı ; yalnızca alacakaranlıkta görünen eski, büyülü ve muhteşem bir beyaz geyik olan Morozova'nın Geyiği'ne sahip olmaktı. Çünkü çeşitli hayvanların kemiklerinden elde edilen eşyalar (büyüteçler) grishaların güçlerini arttırmaktadır.Morozova Geyiğinin kemiklerinden elde edilen büyüteç ise grisha'ların en çok arttıran büyüteçtir. Morozova sürüsü bulunursa Aleksander'ın kölesi olacaktı.

    İşte Aleksander'ın acımasız ve şeytani planı buydu. 

     

    SHADOW AND BONE VE PRODÜKSİYON ÜZERİNE

    Dizi, açılış sahnesine ışıklı ve görkemli bir logo ile giriş yaparken; arka fondan gelen epik müzikle beraber bir girdap gibi içine çeken anlatıcı bakış açısıyla Grishaverse dünyasının esiri altına alıyor. Oyuncu kadrosundaki kişilerin isimleri kitap kapağındaki, fantastik ve italik yazı tipi ile sol üst kısımda yer alarak ufak ufak Alina Starkov ile açılışını yapıyor. Shadow and Bone kitabında olaylar daha sade ve ağır ilerlerken, dizide olaylar iki farklı cephede gelişmeye başlamaktadır. Alina Starkov ve Kargalar Ekibi. Evren, kitaptaki gibi sade ve bir o kadar masalsı şekilde grafiklere yansıtılmış halde. Özellikle Karanlıklar Diyarı'na giden yolculuk anındaki dehşet verici gök gürültüsü sesi ve ardından yaşanacak olan kan ve cesetlerle dolu olan bozgunu kitapla orantılı şekilde yer veriliyor.

    Kostümler fazlasıyla İngiliz ve Rus dönemini andırıyor ve kitapta yazarın tasvir ettiğinden daha ihtişamlı görünüyor. Grishaların giydiği, bir şekilde paltolara benzeyen, neredeyse taban uzunluğundaki elbiseler olarak tanımlanır. Bu giysiye kefta denilmektedir. Giysi, birkaç kumaş panelinden oluşur ve kullanıcının ön tarafındaki gizli düğmelerle sabitlenmiş ve Materialki kumaşından yapılma olup; kurşun geçirmez bir giysidir. Keftaların işleme renkleri kişilerin kimler olduğunu ayırırdı. Siyah renk kefta yalnızca Karanlığın Efendisi'nin giymesine izin verilir. Buna rağmen Alina Starkov aslında dizide mavi giysede aslında, sonradan siyah giyer. Maviyi Etherealkiler, kırmızıyı Corporalkiler, moru Materialkiler ve son olarak altın kelepçeli beyaz elbiseyi yalnızca, Büyük Saray'daki hizmetkarlar içindi. Kraliçe'nin hizmetkarı olan Genya Safin bu renk kefta giymektedir.

    Genya Safin, altın kemerli beyaz keftasıyla.

    Alina Starkov,mavi keftasıyla Küçük Saray'ın yemek salonunda. Alina Starkov, Aleksander'ın isteğine rağmen ilk etapta siyah keftayı reddederek herkesle adil ve eşit görünmek adına (Elçilerin) mavi kefta giymeyi seçiyor. 

    Aleksander Kirigan, siyah keftasıyla.

    Zoya Nazyalensky, mavi keftasıyla.

     

    İMKANSIZ AŞKIN KIVILCIMI : ALINA VE MALYEN

    Kitapta Malyen ve Alina'nın diğer çocuklarla olan ilişkisi yerine bu ikilinin arasındaki sevgi dolu bağa odaklanılıyor. Ama dizide özellikle Alina'ya odaklanılıyor ve o çcoukken fazlasıyla savaşçı ve Malyen'e olan korumacılığıyla beraber diğer yetimlerle aralarındaki çatışmaya yer veriliyor. Alina çocukluğundan beri kendini asla bir yere ait hissedememekte ve hep kaçış yolu aramaktadır. Kitapta ikisi ilk başta arkadaş gibi görünsede, Alina'nın içten içe Malyen'e olan gizli aşkını bastırması söz konusu. Malyen, diziye göre kitapta daha soğukkanlı,toksik ve Alina'yı bazen umursamazken; dizide Alina için neredeyse canını feda edecek kadar tutkulu bir aşık. Fazlasıyla rahatsız edici bir detay ise, Alina ve Malyen'in birbirlerinden ayrı düştüğü dönemdeki her sahnede, tarlada uzanıp birbirlerinin elinden tuttuğu sahneye yer verilmesi. Dördüncü bölümde Yüzbaşı'nın; Morozova Geyiği'ni canlı bulan kişinin Küçük Saray'a gideceğini ve bunun için gönüllü bir kişi istediğini açıkladığında Malyen, eline geçen fırsatı değerlendirerek geyiği aramak için gönüllü oluyor. Kitaptada bu olay örgüsü geçmesine rağmen; çevik, zeki ve soğukkanlı birisi olan Malyen Oretsev gibi karakterin dizide Karanlığın Efendisi'ne karşı kindarca bir hisle içten içe kafa tutmuş ve Alina'yı Küçük Saray'dan kurtarmak istemesi fazlasıyla rahatsız ediciydi. Hem okuyucular hemde izleyiciler karakterin bu şekilde lanse edilmesini hiçbir şekilde hoşnut bulmadı.

     

    KARGALAR MECLİSİ

    Kaz Brekker,Inej Ghafa ve Jasper Fahey üçlüsünün hikayesi tıpkı The Gentlemen filmindeki komedi ve suç havasında ekranlara aktarılırken; Kaz Brekker'in kitaplarda tasvir edilen kişiye fazlasıyla benzemesi, dikkat çekiyor. Bu üçlü; Fıçı adını verdikleri Ravka'nın tüm serserilerini, hırsızlarını, dolancırılarını barındıran, kumar oyunlarının vazgeçilmez yeri ve bahis düşkünlerinin uğrak yeri haline gelen yerde bu çetenin maceralarına tanık oluyoruz. Kaz, lideri olduğu çete ile düşmanları  bölge savaşları veriyor, soygunlar yaparak zengin insanlardan çalıyor. Bir Robin Hood gibi çaldığı paraları fakire dağıtmayı tercih etmiyor nihayetinde. Aksine, kendi çıkarlarını düşünen, kendi çetesi ile bölgeye hakim olmak isteyen ve düşmanlarının gizli sırlarını öğrenerek, stratejiler geliştirip; bu kozları onların üzerinde tıpkı poker oynar misali, Sherlock kadar zeki bir hırsız. Kaz Brekker, Fıçı'nın zengin tüccarlarından birinden asla karşı koyamayacağı bir teklif alıyor. Bu teklif imkansız bir görevi barındırmaktaydı ve Kaz, tüccarın tehdidi yüzünden bu görevi kabul etmek zorunda kalıyor. Görev, Alina'yı Küçük Saray'dan kaçırıp General Zlatan'a teslim etmekti. Anlatıldığı kadar kolay olmayan bu görevde çete, istenmeyecek kadar aksilikle karşılaşsa bile sonunda Klavuz sayesinde Küçük Saray'a balo gösterisi sayesinde giriyorlar. Kaz Brekker ve ekibinin aralarındaki iş birliği ve sıcakkanlı dostluk ekrana yansıtıldığında izleyicileri derinden etkilemeyi başarıyor.

     

    DÜŞMAN AŞIKLAR : NINA VE MATTHIAS 

    Bu ikili aslında Kargalar Meclisi kitabında yer alırken dizide Nina Zenik, Karanlıklar Efendisi'nin görevlendirdiği bir Grisha askeri olan bir cellattı. Ancak Nina; Matthias ile onunda parçası olduğu bir Fjerdan ordusu tarafından yakalandığında tanıştı. Nina yakalandığında bir gemiye bindirildi. Gemide işkence görürcesine muamele gören Nina asla duruşunu bozmadı ve Karanlıklar Efendisi'ne ihanet etmedi. Ancak gemi sorgu esnasında bir anda, Matthias ve Nina'nın olduğu tüm mürettebat ile birlikte battı. Geriye sadece ikisi kalmıştı. İkisi ilk başta birbirlerine karşı fazlasıyla düşmanca tavırlarla yaklaşsa da bir balıkçının kaldığı çadıra sığındıkları esnada aralarında romantik ve samimi bir iletişim gerçekleşir. Bu iletişim zamanla sevgiye dönüşüyor ve Nina ile Matthias'ın aşkına çok az yer verilse bile izleyicilerin kalplerini ısıtıyor.

     

    SON OLARAK ;

    Gerek grafikleri ve görsel efektleriyle; izleyicinin hayal gücünü besleyen dizi, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekmeyi başarıyor. Jessie Mei Li ve Ben Barnes ikilisinin arasındaki uyum ve romantik kimya ile fazlasıyla heyecan verici bir hava katıyor. Dizi, birçok farklı karakteri ve hikayeyi bir araya getiriyor ve ana odağına her ne kadar Alina Starkov var gibi gözükse de, birçok karakteri başarılı bir şekilde aktarmayı başarıyor. Harry Potter evreni gibi büyülerle dolu masalsı, Yüzüklerin Efendisi evreni kadar da büyüleyici ve görkemli hikayesiyle izleyiciyi, gerek kitapları gerekse de dizisiyle kendisine bağlamayı ve merak uyandırmayı başarıyor. Kargalar Meclisi evreni ile birlikte işlenen kurgu vesilesiyle de bu seriyi okumayan izleyiciler kitaplara karşı ilgi gösterip meraklarını gidermek isteyeceklerdir. Sonuçta, Kaz Brekker gibi eğlenceli hırsız ve çetesine karşı ilgi duymamak elde değil. 

    Shadow and Bone dizisi kitaba göre fazlasıyla farklarla dolu. Özellikle Karanlıklar Efendisi ve Alina arasında başlayan tutku dolu aşkın başlangıç alevlerine dair diyaloglar yerini bir parça üst-ast ilişkisine bırakıyor. Hayranların özellikle beklediği, siyah kefta sahnesine yer verilmemesi fazlasıyla hayal kırıklığı yarattı. Fazlasıyla hayal kırıklığı yaratan o sahnenin kitaptaki hali ;

    Sayfa 125

    "Karanlıklar Efendisi arkamızdan, "Genya" diye seslendi. "keftası siyah olsun." Genya nefesini tuttu. Önce onun şaşkınlık dolu yüzüne, sonra arkasını dönmek üzere olan Karanlıklar Efendisi'ne baktım. 

    "Bir dakika!" diye seslendim büyük cesaretle. Karanlıklar Efendisi durdu ve buz gibi gözleriyle bana baktı. "Ben...müsaade ederseniz, Elçilerin mavi renkli keftasını giymek istiyorum." 

    "Alina!" diye haykıran Genya, korkuya kapılmış gibi görünüyordu. Fakat Karanlıklar Efendisi elini havaya kaldırıp onu susturarak "Neden?" diye sordu donuk ifadeyle.

    "Kendimi buraya ait değilmişim gibi hissediyorum. En azından... tek başıma kalmazsam tüm bunlara daha kolay ulaşırım."

    "Diğerleri gibi olmaya bu kadar çok mu can atıyorsun?"

    Çenemi yukarıya kaldırdım. Bu isteğim hoşuna gitmemişti ama geri adım atmayacaktım. "Daha ziyade, göze batmayı istemiyorum o kadar."

    Karanlıklar Efendisi uzunca bir süre bana baktı.  Söylediklerimi düşündüğünü mü, yoksa gözümü korkutmaya mı çalıştığını anlamadım ama dişlerimi sıkıp bakışlarına karşılık verdim.

    Birden başını salladı. "Dilediğin gibi olsun," dedi. "Keftanı mavi yapsınlar." Ardından tek kelime daha etmeden bize sırtını dönüp koridorda gözden kayboldu.

    Aleksander'ın ismini Alina'ya daha farklı zamanda açıklarken ve onun dışında hiç kimse bilmezken, dizide bir anda Küçük Saray'ın bahçesinde ata binerken duygusuz şekilde ifade etmesi ve bununla beraber Aleksander'ın soyisminin aslında Morzova olması gerekirken Kirigan olması hayranları fazlasıyla hayal kırıklığına uğratmış bulunmakta. Karanlıklar Diyarı'na yapılan yolculukta gemiden sağ kurtulamıyor. Ama dizide koşarak güverteye doğru koşuyor ve General Zlatan tarafından yakalanıyor. Daha sonra, Fıçı'daki tüccara esir düşüyor ve bu tüccar zorla, Güneşin Elçisi'nin kim olduğunu öğrenir öğrenmez onu öldürüyor. Bir bakıma olmaması gerekirdi çünkü gereksiz bir şekilde dizinin akşını etki etmişti.

    Malyen Oretsev kitapta daha toksik ve ruhsuz iken dizide fazla dramatik ve iyimser gösterildi. En büyük hayal kırıklığı ise Alina'nın Bargha'dan eğitim aldığı kısımlar kitapta daha detaylıyken, Bargha dizidekinin aksine daha aksi ve acımasızca Alina'yı eğitiyor. Hatta eğitimin en başında Alina'ya hakaret edip onu kulübesinden kovarken, dizide fazlasıyla hızlıca geçiştirildi.Karanlıklar Efendisi ve Malyen arasındaki dövüş sahnesi kesinlikle yer verilmemesi gereken kısımdı. Karanlıklar Efendisi en ufak hareketiyle bir insanı ortadan ikiye kesebilecek kadar görkemli güce sahip bir kişi. 

    Birinci sezonu dokuz bölümden oluşan Shadow and Bone, ikinci sezon onayı aldı. Tarihi henüz belli değil.

     

    Kaynak : Leigh Bardugo-Gölgeler ve Kemikler (Sayfa 125)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.