Ucuz ve Rahatsız Edici : Troma Entertainment

Ucuz ve Rahatsız Edici : Troma Entertainment
  • 3
    0
    0
    0
  • Amerika'da uzun süredir faaliyet gösteren bağımsız film stüdyosu Troma Entertainment, The Toxic Avenger, Class of Nuke 'Em High ve Tromeo & Juliet gibi klasiklerle tanınır. 1974'te Yale Üniversitesi mezunları Lloyd Kaufman ve Michael Herz tarafından kurulan Troma, 1985'te The Toxic Avenger'ın piyasaya sürülmesiyle ün kazanana kadar herkes tarafından seks komedileri üreten bir stüdyo olarak düşünülüyordu.

    Toxic Avenger filmi Troma'nın maskotu haline gelmiş bir film. Şirket Toxic Avenger filminden itibaren yalnızca korku filmleri çekmeye odaklandı. Kendilerine ait üst düzey pratik efektler, yer yer komik gelebilecek iğrenç korku ve aşırı şiddet sahnelerini geliştirdi. Troma'ya ait bir filmi izlemeye başladığınızda introdan nasıl bir filmin geleceğini az çok tahmin edersiniz.

    Troma'nın Hollywood'un büyük bütçeli filmlerine karşı konumlanmalarına rağmen Trey Parker, James Gunn, Eli Roth, Oliver Stone ve James Schamus da dahil olmak üzere, hepsi ya Troma için çalışmış ya da yapımcılığını üstlenmiş birçok günümüz yıldızını doğurdular.

    Troma'da bir maskot : The Toxic Avenger 

    Michael Herz ile birlikte çalışan Kaufman, 1979'da softbol temalı seks komedisi Squeeze Play ile beklenmedik bir başarı elde etti. 70'lerin ortalarında “Spor Salonu Korkusu” olarak adlandırılan bir senaryo üzerinden tasarlanan The Toxic Avenger, New Jersey'de isimsiz bir oyuncu kadrosu ve ekiple yaklaşık 500.000 $ bütçe ile çekildi.

    Film tamamen hayal ürünü olan Tromaville adında dünyanın zehirli atık boşaltma kasabasında geçiyor. Ana karakterimiz Melvin tatlı ve yumuşak huylu, pek yakışıklı olmayan bir paspasçı çocuktur. Bu spor salonunda Bozo, Slug, Julie, Wanda adında 4 karakterimiz daha bulunuyor. Bu karakterlerin hobileri ise yaşlıları darp etmek, azınlıkları ve çocukları aşağılamaktır. Bir zorbalık sonrasında Melvin panik içinde bir pencereden dışarı koşuyor ve zehirli atık fıçısının içine düşüyor. Melvin'in bir süper kahramana dönüşüp kendisine yanlış yapan zorbalardan intikam alıyor ve Tromaville çevresinde uyuşturucu satıcıları, zorbalar, gangsterler ile de kanlı bir savaş veriyor. Çocukların, ezilenlerin, kurbanların ve polislerin sadık bir koruyucusu oluyor.

    (Melvin)

    Film 1984'te ilk gösterime girdiğinde, neredeyse hiç ilgi çekmedi. 1985'te New York'taki Bleecker Street Theatre'da bir gece yarısı gösterildi. The Toxic Avenger, Troma'yı dünyaya tanıtan film oldu. Film gösterildiği bazı ülkelerde sansüre uğradı. İzleyiciler, filmin en dikkat çekici kısımlarından olan "kafa ezme" sahnesi dahil birçok sahneyi izleyemedi. 2000 yılında Troma'nın The Toxic Avenger'ı DVD olarak piyasaya sürmesiyle bu sahnelere erişim sağlanabildi.

    1990-2019 Tarihleri Arasında Troma

    1995'ten 2000'e kadar Troma altın dönemini yaşadı ve Kaufman'ın tartışmasız en iyi işlerini bu dönemde üretti. Kaufman, Shakespeare'in James Gunn tarafından yazılan oyununu "aşırı miktarda cinsellik ve şiddet" ile harmanladı ve gevşek bir parodi olarak Tromeo ve Juliet'i çekti. 

    (Lloyd Kaufman)

    Bu dönemde ne yazık ki Troma'nın mali sıkıntısı, görüntülerin çoğu tamamen kullanılamaz olmasına rağmen şirkete yaklaşık 250.000 dolara mal olan Tales from the Crapper filmi sonrası daha da arttı. Kaufman, filmi kurtarmak için yeniden çekmek yerine var olan görüntüleri iki parçaya böldü ve filmi 2004'te DVD olarak piyasaya sürdü. 2006'da Kaufman, uzun süredir editörü Gabriel Friedman'ın ortak yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı  yönetmenlik çalışması Poultrygeist: Night of the Chicken Dead'i yayınladı. Filmin olumlu eleştirilere rağmen gişede finansal bir hayal kırıklığı oldu.

    2011'de Troma stüdyosu babasını yıllar önce öldüren tecavüzcü ve seri katil Babalar Günü Katili'nden intikam almaya kararlı bir adamı izleyen aksiyon-korku komedisi olan Father’s Day filminin yapımcılığını üstlendi. Kanadalı film yapım ekibi Astron-6 tarafından yazılan ve yönetilen Babalar Günü, sadece 10.000 dolara mal oldu. Film birçok ödül kazandı ve belki de Troma'nın ruhunu vurguladı: "Başka türlü asla görülemeyecek olan düşük bütçeli bağımsız ve değerli yapımları halka sunmak."

    2020 Sonrası Troma

    2020'de Troma Entertainment, finansal zorluklara rağmen bağımsız filmler üretmeye devam etti. Troma, Utah'da tamamen ücretsiz TromaDance Film Festivali'ni organize ederek çalışma alanlarını genişletti. Diğer festivallerin aksine, TromaDance Film Festivali giriş ücreti talep etmez ve bir VIP politikası yoktur. Günümüzde de Troma üretim hayatına devam ediyor.

    Troma'nın tüm filmlerine yıllık 50 dolar ödeyerek https://watch.troma.com adresinden erişebilirsiniz. Troma filmlerini kiralamak için https://www.tromadirect.com adresini kullanabilirsiniz.

    Troma'dan Çıkan ve İzlemenizi Önerdiğim 4 Film

    1-Toxic Avenger

    Zorbalığa uğrayan bir hademenin zehirli atıklarla karşılaştıktan sonra deforme bir süper kahramana dönüşmesini anlatan düşük bütçeli bu film sonunda bir kült haline geldi.

    2-Terror Filmer

    Bir başka Lloyd Kaufman özelliği olan Terror Firmer, garip bir mizah ve etkileyici öldürme sahneleriyle dolu bir yapım. Filmde, düşük bütçeli bir korku filminin ekibi bir seri katil tarafından tehdit ediliyor.

    3-The Children

    Troma'nın erken yapımlarından biri olan The Children, zombiye dönüşen beş çocuğun hakkında ürkütücü, düşük bütçeli bir film. New England'daki bir kimyasal tesisin yakınında yaşayan bu çocuklar, onları yürüyen ölülere dönüştüren sarı bir zehirli buhar bulutuna maruz kalır.

    4-Blood Sucking Freaks

    Gösteri ustası Sardu, New York’un Soho bölgesinde cüce asistanıyla birlikte Dehşet Tiyatrosu’nu işletmektedir. Sardu, gösterisini küçümseyen eleştirmen Creasy Silo’yu kaçırır. Büyük usta bir yandan da ünlü balerin Natasha Di Natalie’yi gösterisine katılması için ikna etmeye çalışmaktadır. Joel M. Reed tarafından çekildi.
     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.