WEB 3.0 Nedir ?

WEB 3.0 Nedir ?
  • 3
    0
    0
    1
  • Günümüzde bilginin elde edilişi internet sayesinde kolaylaşmakta. Edindiğimiz bu bilgiler bizim ufkumuzu, geleceğe olan bakış açımızı değiştirmektedir. Ve bunlara aday olan, kripto para birimlerinin son zamanlarda öne çıkması bazı kavramları ve bilgileri gün yüzüne çıkardı. İşte bunlardan biri WEB 3.0 . Bu konuyu kısaca açıklayarak akıllarınız da ki soru işaretlerini bir nevzi olsada çözmek. Çünkü bilgi paylaşıldıkça geleceğimizi şekillendiririz.

    WEB 3.0’ a başlamadan önce gelin WEB 1.0 ve WEB 2.0 nedir onları açıklayarak yol haritamıza devam edelim.

     

    WEB 1.0

    WEB 1.0 statik web olarak tanımlayabiliriz. 1990’larda kullanıma açılan ilk ve en güvenilir internet yapısıydı https://coinmarketcap.com/alexandria/tr/article/what-is-web-3-0. Yani tıklanabilir köprüler ve temel web sayfaları olan bir belge ve uygulama platformuydu. Günümüz de ki gibi yorum yapma ya da beğenme gibi seçenekler WEB 1.0’da bulunmamaktadır. Ayrıca  gelişmiş algoritmalar da bulunmadığı için kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulması daha zordu. Kısaca Google arama motoruna   istediğiniz yazıp içeriği bulmak zordu.  

     

    WEB 2.0

    Tabi ki 21. Yüzyılda yaşamanın en güzel yanı teknolojinin sabit kalmayıp gelişmesi olduğunu düşünmekteyim. Bu sayede Sosyal Web olarak adlandırılan WEB 2.0 ile YouTube, Facebook ( Yeni Şirketi Meta), Wikipedia ve daha birçok kullanıcı etkileşimli web platformları ortaya çıktı. WEB 1.0’dan farklı olarak hem sosyal ağların hem de kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üretiminin gelişmesinin önünü açtı. Zira veri, artık çeşitli platform ve uygulamalar arasında dağıtılabiliyor ve paylaşılabiliyordu. Halen WEB 2.0 hizmetlerini kullanmaktayız.

     

    WEB 3.0 

    WEB 1.0 ve 2.0 tanıdıktan sonra gelecekte karşımıza çıkacak ve bu aralar sıkça duyudğunuz kelime WEB 3.0 . WEB 3.0, içerik ve programları doğrudan birbirine bağlayarak, aracıları ortadan kaldırarak ve merkezi olmayan protokoller oluşturarak çekirdek ağda doğrulanabilirlik oluşturmaya çalışıyor https://messari.io/article/web-3-0. Yani, kullanıcılara yardımcı olmak için akıllı programlar çalıştırabilecek yapay zeka sistemlerinin gücü sayesinde interneti daha akıllı hale getirecek.

     

    Bir başka tanımda World Wide Web mucidi Sör Timothy John Berners-Lee (İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü)  Anlamsal Web teknolojisi; sistemler, insanlar ve ev cihazlarının arasında kurulan "otomatik" arayüz şeklinde tanımlamaktadır.

     

    Bu konuyu ayrıca Anlamsal Ağ, Yapay Zeka (YZ), 3D Grafikler altında kısaca dalandırmak WEB 3.0 anlamını artıracaktır. Anlamsal Ağ veriler arasında bağ kurarak, ( Bitcoini seviyorum, Ben Bitcoinim ) gördüğünüz söz dizimleri farklı olsa da anlamsal içeriğe ve okuyanda uyandırdığı duyguya bakıldığında her iki cümle de neredeyse aynı. YZ sayesinde veriler üzerinden aktarılan duyguları okuyabileceğinden ve bunları anlamlı veriye dönüştüreceğinden akıllı makineler ortaya çıkacak. Ek olarak YZ sayesinde kirli bilgilerin uzaklaştırılmasını, bununla beraber YZ  güvenilir ve akıcı hale getirecek. Bununla beraber 3D grafik tasarımlarıyla iziksel ve dijital görsel arasındaki mesafenin iyice kısalacağı düşünüldüğünden, Web 3.0 ile üç boyutlu (3D) sanal dünyalara odaklanılacak.

     

    Özetlemek gerekirse WEB 3.0 ile internet hizmetlerinin daha adil, güvenilir, kişisel deneyimi artıracak ve daha insani dijital sistemler sayesinde dünyamızı geliştirmeye odaklanmamızı sağlayacaktır. Elde ettiğimiz bilgiler ileride yaşanabilir bir dünya inşa etmemizede olanak sağlayacağını düşünmekteyim. Son olarak kripto para dünyası sadece geleceğin başlangıcı.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.