80'lerin Deli Dolu Enerjisini Yansıtan Bir Albüm : Future Nostalgia

80'lerin Deli Dolu Enerjisini Yansıtan Bir Albüm : Future Nostalgia
  • 0
    0
    0
    0
  •    İlk duyduğumda beni 80'lerde bir dans kulübünde gibi hissettiren ama modern tınıları ile de hayır bu yeni ve farklı bir şey dedirttiren, Dua Lipa'nın Future Nostalgia albümünden bahsetmek istiyorum. 

       Albüm, adından da anlaşılmak üzere özellikle 80'ler müziğinden çok ilham alıyor. O dönemin ritmlerinden etkilenilmiş, ilkel akor dizilimleri kullanılmış. 80'ler beatleri ile, günümüzde çok sık karşılaştığımız house müziğinin birlikte kullanılması albümün genel yapısını oluşturuyor.

       Bu albüm popun temeline inip oradaki hisleri yeniden canlandırdığı için günümüzdeki albümlerden ayrıldığını düşünüyorum. Madonna'nın gerçek pop klasikleri olarak sayılan "True Blue", "Like A Virgin" ve "Confessions In A Dance Floor" albümlerindeki tavrını bu albümde çok baskın bir şekilde duyabiliyoruz. Özellikle Physical şarkısında Dua Lipa, Madonna'dan çok ilham aldığını söylüyor.

       Bu yazıyı yazma kararını, albümü çok severek dinlerken Netflix'te rastladığım Song Exploder belgeselindeki Dua Lipa'nın konuk olduğu bölümü izlerken aldım. Dua, albümü yapmaya başladığı zamanlardaki hislerini çok iyi anlatıyor bu belgeselde. Çocukluğunda annesiyle dinlediği şarkılar sayesinde müzik onun hayatına girmiş ve hayatını değiştirmiş. Prince, Blondie, Abba gibi şarkıcıları dinlediğinde hissettiği duyguları bu sefer kendisi hissetirmek istemiş. Bu albümde Dua Lipa'nın annesinin sevdiği şarkıcıları müziklerde bolca duyabiliyoruz.

      Albümün öne çıkan parçalarından Physical yüksek ritmi ve 80'ler ruhunu çok iyi taşıması nedeniyle ileride daha çok kıymetini bilerek dinleyeceğimizi düşünüyorum. 80'lerde bir spor salonunda geçen workout klibi ise şarkının enerjisini çok güzel yansıtmış. Kostümler o döneme o kadar uygun ki videonun 2020 yılında çekildiğine inanmak gerçekten çok zor.

       Benim kişisel favorilerimden olan Love Again eğlenceli bir şarkı olmasına rağmen albümdeki durgun şarkılardan biri. Albümün genelinde müzik ön planda olmasına rağmen bu şarkıda sözlerin, müziğin önüne geçtiğini düşünüyorum. Belgeselde de uzun bir ilişkiden yeni çıktığı için tekrar aşık olmaya olan inancını yitirdiği için yazdığını söylüyor. Müzikte de ayrıca akustik gitar ve keman kullanılması bu şarkıyı daha çok dramatikleştirmiş. Bu şarkıyı gerçekten çok sevdim. 

       Don't Start Now albümün çıkış parçası. Bu şarkının müziğinde; beatleri ile, Madonna'nın en ünlü hitlerinden biri olan Hung Up'a çok güzel göndermeler olmasına rağmen kulağa modern bir şarkı gibi gelmesini çok sevdim. Gerçekten albümü çok iyi tanıtan ve diğer şarkılara hazırlayan bir şarkı olmuş.

       Break My Heart şarkısının klibinde sanki 2080'li yıllarda Jetgiller çizgi filmindeymişiz gibi teknolojik bir dünya yaratılmasına rağmen herkesin 1980'lerdeki gibi giyinmesi albümün havasını çok iyi bir şekilde yansıtan yaratıcı bir fikir olmuş. Şarkı çok eğlenceli !

       Albümün en çok dinlenen ve en öne çıkan parçası şüphesiz Levitating. Duyduğu anda insanda dans etme isteği uyandıran çok güzel enerjisi olan bir şarkı. Klipteki dans kulübü sahneleri o kadar eğlenceli ve bir o kadar 80'ler havasında ki seyrederken herkes gibi ben de dans etmeye başlıyorum. Pandemi bittiğinde, partilerde bu şarkıda çok fazla dans edeceğimize eminim. 

                                         

    Albümdeki diğer favori şarkılarım; 

    Hallucinate, dinlerken çok eğlendiğim tam bir pop şarkısı. Albüme çok yakışan bir şarkı keşke klibi olsaydı dediğim bir şarkıdır. 

    Good In Bed, seksi ama tatlı ve sempatik bir havası da olduğu için ben çok sevdim. Eleştirmenler gibi bana da Lily Allen'ın müziğindeki naifliği verdi bu şarkı.

    Pretty Please'i nasıl tarif edebileceğimi bile bilmiyorum sanırım ama sakin ve havalı bir akışta ilerlelediği söyleyebilirim. İişkinin başlarında, karşı tarafa olduğumuzdan daha havalı ve biraz umursamaz görünmeye çalıştığımız o anları çok güzel betimliyor.

    Bu üç şarkı da o kadar flörtöz bir havayla yapılmış ki bir randevuya hazırlanırken sizi tam anlamıyla moda sokabilir.

       Albümü genel anlamıyla ne kadar çok sevsem de birkaç eleştirdiğim noktayı da paylaşmak istiyorum. Şarkıların sözlerinin biraz geri planda kaldığını düşünüyorum. Genel olarak bir ayrılık sonrası özgürleşmeden bahsediyor albüm ama bir dinleyici olarak şarkı sözlerini ilham verici ve yaratıcı bulamadım. Müziklerde yarattığı o farklılığı şarkı sözlerinde de göstermesini dilerdim.

    Bir de albümdeki Boys Will Be Boys şarkısı ne müzikal olarak ne de sözler olarak albümdeki diğer şarkılarla hiç uyumlu değil.  Şarkı kadınların güçlü duruşu ile alakalı çok güzel vurgular yapıyor ama bunu diğer şarkılarda göremediğim için bu şarkıda çok çiğ ve basit bir şekilde kulağa geldiğini düşünüyorum. Bu şarkıyı albümden çıkarmasını isterdim. 

       Albümün en temelinde iki dünyanın birbirine karışıyormuş gibi gelmesi, eski ve yeni ritmlerin birlikte yarattıkları uyumun, albümü bu kadar sevmemizi sağladığını düşünüyorum. Dua henüz ikinci albümde böyle büyük bir başarıya imza attığı için, gelecek albümlerini sabırsızlıkla bekliyorum.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.