Nietzsche Nihilizmi, Gerçekten Reddetmek Midir?

Nietzsche Nihilizmi, Gerçekten Reddetmek Midir?
  • 7
    0
    0
    0
  • Felsefi ve siyasi olarak modernite ile ortaya çıkan nihilizm; Antik Yunan'a dayandırılan, değerler sisteminin çöküşüyle var olduğu ifade edilen, değerlerin önemini kaybetmesi anlamına gelebilen, septizm ya da şüphecilik ile de bağdaştırılan  bir felsefi disiplindir.

    Nihilizm, halk dilinde hiççilik şeklinde ifade edilip; değerleri, ahlaki normları ve bir çok şeyi -tanrı dahil- reddeder. En önemli nihilizm temsilcisi ve modern çağ putkırıcılarının büyükleri arasında yer alan Alman filozof Friedrich Nietzsche; kendi düşüncelerini başkalarının düşüncelerini sorguladığı gibi sorgulamayan felsefeci ve bilim insanları tarafından karşılaşmış olduğu tepki nedeniyle modern Batı toplumlarının akılcılığına, bilimciliğine ve hümanizmine şüphe ile yaklaşmıştır. Bu felsefecilerdeki düşünümsellik eksikliği nedeniyle haksızlığa uğramış Nietzsche için nihilizm; düşüncesi konusunda kendi kendini sorgulayışının sonuçlarını  özetleyen terimlerden biridir. Nietzsche kendi düşünceleri ile birlikte yaşamın anlamını, ahlaki normları ve tanrının varlığını -bilinirliğini- sorgulamış ve Nietzsche'ye göre nihilizm 'neden' sorusunun cevapsız kaldığı yerde başlamıştır.

    Nietzsche'nin "Tanrı Öldü" metaforuyla birlikte -sanıyorum ki- Nietzsche'nin nihilizmi tanrıyı reddetmez. Nietzsche'ye göre tanrı, idealar alanının içindeki duyuüstü dünyanın sembolüdür ve yaşamın anlamının ne olduğu sorusuna cevap verecek olan duyuüstü dünyanın kesinliğilini yitirmesi ile insan yaşamına anlam ya da değer sunacak bir merkezin kalmamış olduğunu vurgular.

    Nietzsche'nin nihilizmi değerleri ve ahlakı reddetmek olarak ifade edilir ancak nihilizm, ahlaki bir norm geçerliliğinin olmadığını her insanın kendine özgü bir ahlakı olduğunu vurgular. Böylece Nietzsche nihilizmi, ahlakı değil evrensel ahlakı reddeder.  Nihilizm değerler sistemini en yüksek değerlerin değerlerini yitirmiş olması şeklinde açıklar. "Güç İstenci" çalışmasına göre nihilizmi bir amaç ya da hedef konulmaması olarak tanımlar. Böylece nihilizm aslında en yüksek değerler bütünün değerini yitirdiğini söyleyerek özellikle batının değerleri gözden geçirip değerini koruması gerektiği kanısına varmasını sağlamıştır. Nihilizm bu şekilde değerlerin korunması yolunda olumlu etkide bulunmuştur.


    Kaynakça:
    dergipark.org.tr
    www.idildergisi.com
    sosyoloji sözlüğü
    https://images.app.goo.gl/kzufvoKcvf3HGYXv8

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.