Bolca Gitar Pedalı Ve Bolca Hüzün: Shoegaze

Bolca Gitar Pedalı Ve Bolca Hüzün: Shoegaze
  • 2
    0
    0
    0
  • Herkese selamlar! Yeni bir “Derinlemesine Müzik Türleri” yazıma hoş geldiniz. Bu bölümün konuğu, başlıktan da gördüğünüz gibi Shoegaze. Öncelikle Shoegaze nedir?

       Shoegaze 80’lerin sonu 90’ların başlarında, Birleşik Krallıktan çıkan bir Alternatif Rock türüdür. 90’lı yıllara gelindiğinde popülerleşmiş ve zirve noktasına ulaşmıştır. Sound olarak Dream Pop, Noise Pop ve Noise Rock türlerinin harmanıyla oluşmuş diyebiliriz. Klasik bir Shoegaze şarkısında bolca gitar efekti kullanılır. Bir sürü ses birbirinin üstüne biner. Gitarlardan bolca uğultu ve feedback duyabilirsiniz. Gitarların pedalları, gitaristlerin ayaklarının altında olduğu için sıkça aşağı bakmak zorunda kalırlar. Hatta türe “Shoegaze” denmesinin sebebi buradan gelmektedir, “shoe” ve “gaze” kelimelerinin birleşimidir Shoegaze.

       Shoegaze’de genelde enstrümanların sesleri vokallerden daha ön plandadır.  Hatta Reddit’de r/Shoegaze subreddit’inde insanların genelde sözleri takılmadığını gördüm. Melodiyi, tonu daha ön planda tutuyorlar. Şarkılara genel olarak hüzün hakimdir, en azından ben böyle düşünüyorum. Zaten attığım başlıktan fark etmişsinizdir. 

       Eğer Shoegaze hakkında konuşacaksak öncelikle My Bloody Valentine’e değinmemiz lazımdır. Birçoklarına göre –bende dahil- Loveless albümü janra belirleyici bir albümdür. Kevin Shields gitardan gelecek sesin sınırlarını zorlayarak eşsiz bir sound elde etmeyi başarmıştır. Eğer türe yeni girecek biriyseniz bu albümü kesinlikle tavsiye ederim. 

       Bir sonraki değinmem gerek grup Slowdive. My Bloody Valentine’in gitarda sınırları aşmasından sonra onlardan birçok grup ilham aldı. Bunlardan biride Slowdive. Belki de sınırları çok zorlamasalar da Shoegaze dünyasına çok önemli bir sound yarattılar. Gürültü ve sessizliğin bir arada olduğu Souvlaki albümü Loveless kadar önemli bir yere sahip. Enstrümanların harika dengesi ve muhteşem vokaller ile muazzam bir albüm.

       Ve son grubumuz Ride. Ne yalan söyleyeyim Ride’i pek fazla dinlemedim. Ride, temelini indie’den alıp Shoegaze parçaları eklemiştir. Shoegaze türü için önemli bir yere sahip gruptur.

       Yazımın sonuna gelirken fark ettiğiniz üzere bu yazı Noise Müzik’ten daha kısa ve farklı oldu. Sebebi Noise’in uzunca bir tarihi olması ve pek çok türe yön vermesi hatta bunlardan biride Shoegaze. Üstte belirttiğim gibi Noise Rock ve Pop’tan çok ilham alınmış Shoegaze’de. Shoegaze ise daha kısa bir süredir etkin ve daha uzun bir yazı içinde gruplara teker teker ayrıntılı şekilde girmem lazımdı ama o zamanda “Derinlemesine Müzik Türleri” yazısı olmaktan çıkardı. Bende bu yüzden temel üç gruptan bahsetmek istedim. Okuduğunuz için teşekkürler. 

     

    Şöyle bir Shoegaze playlistim var. Daha tamamlanmasına çok var ama dinlemek isterseniz linkini bırakıyorum.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.