Velvet Underground birçok nedenden dolayı müziği etkilemiş bir gruptur. Liriksel olarak bakarsak başlarda sözlerinde uyuşturucu, cinsellik, alternatif yaşamlar ve alt kültürlerden bahsetmiştirler ve o zamanlarda bunlar yeniydi ve daha önce hiç görülmemişti. Grup, isimlerini, Michael Leigh tarafından yazılan konusu cinselliğin alt kültürleri olan The Velvet Underground(1963) kitabından almışlardır. Velvet Underground & Nico albümü bu açık sözlerinden dolayı New York Radyosunda yasaklanmıştı, diğer birçok radyo ise grubu görmezden geliyordu. O zamanlar Rolling Stones bile ilk albümlerine inceleme yazmamıştı. Müzikal olarak avant-garde, drone, noise gibi birçok farklı elementler kullanmışlardır. O zamana kadar duyulmamış, farklı, deneysel sesler yaratmışlardır. Her albümlerinde farklı soundlar denemişlerdir. Mesela Velvet Underground & Nico'da, kimi zaman drony ve tribal bir sound varken bazı şarkılar ise uyurken size eşlik edecek şarkılardır. White Light/White Heat'da distortionlu, gitarların oluşturduğu bir kaos vardır. Velvet Underground ise tamamen duygusal ve melankolik bir havaya sahiptir.
Ayrıca gitarlarda alternatif akort kullanıyorlardı. Maureen Tucker ise bateriyi ayakta çalıyordu. Tucker, tek başına koskoca bir nesli etkilemiş bir bateristtir. Lou'dan zaten bahsetmiyorum bile...
DIY sahnesinin oluşmasında çok önemlilerdi. The Beatles, The Beach Boys gibi gruplar kadar yaratıcı, deneysel, DIY yaklaşımları vardı müziğe. Beatles ve Beach Boys kaliteli, bilgili sound engineers ve producerlerle çalıştıkları için, bu deneyselliklerini götürecekleri son noktaya kadar götüremediler ama Velvet Underground'un böyle bir ekibi, teknik bilgisi olmadığı için istedikleri kadar deneysel oldular. Ve bence bu çokta iyi oldu. Zaten arkaplanda böyle bir ekipleri olmadığı için White Light/White Heat çok distortionlu oldu ve daha önce yapılmamış bir kayıt oldu. Bu teknik bilgi ve ekip eksiklikleri ilerleyen yıllarda art-rock ve punk hareketlerinin bir parçası oldu.
Yukarıda da söylediğim gibi ilk albümleri Velvet Underground & Nico çıktığında çok iyi yorumlarla karşılanmadı. Brian Eno'nun dediğine göre bu albüm sadece birkaç bin adet satmıştır ama albümü alan herkes kendine bir grup kurdu.
Kısacası, alternatif/indie rock'ın, new wave'in, punk müziğin oluşmasında The Velvet Underground çok ama çok önemli bir noktadadır. Ayrıca Andy Warhol'a da teşekkür etmek lazım, grubun menajeri olmasa belki de müzik sektörü çok daha farklı olacaktı.
Velvet Underground'un Albümleri
- Velvet Underground & Nico
- White Light/White Heat
- The Velvet Underground
- Loaded
- Squeeze
Yorum Bırakın