Advertisement Tracker

Hayal Gücüne İlham Kaynağı: Jules Verne

Hayal Gücüne İlham Kaynağı: Jules Verne
  • 3
    0
    0
    0
  • Geleceği tahmin konusunda belki de en ünlü yazarlardan biri olan ve bilim kurgunun babası olarak anılan Jules Verne'nin eserlerinin; eğitimciler tarafından öğrencilere ısrarla okutulması gerekliliğini, üst düzey hayal gücü barındırması ile açıklayabiliriz.  Yazarın var olan zengin hayal gücünü ve öngörüsünü eserlere yansıttarak, ayrıntılarıyla tarif ettiği buluşları ve makineleri yüzyıllar sonra bilim için değerli bir ilham kaynağı haline gelmiştir. Okul çağı  çocuklarının yaratici düşünme becerilerini geliştirmek adına çocuklar hayal kurmaya teşvik edilmelidir. Çünkü yaratıcılığın bireyde başladığını, bireyin hayal gücü ile aydınlanma yaşadığını ve önemli icatların ya da sanat eserinin birçoğunun kişinin hayal gücü sayesinde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. İşte Jules Verne eserleri hayal kurmanın, hayal gücünün önemine en açık örneklerden biridir.

    Jules Verne'nin 1865'te yazdığı "Ay'a Seyahat" eserinde bahsettiği "Ay Modülü" 1969'da Apollo 11'de kullanilabildi. Aynı kitapta geçen "uzay yelkenleri" ise 1970 yılında NASA tarafından Halley kuyruklu yıldızını incelemek için tasarlandı ve ilk başarılı kullanımı 2010 yılında gerçekleştirilebildi. "Denizler Altında 20.000 Fersah" 1870'de yayımlandı ve 90 yıl sonra denizaltılar icat edildi. Eserlerinde sözünü ettiği makineler bir gün icat edildiğinde, Jules Verne'nin vermiş olduğu isimler kullanılarak onurlandırıldı ve onun sınırları zorlayan hayal gücünün ürünü olan Nautilius adlı denizaltı, daha sonra ilk gerçek denizaltıya ismini verdi.
    Jules Verne1889'da yayımladığı kısa hikâyesinde ise çok sayıda yenilikçi icatlar kurgusu barındırmış; gökyüzü reklamcılığı, para transferleri, sensörlü aydınlatma, akümülatörler...

    19. yüzyılda hayal dünyasında kurgulanarak eserlere yansıtılanların 20. yüzyıl ile birlikte artık gerçek ve olağan karşıladığımız buluşlara yerini bırakmış olması okul cağındaki çocukların hayal gücünü canlandıracaktır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.