Sanatseverlere Film Önerileri

Sanatseverlere Film Önerileri
  • 5
    0
    0
    0
  • Frida (2002)

    Frida, Fragman

    Sanat dünyasının 'ilk'lerinden ve en özel kişilerinden biri... Bir ressam: Frida Kahlo... Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardır. Bunun yanısıra politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanmaktadır. Peki Frida, baskıcı dönemin 'önemli' ve 'tek' kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştur?

    Picasso'yla Yaşamak (1996)

    ">Picasso'yla Yaşamak, Fragman

    Picasso’nun acımasız iç dünyasına tahammül edebilen tek âşığı olan Françoise Gilot ile ünlü ressam arasındaki ilişkiyi anlatıyor film.

    Paris'te Gece Yarısı (2011)

    ">Pariste Gece Yarısı, Fragman

    Sonbaharda evlenecek olan Amerikalı nişanlı çift Gil ve Inez, Inez'in babasının iş gereği Paris'e gelmesini fırsat bilip, küçük bir tatil için bu gözde Avrupa şehrinin yolunu tutarlar. Başta her şey eğlence dolu bir Avrupa kentini gezmekten ibaretken, özellikle damat adayın Gil'in Paris caddelerinde gece yarısı yaşadığı gerçek üstü maceralar sadece onun değil tüm ailenin hayatını değiştirecektir. Zira bu genç adam, Paris’e büyük bir aşk beslemeye başlar ve edebiyatçı kimliği ve tutkusu pekişir.

    Caravaggio (1986)

    ">Caravaggio, Fragman

    Derek Jarman 17. Yüzyıl ressamlarından Michelangelo Caravaggio'ya ithafen yazıp yönettiği bu filmde ressamın yaşamını, sanat tutkusunu resimleri üzerinden inceliyor. Çizgisel olmayan anlatımı, kırmızı ve mavi renklerin doldurduğu stilize kareleriyle sıradışı bir biyografik film yaratırken, hem dini inançlarıyla cinsel kimliğinin çakıştığı ressamın portresini çiziyor, hem de kendisinin sonuna kadar savunduğu sinema sanatını ortaya koyuyor. Tilda Swinton'ın da kariyerindeki ilk film olan Caravaggio, Jarman ile ilham perisi Swinton'ın yıllarca sürecek dostluk ve ortaklığının ilk tohumu.

    İnci Küpeli Kız (2003)

    ">İnci Küpeli Kız, Fragman

    Tracy Chevalier’in romanından uyarlanan film, Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosunun yaratılış sürecini çevreleyen olayları anlatır. Tablodaki kız hakkında çok az şey bilinmektedir. Her ne kadar herhangi bir tarihi kanıt olmasa da ressamın evinde, uzun yıllar ailesi ve hizmetlileri ile birlikte yaşamış bir hizmetçi olduğuna dair spekülasyonlar söz konusudur. Bu usta film, tablodaki kızın gizemli yaşamını yeniden canlandırmak istemiş. Scarlett Johansson’ın oynadığı Griet, İngiliz aktör Colin Firth’ün oynadığı ressam Johannes Vermeer’in evindeki bir hizmetçidir. Vermeer’in zengin patronu ve biricik destekçisi Van Ruijven, Griet’in resmini yapması için kendisine görev verir. Esas amacı ise tablo bitmeden önce Griet’in tamamen kendisine ait olmasını sağlamaktır. Griet, bu zor pozu verirken Vermeer’in karısının, kendisine ait olan küpeleri, onun kulağında görmesi ile gerilim artacaktır.

    Klimt (2006)

    ">Klimt, Fragman

    Görüntüleriyle de müziğiyle de sinemaya özgü görkemli bir alegori. Yönetmen Raoúl Ruiz'in sıra dışı, tartışmalara konu olan ressam Klimt'e saygı duruşu niteliğindeki bu film, 19. yüzyıl sonunun özgün tarihsel zeminini büyük canlılıkla perdeye taşıyor. Olayların merkezinde devletin ressama ısmarladığı Alegoriler tablosuyla oluşan büyük skandal duruyor. Biz de cinselliğe dayalı sayısız resmi art nouveau biçeminin simgesi sayılan Gustav Klimt'e tanıklık ediyor, film büyücüsü Méliès'le, ressamın gizemli dansçısıyla, Franz Matsch, Egon Schiele, Carl Moll, Adolf Loos, Ludwig Wittgenstein gibi dost çevresini oluşturanlarla ve öteki çağdaşlarıyla tanışıyor ve sanatsal özgürlük adına verdiği savaşımı izliyoruz.

    Cezanne ve Ben (2016)

    ">Cezanne ve Ben, Fragman

    Biyografi ve dram türünde bir film . Paul Cézanne ile yazar Emile Zola'nın yakın arkadaşlığını konu almaktadır. Paul ressam emile ise yazardır. Karşılaşmaları çok tesadüf olsada uzun yıllar arkadaş olarak kalacaklardır. Gerçek olaylardan beyazperdeye girmiş olan film 19.yüzyılda geçmektedir. 

    Mona Lisa Gülüşü (2003)

    ">Mona Lisa Smile, Fragman

    1953 yılında, ABD’deyiz. Genç ve idealist sanat tarihi hocası Katherine Watson, akademik şöhretiyle anılan kız koleji Wellesley’e adım attığında, buradan mezun olan öğrenciler için başarının ne kadar iyi bir evlilik yaptıklarıyla ölçüldüğünden bihaberdir. Onlara farklı hayatlar olabileceğini gösterirken, okul yönetimiyle karşı karşıya kalır.

    Modigliani (2004)

    ">Modigliani, Fragman

    Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik. 

    Altınlı Kadın (2015)

    ">Altınlı Kadın, Fragman

    Viyana'da yaşayan Yahudi bir kadın olan Maria Altmann, İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve yaşadığı yerin Nazi kuşatması altına girmesiyle Viyana'yı ülkesini terk etmek zorunda kalır. Ülkesinden ayrı, mülteci olarak geçirdiği 60 yılın ardından Maria, Viyana'ya geri dönmeye karar verir ve bunun için geçerli bir nedeni de vardır. Zamanında Nazilerin el koydukları aile mirasını ve en önemlisi Gustav Klim'in, teyzesini resmettiği önemli tabloyu geri almaya kararlıdır. 80 yaşındaki Maria, yanında genç ve deneyimsiz avukatı Randy Schoenberg ile birlikte Avusturya hükümetinde sürecek bir yolculuğa atılır. Ne var ki bu yolculuk Maria'nın geçmişindeki sır ve gerçeklerin ortaya çıkacağı bir deneyime dönüşür. Simon Curtis'in yönetmenliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Helen Mirren, Ryan Reynolds, Katie Holmes ve Daniel Brühl gibi isimler bulunuyor.

    Edvard Munch (1974)

    ">Edvard Munch, Fragman

    Artemisia (1997)

    ">Artemisia, Fragman

    Dünyanın bilinen ilk kadın resim sanatçılarından biri olan Artemisia Gentileschi’nin gençlik dönemi… Artemisia, aynı sanata gönül vermiş olan babası tarafından resim sanatına doğru yönlendirilmektedir. Yaşadığı dönemde yasak olarak addedilmesine rağmen kendi ilgi alanları dâhilinde olan erkek anatomisi, Artemisia’yı cinselliğe yöneltmektedir. Artemisia’nın eğitimini üstlenen Agostina Tassi, masum olmasına rağmen Artemisia’ya tecavüz etmekle suçlanmaktadır. Açılan dava bütün bu isimlerin ülkede bilinmesine yol açacaktır. Artemisia, masum olan Agostina’yı korumak konusunda fazlasıyla kararlıdır. Agnes Milles’in ikinci uzun metrajlı filmi olan Artemisia’nın, ‘En İyi Yabancı Film’ dalında bir de Altın Küre adaylığı bulunuyor.

    Pollock (2000)

    ">Pollock, Fragman

    Dışavurumculuğa yeni bir boyut getiren çalışmalarıyla sanat tarihine geçen Amerikalı sanatçı Jackson Pollock’un problemlerle dolu yaşam öyküsü, filmde Pollock’u canlandıran usta oyuncu Ed Harris’in ilk yönetmenlik denemesinin konusunu oluşturuyor...

    Little Ashes (2008)

    ">Little Ashes, Fragman

    1922'de Madrid göreneksel değerlerin, caz, Freud ve yenilikçiliğin tehlikeli etkileri arasında bir meydan okuma savaşı.Salvador Dali, büyük bir sanatçı olma tutkusuyla 18 yaşında üniversiteye girmiştir.Onun utangaçlığının ve şahlanmış göstermeciliğinin garip harmanı, üniversitede sosyal tabakadan iki kişinin dikkatini çekmiştir; Federico García Lorca ve Luis Buñuel. Film bu üçlünün gençlik dönemlerini, dostluklarını, farklı yönden ilişkilerini ve kendi dallarında bir ressam, bir şair ve bir yönetmen olarak yükselişlerini konu almaktadır.

    Goya'nın Hayaletleri (2006)

    ">Goya’s Ghosts, Fragman

    Francisco Goya, 1700’lerin sonunda İspanya’nın en ünlü ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesinde sanatının en başarılı eserlerini vermektedir. İlham perisi olarak kabul ettiği güzeller güzeli Inés, Engizisyon Mahkemesi ve bu mahkemenin kararlarına gizliden gizliye etkide bulunan rahip Lorenzo tarafından ahlaksızlık ve toplum değerlerine karşı gelmekle suçlanınca Goya, Inés’in bağışlanması için büyük bir savaş verecektir. Güzel Inés’i mahkumiyetten, işkenceden ve ölüme terkedilmekten kurtaramasa da, 20 yıl sonra Fransızlar Engizisyonu kaldırıp mehkumlar serbest bırakılınca, Goya, Lorenzo ve Inés arasındaki asıl hesaplaşma o zaman başlayacaktır. Sinema tarihinin unutulmaz filmleri Guguk Kuşu, Hair ve Amadeus gibi filmlere imza atmış Milos Forman imzalı film, Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård gibi güçlü isimlerden oluşan kadrosu ile de dikkat çekiyor.

    Tim’s Vermeer (2013)

    ">Tim’s Vermeer, Fragman

    Belgesel türündeki film, ilginç icatların patent sahibi mucit Tim Jenison'ın yeni macerasını perdeye yansıtıyor. Tim Jenison bu kez, 17 yüzyılda yaşayan Alman ressam Johannes Vermeer'in tabloların peşine  düşüyor, çünkü Vermeer konusunda kafasının karıştıran birçok nokta mevcut. Zira Vermeer'in tablolarındaki gerçekçi tekniklerin, bundan tam dörtyüz yıl önce, fotoğrafın icadına 150 yıl varken kullanılmış olması bir hayli şaşırtıcı. Tim Jenison kendini bu müthiş gizemden alıkoyamaz ve Vermeer'in ilk resimlerini yaptığı yere, Hollanda'ya doğru bir yolculuğa çıkar. 

    Gece Bekçisi (2007)

    ">Nightwatching, Fragman

    Film, 1642'yi Rembrandt van Rijn'in hayatının dönüm noktası yapan, onu varlıklı ve ünlü bir sanatçıyken gözden düşmüş yoksul birine dönüştüren, ressamı hem o yapan hem de mahvına sebep olan "Gece Bekçisi" tablosundaki hain suikast komplosu, meşhur Hollandalı ressam ve kadınlarını anlatıyor.

    Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında (2018)

    ">At Eternity’s Gate, Fragman

    Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında, Vincent van Gogh’un Arles’teki son zamanlarını konu ediyor. Ünlü ressamının hayatının ele alındığı filmde, Van Gogh’u William Dafoe canlandırıyor. Van Gogh’un hayatının bilinmeyenlerinin anlatıldığı yapımın yönetmen koltuğunda Julian Schnabel oturuyor. Senaryosunu yönetmen Schnabel ve Jean-Claude Carrière’nin birlikte kaleme aldığı biyografik yapımın oyuncu kadrosunda Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen gibi isimler yer alıyor.

    Camille Claudel (1988)

    ">Camille Claudel, Fragman

    Biyografik nitelikteki bu film, ünlü Fransız hetkeltraş Camille Claudel'in yaşam öyküsünü anlatıyor. Camille, dönemin ünlü heykeltraşlarından Rodin ile büyük bir aşk yaşar. Rodin de onu sever, ama zor bir adamdır. Bu nedenle ikisi de büyük acılar çekerler.... Etkileyici ve çarpıcı sahnelerle dolu film, bir sanatçının yaşamını, ondan da önce bir kadının dramını anlatıyor. Fransız sinemasının dev oyuncularından Isabelle Adjani Camille'i, Gerard Depardieu ise Rodin'i canlandırıyor.

    Ölmeyen İnsanlar (1956)

    ">Lust for Life, Fragman

    Hollandalı büyük ressam Vincent Van Gogh'un bunalımlı hayatını ve arkadaşı Gogen ile ilişkilerini anlatan enfes bir biyografik eser.

    Bay Turner (2014)

    ">Bay Turner, Fragman

    Manzara ve doğa olaylarını resmettiği yağlıboya ve suluboya tablolarıyla tanınan, Romantizm akımının en önde gelen sanatçılarından biri olarak kabul edilen, aynı zamanda Empresyonizm akımının da öncülerinden olan İngiliz ressam J.M.W. Turner'ın hayatı ilk defa bu kadar detaylı bir biçimde beyazperdeye taşınıyor! Yaşadığı dönemde, hayatı en çok merak edilen sanatçılardan biri olan 19. yüzyılın en sevilen ressamlarından biri olan Turner'ın yapmış olduğu seyahatleri, sanatının içeriğini, sosyal çevresini ve aşk hayatını perdeye taşıyan film; ünlü ressamın hayatının son 25 yılını konu alıyor. Londra'da dönemin sanat dünyasını da gözler önüne seren film, Turner'ın yaşlı babası, birlikte yaşadığı hizmetçisi, metresi ve iki yetişkin kızı ile olan ilişkisini ön plana alıyor. İngiliz yönetmen Mike Leigh'in senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Timothy Spall, Roger Ashton-Griffiths ve Tom Wlaschiha paylaşıyor.

    Edie (2006)

    ">Edie, Fragman

    Genç, güzel ve zengin bir parti kızı 1965’te Radcliffe’ten ayrılır ve New York’a doğru yola koyulur. Andy Warhol adında genç bir sanatçı ile tanışınca ona hayatı boyunca olmak istediği aktristi olması konusunda yardım edeceğine dair söz verir. Bir biyografi niteliğindeki film sanat dünyasında dikkat çeken Andy Warhol’a odaklanıyor. Onun stüdyo evi olan fabrikası, hayat biçimi, inişli çıkışlı ilişkileri perdeden yansırken ilgi çekici bir film olarak izliyoruz. Zaman ayrılıp, izlenmeyi hak eden bir çalışma.

     

    Caravaggio Klimt, sinemalar Modigliani Ölmeyen İnsanlar İnci Küpeli Kız Camille Claudel Gece Bekçisi Tim's Vermeer Goya'nın Hayaletleri Picasso ile Yaşamak
    Paris'te Gece Yarısı Edie Bay Turner Altınlı Kadın Mono Lisa Gülüşü Van Gogh Sonsuzluğun Kapısında Little Ashes Pollock Frida Artemisia

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.