Emo Türü Aslında Nedir? Emo Müziğinin Kısaca Tarihi

Emo Türü Aslında Nedir? Emo Müziğinin Kısaca Tarihi
  • 3
    0
    0
    0
  • Herkese merhabalar, yeni bir Derinlemesine Müzik Türleri yazıma hoş geldiniz. Bu bölümdeki türümüz, başlıktan da gördüğünüz gibi Emo. Öncelikle Emo türüne önyargınız varsa lütfen onları bir kenara atın çünkü Emo düşündüğünüzden çok daha farklı bir tür. Zamanla birçok alt türe ayrılmış ve Emo teriminin anlam ettiği ifade birçok kez değişiklik göstermiştir.

    Emo başlangıçta “Emotional Hardcore” veya “Emotive Hardcore” un kısaltılması olarak çıkmıştır. Washington Dc’de hardcore punkçıların yeni bir şeyler arayışıyla çıkmıştır.  İlk Emo gruplarına Rites Of Spring, Embrace ve Orchid diyebiliriz. Erken dönem Emo sound’u “Emocore” olarak da bilinir ama Emocore terimi de zamanla çok fazla değişiklik göstermiştir. Ayrıca Rites Of Spring üyeleri Emocore terimini, çok aptalca bulduklarını söylemişlerdir. Emotional Hardcore, müzikal olarak Hardcore Punk gibi sert ve hızlı ama sözler bakımından duygusal temalar işlemiştir.

    Buraya minik bir not eklemeliyim. Bazıları şunu savunuyor. “Gerçek Emo” Washington Dc’de Hardcore türünden gelmiştir bir türdür. Diğer gruplar “Sahte Emo” türleridir. 

    90lara geldiğimizde yeni bir Emo dalgası başladı. Tür punk rock altyapısını korurken yeni unsurlarda ekledi. Sessiz/Sesli dinamiği, oktav akorları, akılda kalıcı riffler ve temiz vokaller oldukça popüler oldu.  Sunny Day Real Estate, Texas Is The Reason, Mineral gibi gruplar 90lar Emo’nun öncüleri olmuşlardır. Aynı zamanda bu gruplar bundan yaklaşık 10 yıl sonra doğacak Midwest Emo türünün öncüleri olarak da görülürler.

    90larda üstteki Emo dalgasının yanı sıra başka bir stil daha gelişti. Braid, Jawbreaker, Cap’n Jazz gibi gruplar Post-Hardcore’u kendi müziklerine dahil ettiler. Vokaller daha sert ve sesli, gitarları ise daha hızlı yaparak müziklerini Emo türünün başlangıcına daha yakın yaptılar.

    2000’lere geldiğimizde artık Emo müziği yavaş yavaş Pop Rock, Pop Punk ile kesişmeye başladı ve bizim “Emo” kavramından uzak durmaya başladığımız dönem geldi. Şarkılar bakımından benim fazlaca hoşuma gider bu dönem ama genelde çoğu birbirine benzer ve yenilikçi değildirler. Ayrıca Emo-Pop türlerininde kitlesi genelde çok –burada kimseye laf atmak istemiyorum ama- “Cringe” olduğu için insanlar Emo dinliyorum demeye utandılar bir dönem. 

    2010lara artık geldiğimizde Pop Rock etkisini kaybetmeye başladı, doğal olarak Emo Pop’ta etkisini kaybetmeye başladı. Bu dönemlerde de Emo Revival dalgası başladı Run for Cover Records ve No Sleep Records gibi plak şirketleri birçok Emo grubuna yeni bir platform sağladı. Tigers Jaw, Balance and Composure ve Modern Baseball gibi gruplar bu döneme öncelik ettiler. Bu dönemde Indie Rock, Post-Hardcore, Midwest Emo ve Pop Punk gibi türlerin sentezi ile birçok albüm yapıldı.

    Günümüzde ise Emo Revival akımının etkileri hala devam ediyor. Birçok yeni ve güzel gruplar çıkıyor. Alta bir playlist’I bırakıyorum orada farklı farklı türlerde Emo şarkıları var belki ilginizi çeken gruplar olabilir. Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım beğenmişsinizdir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.