Mikrofabrikalar Konsepti

Mikrofabrikalar Konsepti
  • 1
    0
    0
    1
  • Teknolojinin bizlere sunduğu yeniliklerden bir tanesi de üretimin her geçen gün kolaylaştırılması. Bu yüzden üretim yapmak, üretimi her seferinde geliştirip verimliliğini artırmak biz insanların ihtiyaçlarını karşılamasında kolaylık sağlamaktadır. Bu gelişim sayesinde ise geçmişte 1 ay da üretilen bir ürün bügün dakikalar içerisinde üretilebiliyor. Bende bu yazımda sizlere mikrofabrika konseptinden bahsederek. İlerleyen zamanlarda yapacağınız ürünlerin üretimini belki de bu konsepti tercih ederek, sermayenizi doğru bir yöntemle kullanma olanağı sağlaya bilirsiniz.

    Genel bir başlangıç yapacak olursak, Mikrofabrikalar terimi 1990 yılında Mekanik Mühendisler Laboratuvarı (MML) Japonyada icat edildi. 30 yıl boyunca bu üretim konsepti gelişerek birçok üretici tarafından kullanılmaya başlandı. Bu konsept halen standart hale gelmediğini de belirtmekte yarar var. Bununla berebar Mikrofabrikalar, geneleksel fabrikalara göre daha az yer kaplayarak düşük hacimler üreten bir üretim, montaj veya üretim yapan yerlerdir. Ama bu düşük hacim üretimi olsada, minimum yatırım ve operasyonel işgücü yoluyla maliyetleri düşürürken kapasite ve kaliteyi artırırcı olabilir ve yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş ve robotlaştırılmasının getiridiği kolaylıklada üretim hızlandırılabilir. Ayrıca bu üretim konsepti müşterinin ürünü özelleştirmesinede neden olmaktadır. Ek olarak, Mikrofabrikalar yazılım işletim sistemleri ile kontrol edilir ve yönetilir. Tahmine dayalı arıza tespiti, bakım, performans ve kalite iyileştirme için süreç boyunca büyük veriler gerçek zamanlı olarak toplanır. Kısaca, küçük parçalar ve yüksek bir ürün karışımı üretebilirsiniz.

    Bu konseptte ayrıca ürünler, müşteri siparişi üzerine, yani müşteriden onaylanmış siparişler alındıktan sonra, bitmiş ürün envanteri taşımadan üretilir. Bu sayede üretim yapılırken değişen müşteri isteklerine anında müdahale edilebilme, maliyetten kâr eksilmesini engeleme, çevreye olan zararı minimize etme, müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilirliği artırmaya yaran bir konsept olduğunu da es geçmeyelim. 

    Mikrofabrikalardan örnek vermek gerekirse İngilterede bulunan Arrival Ltd. (https://arrival.com/world/en ) şirketinden bahsedebiliriz. Bu şirket elektirkli araç üreticisidir. Ürettiği ürünler şehirlere sıfır emisyon mobilitesi sunan etkili bir şirkettir. Bu şirket kullandığı Mikrofabrikalar teknolojisi sayesinde yerel pazardan tedarik ettiği ürünleri, Mikrofabrikada bulunduğu bölgeye eşsiz bir araç üretimi gerçekleştiriyor. Bu sayede üretimin çevresel estkisini azaltarak yaşadığımız dünyaya katkısıda olmaktadır. Bu sayede Mikrofabrika montajı için araçlar tasarlamak, ürün geliştirme sürecinin özü olduğunu ve araçlarının benzersiz kılan şeyin önemli bir parçası olduğunu da tanımlaktadırlar.

    Yukarıda ki şirketin gösterdiği üretim gelecek nesillerin hayatlarını kolaylaştırıp, aynı zamanda yaşanabilir bir dünya bırakmak içinde çabaladıklarını görebiliriz. Bu yüzden sizlerde bu konsepten ilham alarak ya da aynısını uygulayarak ürünlerinizi kolayca ve müşteri odaklı üretim yapma olanağı sağalarsanız. Hem kendi işinizi hemde bulunduğunuz yerleri üst seviyeye taşıyarak mutlu, huzurlu ve gelecek vaadeden bir dünya yaratmış olursunuz. 

     

    Kaynak Linkleri:

    https://www.futurebridge.com/uncategorized/microfactories-the-next-big-thing-in-manufacturing/

    https://eidrobotics.com/microfactory-overview/


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.