Uzay Alanındaki 3 Boyutlu Yazıcılar

Uzay Alanındaki 3 Boyutlu Yazıcılar
  • 0
    0
    0
    0
  • 3B (3 Boyutlu) yazıcılar 21.yüzyılın en iyi icatlarından biri diyebilirim. Bu sebebin altında yatan neden ise üretimin artık her yerde yapılabilmesini sağlamak ve tasarımın özgürleştirilebilmesi. Bu yüzden 3B yazıcılar üzerine fikirler üretmek, Ar-GE çalışmaları yapmak bu sektöre yönelecek insanlar veya şirketler açısından başarılı bir adım olacaktır.

    Bu kısa ön yazıdan sonra asıl konumuza yönelirsek 3B yazıcıların uzay sektöründe ki gelişmelerine değinmek olacaktır. Yaptığım araştırmalar neticesinde bu 3B yazıcıların uzay alanında gelişmesini sağlayan 2 şirket buldum. Bu şirketler AI Space Factory ve Made In Space.

    İlk olarak AI Space Factory (https://www.aispacefactory.com/) şirketini açıklamak gerekirse Mars gezegenin de 3B yazıcılar ile bir ev yapmayı ilke edinmiş start-up ve NASA'dan da ödül almış bir girişim. Bu girişimin beni en çok merak uyandıran kısmı ise tonlarca malzeme taşımak yerine 3B yazıcılar ile Mars'ta bir kolonileşmeyi sağlamak. Tabi ki bu yaşanabilen evleri yaparken geri dönüşümlü malzemeler ile yapmasını da es geçmeyelim. Bu neticide devrim niteliğinde bir fikir diyebilirm. Eğer gerçekten bu yapılabilirse, hem maliyet hem de üretimde yeni bir kapı açılacaktır.


    Bununla beraber Made In Sapce (https://madeinspace.us/) şirketi ise kullanılan 3B yazıcıların uzayda (yerçekimsiz alanda) kullanılmasını sağlamak ve Dünyamızda üretilen malzemelerin uzaya taşımaktansa orada üretimini gerçekleştirmenin daha az maliyetli ve gerekli ürünlerin tasarımını kolayca yapılabilmesini sağlamak. Bu şirkette aslında AI Space Factory gibi bir devrim niteliği taşıdığını söyleyebilirim. Aynı zamanda Made In Space şirketi ISS'a (Uluslararası uzay istasyonu) 3B yazıcılarını oraya göndererek baskı almışlardır. Bu şirketin gelecekteki uzayda yapılacak üretimlere öncülük edebilecek bilgi birikimine de sahip olması ayrıca şirketi önemli bir konuma yükseltmektedir.


     Kısaca yukarıda ki iki şirket ya da girişim 3B yazıcıların gelişimini görmüş ve uzay sektöründe bir boşluğu doldurmak için harekete geçmişler. Buldukları fikirler yeni gelişen uzay sektöründe boşluğu dolduracak kadar başarılı olmuş. Çünkü var olan bir fikri, teknolojiyi kullanarak bir basamak daha ilerletmeleri, gelecekte bu konu üzerinde çalışacak insanlara ilham vermiş oldular. Ayrıca 3B yazıcılar ya da bu cihazda kullanılacak ürünleri geliştirmek için de halen atılması gereken adımların olduğunu da belirtmek isterim. 


     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.