Ethereum Merge Nedir ?

Ethereum Merge Nedir ?
  • 2
    0
    0
    1
  • Bitcoin kelimesi günümüzde en popüler kelimelerinden biri, Peki Ethereum? 

    Değişim 2008 yılında Bitcoin ile başladı. Bu yenlikçi teknolojik gelişim 2015 yılında yayınlanan Ethereum ile gelişmeye devam etti. Bitcoin (Merkiyetsiz dijital para sağlayıcısı) benzeri ama büyük farklılığa sahip olmasıyla öne çıktı. Bu farklılık Ethereumun programlanabilir olmasıdır. Yani blok zincir üzerinde uygulama programlayabilir ve onları dağıtabilirsiniz. Ayrıca Ethereum daha çok gizliliğinize saygı duyan ve sizi sansürleyemeyen finansal hizmetler, oyunlar, sosyal ağlar ve diğer uygulamalardan oluşan bir pazaryeri gibidir. Ethereum kendi kiripto parası ETH olarak adlandırılmaktadır. Dünyanın her yerine transfer yapılabilir. Bitcoin gibi her hangi bir kurum,banka,aracı firma,devlet tarafından kontrol edilmemektedir.Şefaflık esas alınmıştır. Blok zincir üzerinde geliştiricilere zemin hazırlaması ve onlarında bu ağı kullanması için az da olsa ETH dijital para bulundurmaları gerekmektedir.

    Ethereum'u bir kaç sayısal veri ile açıklamak da akıllarda kalıcı yer edebilir. Ethereum üzerinde 2970 proje yapıldı, 11.6 Trilyon Amerikan doları değeri 2021 yılında taşıdı, 3.5 Milyar Amerikan doları 2021 yılında kurucularına değer sağladı.

    Etherumu açıklarken akıllı sözleşmeleride atlamayalım. Ethereum sayesinde yapacağınız sözleşmeler ile anlaşmalarınızı güvence altına alarak yapacağınız işlemleri güvence altınıza almanızı sağlıyor.  Yakın zamanda popüler olan NFT(Non-Fungible-Token,Değiştirilemez Token) Ethereum blok zinciri geliştiricilerinin hazırladığı ERC-727C token standartlarında üretiliyor. 

    Blok Zinciri proof of work(https://en.wikipedia.org/wiki/Proof_of_work) (iş kanıtı) sistemini kullandığı için enerji tüketimi bakımından çevreci olmadığını da belirtmek isterim. 15 Eylül 2022 yılında Ethereum Merge (Ethereum birleşmesi,Ethereum2.0) olmadan önce büyük miktarda enerji tüketen iş kanıtı mekanizmasını kullanıyordu. Örnek olarak Ethereum madenciliği  yıllık Norveçin enerji tüketiminden fazla enerji tüketimine sebep olmaktadır.

     

    Ethereum 15 Eylül 2022 tarihinde Ethereum Merge (Merge, Ethereum tarihindeki en karmaşık değişikliktir) yaparak iş kanıtından (PoW) bir hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasına bir ağ güncellemesi yapıldı.Ethereum işlemlerinin işlenmesiyle ilişkili enerji maliyetlerinde beklenen %99'luk bir azalması ve birleştirme, operasyonları mevcut Ethereum Mainnet'ten yeni Ethereum Beacon Chain'e (Beacon Chain, PoS protokolünün tüm sürecini yöneten ve paralel zincirleri (parçaları) koordine eden Ethereum PoS ağının denetleyicisidir) geçirdi.

    Normalde iş kanıtıda günlük 1300 ETH çıkarken hisse kanıtında günlük 1600 ETH çıkmasıdır. Aynı zamanda karbon ayak izini düşürücü bir adım atması da kayda değer gelişmedir.

    Bu gelişmede doğrulma yazılımını etkinelştirmeniz için 32 ETH dijital parasına sahip olmanız gerekmetedir. Daha az ETH ile yapmakta mümkün olduğunu da belirtelim(https://ethereum.org/tr/staking/). Stake edilen ETH miktarı 14.705.366, 434.761 doğruyulacı sayısına sahiptir.

    Daha fazla bilgi için :

    https://ethereum.org/tr/what-is-ethereum/

    https://ethereum.org/en/upgrades/merge/

    https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/what-is-ethereum-2-merge/#:~:text=Originally%20referred%20to%20as%20Ethereum,to%20verify%20transactions%20via%20staking.

    https://www.investopedia.com/the-ethereum-merge-6504132#toc-what-is-the-ethereum-merge

    https://uzmancoin.com/ethereum-merge-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

    https://www.webtekno.com/ethereum-the-merge-nedir-h127597.html

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.