Astroloji Nedir ve Ne Değildir?

Astroloji Nedir ve Ne Değildir?
  • 3
    0
    0
    0
  • Tarihin bildiğimiz anlamda yazılmadığı ve insanların doğa ile uyum içinde yaşadıkları, başlarını kaldırdıkları zaman gökyüzünü görebildikleri ve onu gözlemyebildikleri o eski zamanlarda; insanlar şimdi olduklarından daha fazla farkındaydılar ki "Yukarı da ne varsa aşağıda da o var."

    🌒

    Astrolojinin tarihi milat öncesi Mezopotamya, Babil, Sümerlere kadar uzandığı biliniyor. Bilinen ilk horoskop ise çiviyazısı ile yazılmış ve M.Ö. 410 yılına tarihlenmiş. Mezopotamya'dan Mısır'a, oradan da tabi ki bugünkü Yunanistan'a kadar izini sürebiliyoruz astroloji tarihinin. Eski zamanlarda daha çok dinsel ritüeller, tarım faaliyetleri gibi doğa ile uyum içinde yaşama ve doğaya müdahil olabilme için kullanılan astroloji, bugün binlerce yıllık istatistiki veriler sayesinde doğum haritamızı okuyarak kim olduğumuz, kim olabileceğimiz potansiyellerini ve ruhumuzun amacını, yeteneklerimizi, bizi olunsuz etkileyebilecek yanlarımızı bize göstererek adeta bir yol haritası gibi bize yol gösteriyor.

    🌒

    Peki günümüzde durum nasıl?

    Malum popüler kültür ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle günümüzde içi boşaltılmayan hiçbir değer, kavram ve bilgi kalmadı. Astroloji eğitimi almadan önce ben de çoğu şeyi yanlış biliyordum; çünkü günümüzde dezenformasyon çok fazla ve bir yerde ilim, bilim ve bilgi dahi satılık. Eskiden 12 burçtan mı ibaret insanlar diye burun kıvırdığım astrolojinin aslında altındaki kadim bilgileri, ilmi, ezoterik sembol ve anlamları, matematik ve adeta bilimsel bir teknik olan gözlem ve binlerce yıllık datayı keşfettiğimde hayran kaldım ve aslında çocukluğumdan beri aşık olduğum mitolojinin, astrolojinin altındaki esas olduğunu gördüğümde astroloji eğitimi almaya karar verdim. O gün bugündür de, itiraf ediyorum, en çok bu gizli sembolleri okumak, haritadaki Tanrı, Tanrıçaları ve karakterleri konuşturmak, haritayla konuşmak ve doğum haritasının kişiye sunduğu aslında ne büyük fayda olan kişinin potansiyellerini, yeteneklerini, zorlandıği veya kolaylık yaşayacağı alanları keşfetmek değerli benim için. Bu yüzden öngörü danışmanlığından bir tık mesafede durup, henüz doğum haritası analizini yapmadığım kimseye de öngörü danışmanlığı vermiyorum.

    🌒

    Gelelim postun asıl bahsetmek istediğim kısmına. Bu görünen bilgi "çokluğunun" altındaki esas bilgi yokluğundan mütevellit, astroloji hakkında yanlış bilinen en temel şeylere değinmek istedim. Kolaylık olması açısından postu kaydırarak madde madde bunları sıralamaya çalıştım ve her bir maddeyi kendimce açıklamak istedim. Muhtemelen yazı uzayacak, ilgili maddenin numarasına bakarak yorumlardan da yazının devamını okuyabilirsiniz.

    🌒

    1)Astroloji Fal Değildir:

    Astroloji, ezoterik ve bir kısmı da egzoterik sayilabilecek bir bilgidir. Kökeni tam tarih olarak bilinmemekle beraber, binlerce yıl önceye dayanır ve Sümer, Babil, Kalde, Mısır gibi antik birçok medeniyette gezegen hareketleri ve yıldızların gözlenmesiyle tabletlerden ve belgelerden itibaren binlerce yıllık gözlem ve veri içerir. Aslında tam tabirle, astroloji bir sembol dilidir ve her bir sembol, birden çok anlam içerir. 12 burç, 10 gökcismi, 12 evden oluşan doğum haritasında her bir göstergenin birbirine göre yerleşimi, konumu ve açı ilişkisi bize bir sey anlatır. Bu göstergelerin olası anlamlarını anlamlandırmaya ve okumaya çalışırız. Her Venüs Yengeç yerleşimi herkeste aynı çalışmaz örneğin, çünkü her haritada yerleşimi, derecesi, diğer gezegenlerle açısı ve haritanın diğer gezegenlerinin ve aslında haritanin tümünün potansiyeli her birinde farklıdır. Bunu da geçin, herkesin özgür iradesi vardır, herkesin yolu farklıdır ve haritadaki potansiyellerini tercihlerine, bilinç durumuna ve kendi farkindalık düzeyine gore kullanır. Hal böyle olunca astrolojinin öngörü kısmı vardır evet, ama bu kadar değişken olduğu için astrolog sadece birden çok teknikle bakıp üstünde çalıştığı bir konumun ne anlamlara gelebileceğini görür, potansiyel ve en güçlü olasıkları söyleyebilir. Kişinin özgür iradesini, kişinin dışında kimse bilemeyeceği ve hesaba katamayacağı için de astrolog bana bunu bunu dedi ama tutmadı demenin bir anlamı yoktur; cünkü muhtemelen başka bir evrende o olasılık da gerçekleşecektir muhtemelen. Ber bir göstergenin ve açının birden çok anlamı olduğu için birden fazla yaşanabilecek olay ve olasılık vardır; öngörü yapılabilir ve çok nokta atışı tutabilir de ama bu astrolojinin bir fal olduğunu göstermez, çunkü görüldüğü üzere altında bir sembol dili olmasının verdiği kombinasyonlar ve matematiksel hesaplamalar ve açılar yatar.

    2)Astroloji 12 Burçtan İbaret Değildir:

    Aslında bunu da yukarıda açıklamıs oldum ama kısaca her bir harita, 12 burç, 10 gökcismi, 12 ev, binlerce asteroid, yüzlerce sabit yıldız, herkesin doğum saatine göre fark eden paranlar, orta noktalar, hermetik noktalar, şu an adını unuttuğum birden çok parametre içerir ve hepsi doğum tarihi, saati ve yerine göre matematiksel olarak hesaplanır ve her haritada kişiye özeldir. Her Yengeç burcu bu yüzden aynı değildir, hiçir Oğlak başka bir Oğlak'a benzemez. Burçlar sadece aatrolojinin kullandığı renkler, karakterler belki de arketipsel imgelerdir.

    3)Güneş Burcunuz Tek Başına Sizi ya da Karakterinizi Yansıtmaz:

    Güneş burcu dediğimiz şey aslında "Burcun ne?" sorusuna verilen yanıttır. Yukarıda saydığım onlarca parametreden sadece biridir, yani aslında haritanın sadece yüzde beşi filan, tamam biraz abarttım😂 Güneş burcu aslında en temel olarak, bizim bilinçli yanımızı, kimliğimizi, egomuzu, bilinçli irademizi, aslında bu hayata hangi potansiyelle geldiğimizi anlatır. Aslında tüm harita bizi bu potansiyele ulaştırmak için çalışır da denir. Mesela neyi nasıl düşündüğünüzü Merkür'ünüz anlatırken; ilişkilere bakış açınızı ve potansiyelini Venüs anlatacaktır gibi.

    4)Güneş Burcunuzun Tüm Özelliklerini Taşımak Zorunda Değilsiniz:

    Diyelim ki Mayıs'ın ortasında doğdunuz, Güneş burcunuz Boğa. Hiçbir Boğa ile aynı özelliklere sahip olamazsınız; çünku en başta Güneş'inizin aldığı açılar, yerleştiği ev, bulunduğu derece ve aslında tüm haritanız farklı olduğu ve harita bir bütün olarak değerlendirildiği için her Boğa burcu insan birbirinden çok farklıdır. Herkesin haritasında 12 burcun her biri vardır ve en az bir evi yönetir. Harita bir sahneyse, burçlar ve gezegenler sahnenin durumunu, sahnedeki oyuncuları ve tüm dekoru anlatır. Her burçtan olumlu ve olumsuz özellikleri hayatın farklı alanlarında taşırsınız.

    5)Hiçbir Gezegen ya da Burç Tek Başına "İyi" ya da "Kötü" Çalışmaz:

    Ahh bu en sevdiğim! Evrende her şey dualite yasasına tabidir, an basit ifadeyle durum bu! Her gezegen ve burcun hem olumlu hem de olumsuz yanları vardır; bu haritadaki yerleşimine, durumuna ve aslında sizin bilincinize ve onu nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişir. Ortaçağ'da Satürn'e büyük malefik denmiş ama Satürn olmazsa yapı olmaz, form olmaz, sınır olmaz. Ya da Jüpiter örneğin, büyük benefik diye geçer, herkes şifa vermesinden filan bahseder ya da fırsat getirdiğinden ve koruyucu olduğundan filan bahseder ama Çernobil Jüpiter yönettiği burç olan Balık burcundayken patladı mesela. Jüpiter dokundugu her şeyi büyütür, buna kibir de dahil; Satürn ise dokunduğu her şeyi sınırlar, buna kibir de dahil gibi. O yüzden bu yorumlara bakıp haritanızda gördüğünüzde canınızı sıkmayın; nitekim harita sadece bizim yol haritamız; yolu nasıl izleyeceğimiz de bizim elimizde.

    🌒

    Ek olarak şunu da söylemek istiyorum; bilim ve bilimsel metot açık fikirliliği gerektirir; gözlem, deney ve veriye dayanır; bilimde kesinlik yoktur ama günümüzde maalesef bilim bunun aksini uygulayan bircok sözde bilim insanı ve bilim fanatiği ile dolu ki bu bir nevi faşizan bir bakış açısına dönüşüyor çoğu zaman. Sanki dünyada ve hayatta bir şeyin var olup olmadığına kesin kanıt getirebilecekmiş gibi astrolojinin topa tutulması, kendisini "entelektüel" ve "bilimsel bakış açısına" sahip olduğunü savunanlar arasında oldukça popüler maalesef. Şunu unutmayın ki binlerce yıllık bir gözlem ve veriden bahsediyoruz; astronomiyi, matematiği, geometriyi ve birçok bilim dalını bulan kadim toplumlar sayesinde keşfettik ve astroloji gözlemleri de bu insanların tabletlerinde ve arkeolojik bulgularında yer alıyor. Hala nasıl hesaplamalarla yaptıklarını anlayamadığımız bazı yapıları yapan sözde "ilkel" topluluklar, bu hesaplarda, matematikte ya da astronomide yanılmadılarsa acaba astrolojide ne kadar yanılmış olabilirler diye bir soru bırakıyorum konunun muhataplarına burada. Unutmayın ki evrende bildiğimiz şeylerin yüzdesi bir elin parmak sayısı kadar ve Kepler, Galileo hatta Newton gibi nicelerinin astrolojik çalışmaları mevcut. Her şey hakkında bir fikir beyan etmeden önce okuyup araştırmak ve tek bir yönden bakmak yerine hayata geniş perspektfiten bakmak gerekmez mi? ©

    Okuduysanız çok mutlu oldum, teşekkürler..❤️❤️❤️


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.