Mozart'ın Sihirli Flüt Operası Ve Gecelerin Kraliçesi

Mozart'ın Sihirli Flüt Operası Ve Gecelerin Kraliçesi
  • 3
    0
    0
    0
  • Sihirli Flüt; Wolfgang Amadeus Mozart tarafından 1791 yılında bestelenmiş ve operaya hazırlanmış lirik, komik ve ciddi kutsal ögeleri daha yumuşak ve eğlenceli karakterlerle anlattığı opera eseridir. Opera'nın her zaman İtalyanca yazılmayacağını düşünen ve bu geleneği değiştiren Mozart eserini alışılmışın dışına çıkartarak Almanca yazmıştır.

    Müzik tarihi araştırmacısı Maynard Solomon'un ifadesine göre Sihirli Flüt Operası çocuklarda dahil herkesi büyülemiş ve salonları tamamen dolduran bir kalabalıkla Mozart'ın büyük bir başarı elde etmesini sağlamıştır. Aynı zamanda Avrupa ve Amerika'da oynanan en sık oyunlar arasında ilk sırada yer almış, operanın en önemli ve ses getiren eseri olmuştur.

    Sihirli Flüt Operası konusu şu şekildedir: Bilge İsis ve Osiris rahibi Sarastro, Karanlıklar Kraliçesinin kızı Pamina'yı annesinin tesirinden kurtarmak için mabedinde alıkoymuştur. Kraliçe, kızını Sarastro'nun etkisinden kurtarmak için Tamino'ya kızını bulması için emir verir. Tamino emri yerine getirmiştir fakat Sarastro'nun bilgeliğine hayran kalarak onun müridi olmayı seçmiştir. Ardından Pamina ve Tamino bir araya gelmişlerdir.

    Sihirli Flüt Aydınlanma Çağı Felsefesi izlerini taşımaktadır. Ancak Gecenin Kraliçesi (Karanlıklar Kraliçesi) cehalet tehlikesini ve bu tehlikenin önümüzde oluşturacağı engelleri, intikam ateşinin bizleri nasıl bir zehir gibi çepeçevre sardığını ve bu uğurda neleri feda edebileceğimizi yansıtmaktadır. 

    Gecelerin Kraliçesi operanın ikinci perdesinden bir parça oluşturur. Kraliçe kızı Pamina'nın eline bıçağı vermesiyle rakibi Sarastro'yu öldürmesini emreder. Bunun üzerine kızı bu korkunç emri yerine getirmek istemediğini söyler. Karanlıklar Kraliçesi bütün korkunç öfkesini kızı Pamina'ya püskürtür ve onu yılan gibi saran acı ve dehşet verici şu sözleriyle kızı Pamina'yı lanetler.

    Cehennemin intikamı kalbimde kaynıyor,

    Ölüm ve umutsuzluk beni yakıyor!

    Eğer Sarastro senin tarafından ölüm acısını çekmezse,

    O zaman sen bir daha artık kızım olma 

    Sonsuza kadar tanınma,

    Sonsuza kadar terk ol,

    Sonsuza kadar mahvol

    Tabiatın bütün avanesi

    Eğer Sarastro'yu cansız bırakmazsan!

    İntikam tanrıları, duyun annenin yeminini duyun!

    Ayrıca Kraliyet Opera Binasında sahnelenen Sihirli Flüt'ten Gecelerin Kraliçesi'ni eşsiz Soprano Diana Damrau'dan dinlemek için aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

    Kaynakça:

    Royal Opera House Queens of the Night Aria

    Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

    Sihirli Flüt


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.