Evliliğin Anatomisi Üzerine: Scenes From A Marriage

Evliliğin Anatomisi Üzerine: Scenes From A Marriage
  • 1
    0
    0
    0
  • Scenes From A Marriage (Scener ur ett äktenskap) 1973 yılında, ünlü İsveç'li yönetmen Ingmar Bergman'ın yazıp yönettiği bu kült yapıt, televizyon dizisi olarak ardından beyaz perdeye uyarlanarak; ekranlara taşındı. Başrollerini Liv Ullmann ve Erland Josephson'ın paylaştığı bu mini dizinin modern versiyonunda Jessica Chastain ve Oscar Isaac yer alıyor. Hikâyenin asıl versiyonunda , boşanma konusunda uzmanlaşmış bir aile avukatı olan Marianne ile Johan arasındaki evliliğin 10 yıllık bir süre boyunca dağılmasını anlatıyor. Bergman'ın televizyon yayını, Liv Ullmann ile olan ilişkisi de dahil olmak üzere kendi deneyimlerine dayanıyor. Dizi 1972'de Stockholm ve Fårö'de küçük bir bütçeyle çekilmesine rağmen, sinema dünyasında akıllara gelen ilk yapıtlar arasında.

    Our Boys, The Affair, HBO's In Treatment gibi yapıtlarda imzasını atan ünlü yönetmen Hagai Levi tarafından yazılıp yönetilen Scenes From A Marriage; mini bir dizi olarak uyarlandı. HBO Max üzerinden yayınlanan diziye Mira rolünde Oscar Ödülleri adaylığı bulunan oyuncu Jessica Chastain, aynı zamanda Jessica'nın en yakın arkadaşı ve çoğu filmde kendisine partner olarak eşlik eden Oscar Isaac; Jonathan olarak izleyici karşısına çıkıyor. Kendinden emin, hırslı bir teknoloji yöneticisi olan Mira, evliliğinin bir anda bitmesiyle sarsılan Jonathan, ilişkilerini sağlam tutmak için umutsuz, uzlaşmacı, hiper-entelektüel bir felsefe profesörüdür. Dizi beş bölüm olarak HBO Max platformunda yayınlanacak.

    Sevginin Masumiyeti

    Dizinin ilk bölümünde Jessica Chastain'in ve setteki diğer herkesin koşturmacalarına şahit olarak başlıyoruz. Normal bir ortamda çekim yapıldığını düşündüğümüz bir çok yerin aslında bu yerde de olduğu gibi, bir stüdyo olduğunu görüyoruz. Klaketin gelmesiyle de açılış sahnesinde bizi gergin ve panik halinde telefonuyla uğraşan Mira karşılıyor. 

    Tufts'ta değişen cinsiyet normları üzerine bu durumun tek eşli evlilikleri nasıl etkilediğine dair araştırma ve bu konunun ana dalı olan psikoloji üzerine doktora yapan Danielle, Mira ve Jonathan'a karşı bir nevi terapist görevini üstleniyor. Birbirlerini tanımlama unsurları ile başlayan terapi esnasında Mira fazlasıyla gerilirken; Jonathan onun aksine daha rahat ve kapağı açık bir kitap gibi ve bu araştırma adı altında görünen terapide kendisinden çok rahatlıkla bahsediyor. Çiftimizin evliliklerinin nasıl meydana geldiğini ve bu dönem içerisinde birbirlerine karşı olan duygularını üçüncü gözden görüyoruz. Toplumsal normlar gereği çerçevesinde, insanlığın ilk tarihleri boyunca erkek evi geçindirmiş ve kadın ise evdeki sorumlulukları üstlenmiştir. Mira uzun çalışma saaatleri ve iş gezileri sebebiyle evde vakit geçiremeyen bir anne, Jonathan ise akademisyen ve esnek çalışma saatleri aralığında bir düzene sahip babadır. Ava adlarında bir kız çocuğuna sahip olan çiftimiz  mutlu gibi görünse de aslında her ikisi de mutsuz ve kendilerini zor günler beklemektedir.

    İhanetin Gölgesi ile Boğuşmak

    İlk bölümde de olduğu gibi setin içerisinde bulunan tempolu manzarada, klaketin kesilmesiyle gördüğümüz isim Oscar Isaac oluyor. Yatağında kitabını okurken kızı Ava'nın seslenmesiyle soluğu kızının yanında almasıyla ilk bölümün aksine tempolu ve izleyicinin benliğini sorgulayacak bölüme başlangıç yapmış oluyoruz. 

    İş gezisine giden Mira, dönmesi gereken saatten daha erken  döner. Jonathan ile normal bir şekilde mutfakta şarap eşliğinde başlayan sohbetleri, Mira'nın sarsıcı bir açıklamasıyla evlilikleri kopma sürecine giriş yapar. Kendisine göre mantıken aksine ani bir kararla evliliğini sonlandırıp, Poliakov adında bir adama olan duyduğu aşkı ve ertesi gece onunla iş seyahatine gideceğini Jonathan'a açıklar. Mira eşinin büyük tepki vermesini beklerken, onun sağduyulu ve sakin bir tavrı ile karşılaşmıştır. Bu açıklama sonrasında çift yatak odasında hararetli bir tartışmaya tutulur. 

    Ingmar Bergman'ın vermek istediği mesajı çarpıtmak yerine izleyiciye "evlilik" müessesesinin aslında bir imzadan ibaret olmadğını; orijinal filmin ortaya çıkardığı ikilemleri yeniden inceliyor ve aşkı, nefreti, arzuyu, tekeşliliği, evliliği ve boşanmayı çağdaş bir Amerikan çiftinin merceğinden keşfetmek için senaryoyu geleneksel cinsiyet rollerine çeviriyor. 

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.