Pembe Yalanların Sinirbilimi: Beyinde Ne Oluyor?

Pembe Yalanların Sinirbilimi: Beyinde Ne Oluyor?
  • 2
    0
    1
    0
  • Pembe yalanlar diğer ismiyle beyaz yalanlar. Bu tür yalanları zararsız ya da masum olduğunu düşündüğümüz için sık sık söyleriz. Peki sinirbilim bu konuda bize ne söylüyor.

    Not: Asıl kaynakta beyaz yalan olarak alınmış ama kültürümüzde daha çok pembe yalan kavramı kullanıldığı için onu tercih ettim.

    Kötü bir saç kesimi hakkında küçük pembe bir yalanın kesinlikle arkadaşınızın yararına olduğunu düşünüyorsunuz, ancak beyin aktiviteniz aksini söylüyorsa? Ön korteksindeki belirgin aktivite kalıpları, Journal of Neuroscience'da yeni araştırmalara göre, pembe bir yalanın bencil bir motife sahip olduğunda ortaya çıkarıyor.

    Pembe yalanlar - literatürde pareto yalanlar denir - her iki taraf için de fayda sağlayabilir, ancak bu yalanlar beyinde medial prefrontal korteks (MPFC) tarafından kodlanıyor. Bu beyin bölgesi, farklı sosyal davranışların değerini, iç motivasyonlara ve dışardaki diğerlerine odaklanarak, farklı sosyal davranışların değerini hesaplar.

    Pareto yalanlarında Selfish (bencil de denebilir) motivasyonu müksek olan insanlar, bencil yalanlar için (kırmızı), özgecil yalanlar için (mavi) artan ventral medial prefrontal korteks (VMPFC) aktivitesini (kırmızı) gösterdiLER. Buna ek olarak, VMPFC'deki nöral temsilleri, bencil yalanlar ve pareto yalanları arasında benzerdi, ancak RMPFC'deki aktivite kalıpları özgecil ve pareto yalanları arasında farklı. 


    Ekip, katılımcıların MPFC aktivitesini ölçmek için FMRI kullandı ve, pembe yalanların beyin aktivitesini bencil ve özgecil yalanlarla karşılaştırarak, yalanların gerçek motivasyonunu tahmin edebildiler. Bencil pembe yalanlar ventral ve rostral MPFC'de daha fazla aktivite ortaya çıkardı.

    Pareto yalanları için bencil motivasyondaki bir artış, hem ventral hem de rostral MPFC'de daha yüksek ortalama seviye aktivite ile ilişkilendirildi. İlki bencil yalanlara artan bir model benzerliği gösterdi ve ikincisi özgecil yalanlara azalmış bir model benzerliği gösterdi. Daha yüksek ventral MPFC desen benzerliği, Pareto yalanlarında daha hızlı tepki süresi öngördü. Bulgular, beyaz yalanlardaki gizli bencil motivasyonun MPFC'deki sinirsel temsil ile ortaya çıkarılabileceğini gösteriyor.

    Kaynak

    https://neurosciencenews.com/white-lies-selfish-prefrontal-cortex-18226/

    https://www.jneurosci.org/content/early/2021/05/21/JNEUROSCI.0088-21.2021


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.