Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri: Retinoidler

Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri: Retinoidler
  • 0
    0
    0
    0
  • Cilt Bakımına Giriş 101: Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri 

    Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri: C Vitamini

    Cilt Bakımında Popüler Ürün İçerikleri:

    Retinoid Dosyası

    Retinoidler,  birden fazla formdaki retinoik asit ve türevlerinin  genel adıdır. A vitamini türevleridir.

    Çam, Söğüt, Çınar örnek olarak ele aldığımızda, ağaç tüm bunların genel adıdır. Retinoid de tüm retinoik asit ve türevlerinin tek bir çatı altında toplanmalarına yapılan bir adlandırmadır.

    Yaşlanma karşıtı (Antiage) içeriklerinin kraliçesidir.

    Başta akne tedavileri ve kırışıklıklar olmak üzere, akla gelebilecek her türlü cilt probleminin giderilmesi ve tedavi edilmesinde etkili rol oynar.

    Retinoidlerin nasıl çalıştığını anlayabilmek adına 2 grupta onları inceleyebiliriz.

    A) RX Tipi Retinoid (Reçeteli İlaç Sınıfında)

    En güçlü form, ilaç formundaki retinoidler. Rx terimi, reçete (Ing. Recipe) sözün kısaltması olarak kullanılmaktadır. (Zamanla "recipe" sözünün reçete anlamı azalıp tarif anlamında kullanılsa da bu tabir çok eski dönemlerden bu yana kullanılmaktadır.

    Kaynak: Rx için bkz.

    Kaynak II ayrıca bkz. (Tıp alanı meraklıları için)

    Buna en güzel örnek de Cosrx markasıdır.

    Kozmetik (Cos) + Reçete (Rx) kelimelerinin birleşiminden oluşan Cosrx markasının felsefesi, cilt için doğanın iyi bileşenlerinden faydalanarak ürünlerini incelemek/geliştirmek olan markanın adında bulunan bir semboldür Rx.

    1) Retinoik Asit 

    Yaygın olarak akne tedavisinde kullanılan form. 

    İlaç versiyonu olduğu için, kesinlikle uzmanlar tarafından yazılan reçeteyle kullanılmalıdır. 

    Piyasadaki en uygun fiyatlı ürünler olduğu için insanlar çoğunlukla buna yöneliyorlar. Bu çok yanlış bir uygulama.

    Bu formdaki retinoidler kesinlikle bir uzman ve doktor kontrolündeki tedavi süreçlerinde kullanıma uygundur. Kafamıza göre ve bilinçsizce kullanılan bu güçlü form cildimizde geri dönüşü olmayan tahribata yol açabilir.

    Bu nedenle bu formdakilerden, doktorunuz önermediği ve herhanngi bir tedaviye başlatmadığı sürece uzak durulmalı.

    B) Kozmetik Sektöründe Kullanılan Retinoidler

    Cilt bakımı ürünlerinde, genellikle retinal, retinol ve retinil esterler formları kullanılır.

    Bu 3 formdan hangisi kullanıldıysa, sırasıyla reaksiyona girerek belli aşamalardan geçer, en sonunda ilk ve en güçlü form olan retinoik aside dönüşürler.

    Kimyasal süreç basamakları şu şekildedir:

    Retinil esterler < Retinol < Retinal < Retinoik asit dönüşür.

    Yani, kullandığınız cilt bakım ürünü hangi formu içerdiği, formun geçeceği kimyasal reaksiyon sürecine bağlı olarak alınan verimi doğrudan etkileyen bir faktör oluyor.

    1) Retinal

    Retinaldehit olarak da bilinen, retinoik aside en yakın ve maksimum verim alınabilecek formdur. Çünkü daha kısa bir kimyasal süreçten geçerek retinoik asite dönüşüyor. Dolayısıyla, kozmetik sektöründe kullanılanların içlerinde en etkili formu retinaldir.

    Retinole göre 11 kat daha hızlı etki eder. (Bazı kaynaklarda tarih boyunca retinolden daha çok ön planda olmasına rağmen, bir A vitamini formu olduğu çok sonradan keşfedilmiş ve stabilizasyonu diğerlerine göre biraz daha zor bir form olduğundan bahsediliyor.)

    Piyasada, iyi formüle edilmiş retinal içeren ürünler, retinol içerenlerden daha maliyetli elde edildiğinden dolayı, saf retinal ürünleri daha pahalı tüketiciyle buluşuyor.

    Not: Piyasada yalnızca birkaç markada yüksek oranda iyi formüle edilmiş retinal ürünler bulunmaktadır. 

    2) Retinol

    Primer alkollerden

    Retinol de retinal kadar etkinliği olan hatrı sayılır bir form.

    Retinale göre, daha uzun süredir göz önünde bulunan, hakkında daha çok araştırmalar olan ve daha yaygın kullanılan bir form.

    Kimyasal sürecin üçüncü basamağında bulunan ve en az retinal kadar etkinliği olan bir retinoid formu. Fakat retinalin, bu formdan 11 kat daha hızlı etki ettiği bilgisinden yola çıkılarak daha genç ciltlerin, retinolü tercih edebileceğini düşünüyorum. 

    Genelde piyasadaki kolay ulaşılabilir retinoid ürünleri, retinol ve retinil ester türevleri içerebiliyor.

    3) Retinil Esterler

    • Retinil Palmitate
    • Retinil acetate
    • Retinil propionate
    • Retinil linoleate 

    formlarına retinil esterler adı verilmiş.

    Antioksidan etkinliğindedirler. (Detoks etkisi alınabilir.)

    Kimyasal resaksiyon basamağının en sonunda bulunan form. Dolayısıyla retinoik asit formuna dönüşmesi uzun bir süreçte gerçekleşiyor.

    Bu içerikler, çok da güçlü bir form değildir. Bu formlardan içeren bir cilt bakım ürünü hızlı ve fazla etki gösteremeyebilir.

    Göz çevresi ürünleri hariç. Çünkü, diğer iki aşamadaki formdan daha geç sürede retinoik asite dönüşmesi, uygulandığı bölgede daha az tahrişe sebep olacaktır. 

    Retinoidli göz ürünleri için ideal bir içerik olabilir. Piyasada bu formdaki retinoidlerin bulunduğu, başlangıç ve cildi alıştırmak için ideal ürünler mevcut.

     

    Retinoid Etkileri

    Yaşlanma karşıtı, akne tedavi edici, lekelerin ve kırışıklıkların giderilmesinde, cilt bariyerini uzun vadede onarıcı ve toparlayıcı, hücre düzeyinde yenileyici, kolajen seviyesini destekleyici özelliklere sahip.

    İlk etapta cildi inceltiyor gibi hissettirse de zamanla, düzenli kullanımda kolajen üretimi artacağı için epidermis kalınlaşır, cilt daha dolgun ve sağlıklı ve genç bir görünüme dönüşür. 

    Retinoidler, hücre bazında çalışabilen tek aktif içeriktir. Bu yüzden, cilt bakım ürünlerinde altın niteliğinde değerlidir. (Retinoid, 2 ana reseptör: RAR - RXR)

    Kullanımı:

    Hem retinal hem de retinol, cilde ilk kez girdiklerinde hafif tahrişe neden olabilir, ancak bu etkiler geçicidir.

    Rutininize kademeli olarak sokmak, tahrişi önlemenin en iyi yoludur.

    Düşük bir yüzde ile başlayın. İlk 2 hafta için haftada iki kez, diğer haftalarda 2 hafta daha sonra her gece kullanın. Cildiniz, bu içeriğe alıştığında daha yüksek oranlı ve etkili ürünlere geçebilirsiniz.

    Kesinlikle, gündüzleri düzenli güneş kremi eşliğinde kullanılması gereken bir içerik. 

    Retinoid ürünleri, nemli cilde uygulanmamalıdır. Nemli yüzey kimyasal reaksiyon sürecini hızlandırabileceği için yoğun tahrişe yol açabilir.

     

    Retinoidlerin, kolaylıkla hyalüronik asit, peptitler, seramidler, niacinamid (B3 vitamini) içeren ürünlerle aynı rutinlerde kullanılabileceği söyleniyor.

    Fakat asla aynı rutinde olmaması gereken içerikler:

    • Kimyasal (Soyucu) asitler (AHA-BHA-PHA) 
    • L-Askorbik asit (C vitamini, 3-4 ph; retinoidler 5-6 ph aralığında çalışırlar.),
    • Arbutin (Alfa Arbutin) 

    NOT: C vitamini, güçlü bir antioksidan, kolajen üretimini uyarıcı bir içeriktir. Retinoidle aynı görevlerde sayılabilecek güçlü bir içeriktir ve birbiriyle farklı ph aralığında çalıştığından cildi yormaması adına aynı rutinlerde kullanım tavsiye edilmez. Fakat retinoidler ilk kullanım döneminde, bazen deri altındaki sebumları (sivilce kusturmak şeklinde) cilt yüzeyine çıkarabileceği için, farklı rutinlerde sivilcelerden daha kaliteli bir şekilde kurtulmak adına kullanılabilecek güzel bir içeriktir C vitamini.

    NOT: Arbutin ile kullanılmamalıdır bilgisine doğrudan bir kaynakta rastlamadım; fakat yakın zamanda %2 oranlı A.Arbutin serumu kullanan biri olarak arbutin (aktif sivilceleri söndürmede, leke ve izlerin zamanla açılmasında etkili bir içerik) kullanırken cildim inanılmaz kurudu ve yoğun nemlendirici kullanarak bunu çözdüm. Bu nedenle belki farklı rutinlerde olabilir ancak aynı rutinde olmaması gerektiğini düşündüğüm bir içerik.

    Ürün seçimlerinde:

    Kullanılan ürünün, üretim teknolojisi çok önemlidir.

    Tıpkı C vitamini gibi, retinoid ürünlerinin de AR-GE çalışmaları çok önemlidir.

    Ürün, firmadan tüketiciye ulaşana dek oksidasyona uğramış olabilir. Paketleme ve ambalaj da mühimdir. Tüm bu etkenler ürünün verimliliğini etkileyabilir. Bu nedenle ürün seçiminde dikkat etmek gereken etkenlerdendir. 

    Bir de kullanılacak üründe hangi retinoid formunun kaç oranla bulunduğunu araştırarak bilinçli bir kullanım gerçekleştirilmelidir.

    Ürünlere hassasiyet ortadan kalkana dek; Sandviç tekniğiyle retinoidler uygulanabilir.

    Sandviç Tekniği: Cilt Temizleme - Tonik - Nemlendirici - RETİNOİD - tekrar Nemlendirici uygulanarak kimyasal süreçlerin yavaşlatılması için kullanılan bir tekniktir. İki nemlendirici arası retinoid olarak da ifade edilebilir.

    Özetlemek gerekirse; ürüne güveniliyorsa, güneş kremi düzenli ve yeterli miktarda kullanılıyorsa, rahatlıkla ve zamanla cilt bu içeriğe alışabilir.

    Güneş koruması çok fazla önem kazanıyor, retinoidler ilk zamanlar alışkın olmayan ciltlerde güneşe karşı aşırı hassasiyet oluşturabilir. Tüm bunlara dikkat edildiğinde cildin kendini toparlayıp ışıldaması kaçınılmazdır.

    Olmazsa olmaz bir içerik değildir; fakat en etkili ve verimli cilt bakım ürünü içeriklerindendir. Kendi cildinizin yapısı ve ihtiyacına göre belirlenecek ürün sizin için doğru ürün olacaktır. 

    HATIRLATMA: Kesinlikle cildiniz aşırı hassas ve birden fazla cilt problemine sahipseniz bir uzmana görünmeden ve araştırmadan bu ürünleri sırf çok popüler diye ve bize çok gerekliymiş de kullanınca hayatımız değişecekmiş gibi yansıtıldığı için satın almaya uğraşmayalım.

     

    Kaynak: 1 2 3

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.