mor ve ötesi'nin Bahsettiği Festus Kimdir?

mor ve ötesi'nin Bahsettiği Festus Kimdir?
  • 14
    0
    1
    1
  • mor ve ötesi grubu yaklaşık 25 yıldır yüksek seviyede sanat icra ediyor. Piyasaya çıkardıkları ilk albümden bu yana, kendi alanlarında hep en üst sıralarda yer aldılar. Onları üst sıralarda tutan hatta zirveye çıkaran şey ise yaptıkları eşsiz sanatları oldu. Sanatlarının eşsiz olarak değerlendirilmesinde Kerem Özyeğen, Burak Güven ve Kerem Kabadayı'nın müzikal yeteneklerinin Harun Tekin'in sesiyle birleşmesiyle ortaya çıkan sonucun katkısı büyük ancak onları asıl eşsiz kılan şey, şarkı sözleriyle dinleyici üzerinde yarattıkları etki. Bu etkiyi, kimi zaman 2.yenicilerden etkilenerek yazdıkları edebi sözlerle kimi zaman da gösterdikleri politik duruş ile oluşturuyorlar. Politik sözlerini ise popülist sayılmayacak, medya tarafından hasır altı edilen ya da unutkanlığımıza yenik düştüğümüz konular üzerine yazıyorlar. Bunlara örnek olarak ''Parti'', ''Darbe'', ''Nakba'' şarkıları örnek verilebilir. Bu parçalara ek olarak ''Masumiyetin Ziyan Olmaz'' albümündeki öne çıkan parçalardan birisi olan ''Festus'' parçası ise bu yazıda bahsedeceğemiz Festus Okey hakkında kimilerimiz için iğneleyici kimilerimiz için ders almamız gereken sözler içermekte.

     

     

    -Festus Okey kimdir?

     

    Festus Okey futbolcu olma hayalleriyle Türkiye'ye gelen Nijeryalı bir göçmendi. 2 yıl boyunca hayalini gerçekleştirebilmek için İstanbul'un çeşitli yerlerinde futbol oynadı.  21 Ağustos 2007 tarihinde gözaltına alındığı Beyoğlu Emniyeti'nde polis silahından çıkan kurşunla can verdi. Ailesinden uzak ve kimsesiz yaşadığı için uzun bir süre kimlik tespiti yapılamadığı için iddia edilmiştir. Ancak olayın aslı Festus'un başına gelenin gizlenmeye ve olayın kaza gibi gösterilmeye çalışıldığıydı. Emniyet görevlilerince Festus'un vurulduğu yeri kaydeden kamera görüntüleri silinmiş, merminin geliş yerinin tespit edilebileceği tek delil olan Festus'un kanlı gömleği ise yok edilmişti. Zaten göçmen olduğu için Festus Okey cinayetini çabucak hasır altı edebileceğini düşünenler, duyarlı sanatçıların, vatandaşların, STK'lerin ve hukukçuların oluşturduğu Festus Okey için dayanışma duvarına çarptılar. Bu duvar sayesinde her ne kadar geç bir süre olsa da 14 yıl sonra yani 17 Mart 2021 tarihinde Festus Okey cinayetinin faili olan polis için hapis cezası verildi. Peki bu dayanışma olmasaydı fail ortaya çıkarılıp ceza verilecek miydi? Tahmin etmesi zor ancak başta kamuoyu oluşturan sanatçılarımız olmak üzere dayanışmaya katılan herkese teşekkür etmek gerek.

     

     

    -Festus Okey cinayeti sanat içeriklerinde ne şekilde yer aldı?

     

    Bu yazı mor ve ötesi'nin ''Festus'' şarkısı üzerinden Festus Okey hakkında bilgilendirme yapmak üzere yazılmaya başlandı ancak bu cinayette adaletin yerini bulmasında sanatçıların katkısından bahsetmişken Ahmet Ümit'ten bahsetmemek olmazdı. Usta yazar 2013 yılında yayımladığı ''Beyoğlu'nun En Güzel Abisi'' eserinde ''Namadi'' karakteri üzerinden Festus Okey cinayetine gönderme yaparak Afrikalı göçmenler üzerinde oluşturulan polis merkezli korku ikliminden bahsediyor. Aslında mor ve ötesi'nin bakış açısı da Ahmet Ümit'ten farklı sayılmaz . Öyle ki ''Lacivert Ordu'' ifadesi ile aynı korku iklimine gönderme yapılıyor. Ancak Ahmet Ümit'ten farklı olarak mor ve ötesi,  ''Farklı olanlar onların derdi'' ifadesi ile özellikle son zamanlarda göçmen politikası üzerinden yaşanan sorunlar ile tekrar önem kazanan ifade ile şarkılarına güncelliğini yitirmeyecek bir anlam da katmayı başarabilmiş durumda. 

     

    Son olarak ''Festus'' şarkısının sözlerini paylaşarak sanatla ortaya koyulan dayanışmaların cinayetler için olmamasını ve farklı olanların derdimiz olmadığı bir dünya diliyorum...

     

     

     

    Sözler:

    Kim miyim? Emniyette bir zenci

    Yaşar mıyım? Şansım yüzde elli

    Vurmaz mıyım? Kafamı duvarlara 

    Az mıyım? Yaramaz mıyım?

     

    Beyoğlu artık güvenli

    Lacivert ordu beni de yendi

    Sordum onları ne gerdi?

    Farklı olanlar onların derdi

     

    Kim miyim münafık bir yalelli

    Yaşar mıyım? Şansım yüzde elli

    Bulmaz mıyım kendimi kollarında?

    Az mıyım? Yaramaz mıyım?

     

    Beyoğlu artık güvenli

    Lacivert ordu beni de yendi

    Sordum onları ne gerdi?

    Farklı olanlar onların derdi

     

     

     

    Kaynaklar:

    1

    2


    Yorumlar (1)
    • Çok başarılı bir yazı ellerinize sağlık:)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.