Kendi Sesimizi Dinlerken Neden Rahatsız Oluyoruz?

Kendi Sesimizi Dinlerken Neden Rahatsız Oluyoruz?
  • 8
    0
    0
    0
  • Bu yazı https://theconversation.com/why-do-we-hate-the-sound-of-our-own-voices-158376 adresinden derlenmiştir.

    Bu aslında hepimiz için çok tanıdık bir fenomen. Whatsapp’ta kendi ses kaydımızı dinlemeyi tercih etmeyiz, dinlediğimiz zaman da rahatsız oluyoruz. Şöyle de diyebiliriz kendi sesimizi beğenmiyoruz. Muhtemelen parçalarını bayılarak dinlediğimiz şarkıcılar da kendilerini dinlemiyorlar çünkü bu evrensel bir fenomen.

    Temelde bu rahatsızlığın iki sebebi var: fizyolojik ve psikolojik. Ses kayıtlarında sesimizi duymaktan duyduğumuz rahatsızlık, muhtemelen fizyoloji ve psikolojinin bir karışımından kaynaklanmaktadır.

    İlk olarak, bir ses kaydından gelen ses, beyninize konuştuğunuzda üretilen sesten farklı bir şekilde iletilir. Bu, fizyolojik temellidir. Sesinizin kaydını dinlerken, ses önce havaya ve daha sonra kulaklarınıza gelir - buna "hava iletimi" denir. Ses enerjisi kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştirir. Bu kemikler daha sonra ses titreşimlerini, işitsel sinyali beyne gönderen sinir aksonlarını uyaran kokleaya iletir. Gördüğünüz gibi tamamen fizyolojik bir olay.

    Ancak konuştuğunuz zaman sesinizden çıkan ses farklı bir şekilde iç kulağa ulaşır. Sesin bir kısmı hava iletimi yoluyla iletilirken, sesin çoğu dahili olarak doğrudan kafatası kemikleriniz yoluyla iletilir. Konuşurken kendi sesinizi duyduğunuzda, bunun nedeni hem dış hem de iç iletimin bir karışımıdır ve iç kemik iletimi daha düşük frekansları artırıyor gibi görünür.

    Bu nedenle insanlar genellikle konuştuklarında seslerini daha derin ve daha yoğun algılarlar. Kaydedilen ses, buna kıyasla, daha ince ve daha yüksek tiz ses çıkarabilir, ki bu da çoğu kişi için utandırıcı olabilir.

    Sesinizin kaydını duymanın bu kadar rahatsız edici olmasının ikinci bir nedeni vardır. Gerçekten yeni bir sestir - kendi algınız ve gerçekliğiniz arasındaki farkı ortaya çıkaran bir ses. Sesiniz benzersiz olduğu ve öz kimliğin önemli bir bileşeni olduğu için, bu uyumsuzluk sarsıcı olabilir. Aniden, başkalarının başından beri başka bir şey duyduğunu fark edersiniz. Rahatsız edici bir farkındalık!

    Burada karşılaştığımız sorun dinlediğimiz sesin kendi sesimizden kötü olmasından ziyade, kendi sesimizi belirli bir şekilde duymaya daha alışkın olmamızdır.

    2005 yılında yayınlanan bir çalışmada, ses sorunları olan hastaların kayıtları ile sunulduğunda kendi seslerini derecelendirmeleri sağlanmıştır. Ayrıca klinisyenlerin sesleri derecelendirmelerini sağladılar. Araştırmacılar, genel olarak hastaların, klinisyenlerin objektif değerlendirmelerine kıyasla kaydedilen seslerinin kalitesini daha olumsuz bir şekilde değerlendirme eğiliminde olduklarını buldular.

    Yani, kafanızdaki ses bir kayıt cihazından gelen sesi kınıyorsa, muhtemelen eleştirel sesiniz aşırı tepki veriyordur ve kendinizi biraz fazla sert yargılıyorsunuzdur.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.