Hayal Gücünün Büyüsünü Çizimleriyle Buluşturan İllüstratör: Ethem Onur Bilgiç

Hayal Gücünün Büyüsünü Çizimleriyle Buluşturan İllüstratör: Ethem Onur Bilgiç
  • 7
    0
    0
    2
  • Bu röportaj soruları, WannaGate ekibi içerisinde görev alan Duygu Öz, Melih Erciyas, Ender Batuhan Gençtürk ve Elif Çağla Musaoğlu tarafından ortak hazırlanmıştır.

     

    Ethem Onur Bilgiç kimdir? Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

    Tasarımcı ve illüstratörüm. 1986 yılında İnebolu'da doğdum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Grafik Tasarım eğitimi aldım. Yaklaşık 13 yıldır profesyonel anlamda mesleğimi yapıyorum. Tiyatro ve sinema filmlerine afişler, ajanslara reklam tasarımları, yayınevlerine kitap kapakları ve kitap içi çizimleri, kısa animasyon ve çizgi roman alanında işler üretiyorum. Şimdiye kadar üç kişisel sergi açtım. Yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda karma sergiye katıldım.

    Sizi sanata yönlendiren ilham kaynağınız nedir?

    Ben keyif aldığım işleri kendi mutlu olacağım şekilde yapmaya çalışıyorum. Yaptığım tasarım çalışmalarının dışında kişisel üretimlerinin daha "ben" olduğunu düşünüyorum ama her işimde de bir şekilde kendimi hissettirmek isterim. Bu üretimlere "sanat" demek izleyiciye kalıyor. Ben anlatmak istediklerimi görselleştirmeye çabalıyorum.

    Ertan Ergil ve DC Comics ile çalışmak sizin için nasıl bir süreçti? Bu süreçte size neler kazandırdı?

    Keyifli ama biraz da stresli bir süreçti. Sonuçta çocukluk kahramanlarımdan birine çizgi roman yapıyordum. Eskiz ve ilk sayfa taslakları dönemi biraz yorucu oldu ama sonrasında kafa olarak da rahatlamamla beraber projeden çok daha fazla keyif almaya başladım. Çıkan iş benim için özel oldu. Çok fazla şey öğrendiğim, beni geliştiren bir süreçti. Çözmem gereken bulmacalar vardı ve bunları tasarlamak hoşuma da gitti. Umarım okuyucular da beğenir.

    Batman: Dünya, On dört farklı ülke ve çizerler tarafından, Batman karakteri, çizerlerin ait oldukları toplumun kültürü ile yorumlandı. Bu eser JBC Yayıncılık aracılığıyla 14 Eylül 2021 tarihinde yayınlandı. Eserin ülkemize ait bölümü Ethem Onur Bilgiç ve Ertan Ergil'in imzasını taşımaktadır. 

     

    Oynamayı sevdiğiniz oyunlar hangileridir? Eğer bir oyun stüdyosu ile çalışmak isteseydiniz, bu hangisi olurdu?

    Son dönemde Baldur's Gate 3 oynamaktan çok keyif alıyorum. Daha öncesinde Witcher 3, Half-Life serisi, The Last of Us serisi, The Legend of Zelda: Breath of the Wild ve Grim Fandango oynadığım dönemlerde beni çok etkilemiş oyunlardı. Souls Like oyunlara da son dönem ilgim çok arttı.
    Larian Studios gibi ne yaptığını çok iyi bilen bir stüdyoda ya da Kojima gibi bir dahi ile çalışmayı çok isterdim.

    Çizer tarafından hazırlanan The Witcher ve The Last Of Us çalışmaları

     

    Üzerinde çalıştığınız orijinal bir karakteriniz var mı?

    Çizgi roman hikayem için karakterler tasarladım ama bu benim yazdığım hikaye ne zaman sonuca varır bilemiyorum. Sanırım biraz daha zamanı var.

    Farklı konseptlerde birçok çalışmanız bulunmaktadır. Videolar, poster çalışmaları ve çizimler. Yapmaktan en çok zevk duyduğunuz çalışmalarınız hangileridir?

    Kişisel projelerim. Yaptığım kısa animasyon film Salkım Söğüt birçok yönden gözüme batsa da benim için hala en özel projelerimden biri. Çok şey öğrendim ve beni çok geliştirmişti. Batman: The World için yaptığım 14 sayfa da aynı şekilde benim bakış açımı geliştiren bir proje oldu.

    Nazım Hikmet'in şiirinden esinlenen Salkım Söğüt kısa filmin animasyonu, Ethem Onur Bilgiç tarafından çizilmiştir. Aynı zamanda bu film Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Canlandırma Filmi ve İzmir Kısa Film Festivali kapsamında En İyi Animasyon ödülü almaya hak kazanmıştır.

     

    Bağımsız yapımlarda okuduğunuz çizgi romanlar var mı? Çizimlerini beğendiğiniz artistler kimdir?

    Çok var. Türkiye'de oldukça doyurucu bir bağımsız çizgi roman yayımcısı oldu. Sürekli güzel işlerle karşılaşıyorum. Manu Larcenet'in Brodeck Raporu serisi, Gipi'nin Oğulların Diyarı, Güngezgini ilk aklıma gelenler.

    Batman’den sonra çizimlerinizle hayat vermek istediğiniz başka karakterler var mı?

    Sandman serisi için çalışmayı çok isterdim. Atmosfer ve dünyasını çok beğeniyorum.

    Kendinizi sizi hiç tanımayan birisine tanıtmak isteseydiniz, hangi projenizle tanıtmak isterdiniz?

    Salkım Söğüt kısa filmi sanırım. Umarım 1-2 yıl içinde yeni kısa filmlerle daha çok şey anlatabilirim.

    Son olarak, her gün sanatla uğraşmak isteyen gençlerin sayısı hızla artış göstermektedir. Ve birçok çizer, sizin izlediğiniz adımları takip etmek istiyor. Sanat dünyasına adım atanlara vermek istediğiniz tavsiye nedir?

    Herkesin yolu kendine ait. Benim başıma gelen ve iyi sonuçlanan çok şey başkası için kırıcı olabilir. Ya da tam tersi durumlar da olabilir. Bence burada en önemli nokta neyi sevdiğimizi bulmak. Sevdiğimiz şeyi bulursak sabırla o alanda üretim yapabiliriz. Kimse 1-2 günde, 1-2 işle bir şey olamaz. Süreklilik çok önemli. Durmamak, fesatlanmamak, kendi hayallerimizi kurup bunların peşinde ilerlemek lazım.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.