Sic Parvis Magna Ve Felsefesi

Sic Parvis Magna Ve Felsefesi
  • 6
    0
    0
    3
  • “Sic Parvis Magna” Latince
    Büyük olaylar, küçük başlangıçlardan doğar.” Türkçe
    Greatness from small beginnings.” İngilizce

    "Büyüklük, küçük adımlarla başlar." da diyebileceğimiz Latince, eski bir deyiş. (Muhteşem işler, ufak detaylarda gizlidir gibi versiyonlarını da anlamdan uzaklaşmadan yerine göre türetebiliriz.)

    Bu söylem, Elizabeth devrinde yaşamış İngiliz denizci ve kaşif olarak bilinen Francis Drake'e ait bir hayat felsefesidir. 1581'de I. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanıyla ödüllendirilerek, tarihte kayıtlara Sir Francis Drake olarak geçmiştir. Hakkındaki efsaneler ve hazineleri Uncharted video oyun serisine de konu olmuştur. Hayat mottom haline gelen bu söylemi, ilk kez bu oyununda duymuştum. Modern Indiana Jones olarak tanımladığım Nathan Drake ve onun tarihi gizemleri ortaya çıkarmak için, bir antik kentten diğerine geçtiği maceraları ve hazine avcılığını konu alan oyun serisinde, Sic Parvis Magna mottosu oldukça önemli bir yere sahip. Uncharted 4: Bir Hırsızın sonu oyununda Nathan'ın kardeşi Sam'i görüyoruz. Oyunun Drake Kardeşler (16.) bölümünde, geçmişe dönüş sahnelerinden birinde, kardeşlerin Drake soyadını nasıl aldıklarını ve annelerinin yarım kalan Francis Drake'in maceraları araştırmalarını devam ettirmeye nasıl karar verdiklerine tanık oluyoruz. Zaten daha önceki oyunlarda da, Nathan'ın taktığı Sir Francis Drake'in yüzüğü ve onun boş tabutundan çıkan günlüğü aradığını görmüştük. Karakterlerimizin geçmişine ve maceralarının nasıl başladığına daha yakından bakmış oluyoruz 4. oyunda. Oyunun, Sic Parvis Magna bölümünde de Francis Drake'in hayat felsefesine daha detaylı değiniyorlar. Bu nedenle, bu oyunun ve ele aldığı hikayenin bu hayat felsefesiyle birlikte yeri bende çok ayrı. 

    Tom Holland'ın Nathan Drake rolünü canlandırdığı filmin çekimlerinin tamamlandığı, filmin resmi Twitter hesabında duyrulmuştu. 

    Ayrıca The Last of Us 2 oyununun kısa bir bölümünde, Sir Francis Drake'in yüzüğü gösteriliyor. Uncharted'a atıfta bulunmaları oldukça hoş. 

    Bu söylem bana, ayrıca Fahrenheit 451 kitabında geçen (Syf 89) şu cümleleri hatırlatıyor:

    + “Nereden başlayacağız."

    - "Başlamakla başlayacağız sanırım.”

    Uzak yakın her hayatın temelinde bulunan, minik hücrelerin yetişkin bir insana dönüşmesi, bir tohumun filizlenip meyve veren bir ağaca dönüşmesi ve büyük bir projeyi ortaya koymadan önce zihninizdeki fikir hali ve projeyi somut olarak algılanacak şekilde gerçekleştirmeniz...

    Her küçük şey, büyük başka bir şeye dönüşür.

    Sic Parvis Magna, bir söylemden öte bir hayat felsefesidir ve bana göre sabrı temsil eder. Çünkü henüz gözle görülemeyecek evrede var olan bir fikrin, elle tutulur ve somutça algılanabilir bir evreye gelene kadar geçen; uzun, sabır gerektiren ve emek isteyen bir süreçtir.

    Varlığımızın temelinden itibaren, hayatta öğrendiğimiz her basit şeyin üzerine, bir fazlasını koyarak gittikçe çoğalan daha büyük bilgiler öğrenmemize, emeklemekten ayakta durabilmemize, ilk adımımızı atmamızdan koşmayı öğrendiğimiz tecrübelere, toprağın ve suyun filizlendirdiği her minik tohumun ulu ağaçlara, ormanlara dönüşmesine, telefonun icadının ardından günümüze kadar pek çok kez geliştirilmesine ilişkin teknolojik olaylara, bir sanatçının eserini ortaya koymadan önceki o uzun zihin sürecine kadar yaşama dair tüm durumların temelinde yatan felsefedir Sic Parvis Magna. Her şeyin başlamakla başladığı noktayı sembolize eder. 

    Tıpkı Walt Disney'in "Hayal edebilirseniz yapabilirsiniz. Her şeyin bir fareyle başladığını hiç aklınızdan çıkarmayın." cümlesinde de dediği gibi. 

    Adım atmaktan korkmayın, her şey bebek adımlarıyla başlar ve eyleme döktüğümüz her düşünce sonsuza dek yankılanır.

    Kaynak: 1 2 3 4

    5 6

    Francis Drake

    " target="_blank" rel="noopener">The Last of Us 2 göndermesi

    Fotoğraf: @Uncharted Movie resmi Twitter sayfasından alınmıştır.

    Not: Kaynakları ve alıntıları belirttim ancak teknik bir sorundan dolayı görünmüyor olabilir. Şimdiden kusura bakmayın bunun için.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.