Romantik İlişkilerde Duygusal İhmalin 10 İşareti

Romantik İlişkilerde Duygusal İhmalin 10 İşareti
  • 1
    0
    0
    0
  • Bu yazı https://www.psychologytoday.com/us/blog/childhood-emotional-neglect/202201/10-signs-emotional-neglect-in-your-relationship adresinden derlenerek oluşturulmuştur.

                İhmal kavramı (duygusal, fiziksel) genellikle çocukluk çağı yaşantıları ile ilişkilendirilen bir kavramdır, literatürde de bu şekilde ele alınır. Ancak duygusal ihmal sadece çocukluk çağında bakım verenlerden duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaması değildir, bazen romantik ilişkilerde de partnerlerden biri diğerinin duygularına karşı duyarsızlaşır ya da görmezden gelebilir.

                Hem çocukluk çağında hem de romantik ilişkilerde duygusal ihmali tespit etmek hayli zordur. Ancak bunun bazı anahtar noktaları bulunuyor. Bir evlilikte duygusal bağın anahtarı, partnerlerin birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarına cevap vermeleridir. Tespit etmesi ve tanımlaması zor olsa da, bir evlilikte duygusal ihmal gerçek bir acıya neden olabilir.

               Duygusal bağlantı, sahip olduğunuz veya sahip olmadığınız bir şey değildir; yapabileceğiniz bir eylemdir. Bir ilişkide duygusal ihmal, yeterli duygusal farkındalık ve tepkinin olmamasıdır. Herkes, hatta çiftin kendisi için görünmez olabilir, ancak ihmal yaşanıyorsa bu acı verici bir hal alır. Partnerlerin her ikisi de ihmalin getirdiği olumsuz durumlardan zarar görür. İlişkiler söz konusu olduğunda, duygular bağlanmayı, sıcaklığı, teması ve birlikte kalmayı sağlar. Çiftlerin birbirlerine duygusal olarak ulaşmaları ve karşılık vermeleri çok önemlidir.

    Duygusal Olarak İhmal Edilen İlişki

              Duygusal olarak ihmalkâr bir ilişkiyi tek kelimeyle tanımlamak gerekse, muhtemelen bu "yalnızlık" olurdu. Sanki yanınızda biri var ama duygusal olarak binlerce kilometre uzakta gibi. Partnerinizi görebilirsiniz ama varlıklarını hissedemezsin. Onunla konuşabilirsiniz ama konuşmak istediğiniz gibi konuşamazsın. Onunla birliktesinizdir ama yalnız hissediyorsunuzdur. Sanki aranızda sizi ondan, onu da sizden ayıran bir duvar var gibi. İçini görebildiğiniz ama geçemeyeceğiniz bir duvar. O duvar duygusal ihmalden oluşmaktadır.

    Çocukluktaki Duygusal İhmal, Evliliğe-İlişkilere Nasıl Yansıyor?

             Aslında, tam olarak içeriye yani ilişkilere ya da evliliğe sızmaz. Bunun yerine, sessizce ve gizlice arka kapıdan girer, ilişkinizdeki iletişimi, bağlantıyı, şefkati ve sıcaklığı baltalar. Genellikle, duygusal ihmal, eşlerden birinin veya her ikisinin çocukluk döneminden evliliğe-ilişkiye getirilir. Partnerlerden biri veya her ikisi de duyguların farkında olmayan ve onlara gereken ilgiyi göstermeyen bir aileden geldiğinde (çocuklukta duygusal ihmal), o kişi doğal olarak bu sürece devam eder. Duygusal ihmalle büyümek, partnerinizle gerçek bir şekilde bağlantı kurmak için kesinlikle gerekli olan temel bileşen olan kendi duygularınıza karşı kör olmanızı sağlar. “Duygu körlüğü” partnerinize de uzanır. Duygularını fark etmede ve tepki vermede de zorluk çekebilirsiniz. Bu, duygusal olarak yalnız bir partner durumu sonuçlanabilir. Siz ve partneriniz ilişkinize duygusal kör noktayı getirdiyse, o zaman biraz farklı bir sorun ortaya çıkar çünkü ikiniz de neyin eksik olduğunu göremiyorsunuzdur. İkiniz de ne olması gerektiğini ve ne hissetmeniz gerektiğini anlayamazsınız. Sorunu dile getirecek kimse olmadığında, büyüyen duygusal ihmal duvarı birbirinize ilişkin görüşünüzü bozana ve sizi bir araya getiren olumlu, sağlıklı duygular yavaş yavaş yok olana kadar, yavaş ve acılı bir şekilde ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız.

    Suçlama Sorunu

    Çoğu ailede, duygusal ihmal söz konusu olduğunda suçlamanın yeri yoktur. Hiçbir çocuk duygusal olarak ihmal edilmek istemez ve çoğu ebeveyn duygusal olarak ihmalkâr olduklarından habersizdir. Duygusal ihmalin yapısı böyledir. Duygusal kör nokta, bir nesilden diğerine sessizce aktarılır. Ancak hiç kimse maruz kaldığı duygusal ihmalden sorumlu olmasa da sorunun farkına vardığımızda, verdiğimiz duygusal ihmalden sorumluyuzdur. Bunu kendimizde gördüğümüzde, değişim için farkındalığımız olur. Döngüyü durdurmaktan sorumlu oluruz. Kimse bunun kolay bir "düzelme" olduğunu söyleyemez. Ancak bir evlilikte ya da ilişkide duygusal ihmal sorunu çözülebilir. Duygusal yakınlık ve bağ kurma becerileri öğrenilebilir.

    Peki duygusal ihmalin ilişkinizi sessizce zayıflattığının 10 işareti nedir?

    1-      Siz ve partneriniz birbirinizin gerçek duygularını, eylemlerini, düşüncelerini veya niyetlerini çok sık yanlış yorumluyorsunuz.

    2-      Bir çift olarak, diğerini üzmemek için zor şeyleri gündeme getirmekten kaçınırsınız.

    3-      Nasıl verimli bir şekilde tartışacağınızı bulamadınız.

    4-      Konuşmalarınız çoğunlukla gerçekler, olaylar veya durumlar üzerine odaklıdır.

    5-      Partneriniz harika bir şey olduğunda veya bir sorun çıktığında söylemek istediğiniz ilk kişi değildir.

    6-      Partnerinizden teselli ararsanız, ancak genellikle yanlış şeyler söylerler.

    7-      Hayatı birlikte üstlenen bir ikili gibi hissetmezsiniz.

    8-      Partnerinizle birlikteyken genellikle yalnız hissedersiniz.

    9-      Birlikte konuşacak bir şey bulmak zor olabilir.

    10-  Aşk, sıcaklık veya duygusal bağ gibi olumlu duygular garip hissettirir veya sadece cinsel ilişki sırasında ortaya çıkar.

    Peki şimdi ne olacak?

           İlk olarak, bunlardan bazıları evliliğiniz-ilişkiniz için geçerliyse, duygusal ihmalin iş başında olma olasılığını düşünün. Ardından, burada suçlamanın yararsız ve gereksiz olduğunu kendinize hatırlatın. Aranızdaki duygusal bağlantıyı yeni bir şekilde düşünün. Bunu yaptığınız ya da sahip olmadığınız bir şey olarak düşünmek yerine, bir eylem olarak düşünün. Sizin ve partnerinizin aktif olarak yaptığı bir alma-verme süreci. Partnerinizden duygusal destek isteyin ya da mutlu, üzgün ya da acı verici bir anı paylaşın. Sizden duygusal bir bağ talep ettikleri zamanları izleyin ve bunu sağlayın.Sor – Ver – Al. Sor – Ver – Al. Bunu her yaptığınızda, evliliğinizdeki-ilişkinizdeki görünmez acıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Adım adım duygusal ihmali iyileştirebilirsiniz. Son olarak, artık orada olmayanlar tarafından sessizce incinmek yerine, birlikte yarattıklarınızla bağlanabilir ve zenginleşebilirsiniz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.