Eşikte Kalmış Mekanlar : Liminal Space

Eşikte Kalmış Mekanlar : Liminal Space
  • 2
    0
    1
    0
  • Estetik Türleri serime hoş geldiniz. Bu seride Aesthetics Wiki’den sevdiğim estetik türlerini kısaca anlatacağım. Burada anlatacağım estetikler internette türemiş olanlar olacaklar. Bazıları daha büyük kitlelere hitap edenler olurken bazıları ise Weirdcore gibi daha küçük bir kitleye sahip estetikler olacak. İlk olarak çok sevdiğim bir estetik olan Liminal Space’den bahsedeceğim.

    Terkedilmiş bir alışveriş merkezi, tatil dönemindeyken bir okul veya geceleyin çekilmiş bir çocuk parkı fotoğrafı düşünün. Bu fotoğraflar sizi hem rahatsız ediyor hem de tanıdık geliyorsa büyük ihtimalle Liminal Space estetiğinde fotoğraflardır.

    Liminal Space, iki mekan veya durum arasındaki geçiş bölgesi olarak tanımlanabilir. Bence Liminal Space’i birine anlatmak için birkaç fotoğraf göstermek yeterlidir. Anlatması ve anlaması kolaydır ama bu estetiğe adım attığınızda çıkması çok zordur. Bir çok örnek için Reddit’te Liminal Space subredditlerinde gezebilirsiniz.

    “Liminal” kelimesi Latince “limen” den gelir ve anlamı eşiktir.  Liminal Space’ler geçiş alanlarıdır. Mesela bir alışveriş merkezine gireceksiniz ve arabanızı bırakmak için otoparka girdiniz. Bu otopark, alışveriş merkezine bir geçiş alanı olduğu için Liminal Space diyebiliriz. Ya da apartmana girdiniz, kendi dairenize gideceksiniz ve asansöre bindiniz. Bu olayda asansörde Liminal Space olarak sayılabilir. Bu mekânlarda gereğinde fazla bulunmak insanları genellikle rahatsız eder. 

    Örneklerde gördüğünüz gibi genellikle, büyük ve boş mekanlardır Liminal Space’ler. Baktığınızda sizi rahatsız ederler ama bir nostalji hisside uyandırırlar. Fotoğrafların çözünürlükleri genelde düşük olur ve fotoğraflarda insanlar bulunmaz. Mekanlar terkedilmiş ve unutulmuş gibi gözükür. Genellikle fotoğraflarda karanlık bölgeler ve gölgede kalmış yerler vardır. 

    Kısaca Liminal Space’i böyle tanımlayabiliriz. Bunun ötesinde, terimin daha derin kökeninden veya felsefesinden de bahsedebiliriz ama yazımdaki amacım bu değil. Bundan dolayı bu konulara değinmedim ve değinmeyeceğim. Okuduğunuz için teşekkürler.


    Yorumlar (1)
    • felsefesine değinelim isterim :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.