İlk Romanıyla Çoksatarlara Giren Richard Osman: Perşembe Günü Cinayet Kulübü

İlk Romanıyla Çoksatarlara Giren Richard Osman: Perşembe Günü Cinayet Kulübü
  • 0
    0
    0
    1
  •  

    Richard Osman Kimdir?

    İngiliz Komedyen, Yapımcı, Televizyon Sunucusu ve Romancı

    Richard Thomas Osman, 28 Kasım 1970 yılında Essex, Billericay’da dünyaya geldi. Brenda Wright ve David Osman çiftinin ikinci çocuğuydu. Batı Sussex'teki Haywards Heath yakınlarındaki Cuckfield'da büyüdü. 

    Osman, dokuz yaşındayken babası aileyi terk etti. Annesiyle beraber zor günler geçirdiler. Brenda Wright öğretmen yetiştirme kolejine gitti, ancak tam zamanlı bir işe girmeden önce iki çocuğunu büyütmek için para kazanmak zordu. 

    Osman, Cuckfield'daki Warden Park Okulu'na gitti. Eğitimi devam ederken BBC bünyesinde bir müzik programına katkıda bulunarak ilk yayın deneyimini kazanmış oldu. 1989'dan 1992'ye kadar Cambridge'deki Trinity College'da Siyaset ve Sosyoloji okudu. 

    Richard Osman İngiltere’de geniş kitleler tarafından BBC One kanalında yayınlanan Pointless adlı yarışma programının sunucusu olarak tanınıyor. Ağabeyi müzisyen Mat Osman ise, rock grubu Suede'nin bas gitaristi.

    Peki Perşembe Günü Cinayet Kulübü (Thursday Murder Club) nasıl yazıldı? Richard Osman, ziyaret ettiği lüks bir emekli köyünde sıra dışı insanlarla tanışıyor ve aklına böyle bir kitap yazmak geliyor. On sekiz ayda yazma sürecini tamamlayarak edebiyat dünyasında da adını duyurmayı başarıyor. Kitap 2020'de yayımlandı; İngiltere’de bir milyonun üzerinde kopya sattı ve çoksatar listesine girdi. Ayrıca yayınlandıktan sonraki ilk üç gün içinde İngiltere'de 45.000 ciltli kopya sattı. Pek çok dile çevrildi. Osman, aynı zamanda 2021 yılında The British Book Awards tarafından yılın yazarı da seçildi. Osman, romanının TV uyarlaması için ''görüşmelerde'' olduğunu da belirtti. Steven Spielberg'in kitabın film haklarını satın aldığını doğruladı. 

    Osman'ın ikinci polisiye romanı İki Kez Ölen Adam (The Man Who Died Twice) 2021'de yayımlandı. Önümüzdeki sene ise üçüncü eserin raflarda olması bekleniyor. İkinci kitap yayımlanır yayımlanmaz eleştirmenler tarafından övgüye değer görüldü ve yine çoksatar listelerine girdi. İki Kez Ölen Adam henüz dilimize çevrilmedi, fakat Bilgi Yayınevi’nin bizim için iyi bir haberi var;  

    ‘’İYİ HABER!

    İlk kitapta hayatta kalan herkes, daha fazla belaya bulaşmak üzere geri dönüyor! Perşembe Günü Cinayet Kulübü serisinin ikinci romanı İki Kez Ölen Adam’i yakında sizlerle buluşturacağız. ‘’

    Richard Osman, bu dizinin dört romandan oluşacağını da belirtti.

    Bilgi Yayınevi’nde basılan 424 sayfalık eserin çevirmenliğini Cengiz Yücel, editörlüğünü Yağmur Saygılı, çeviri editörlüğünü Ceren Ceylan, redaksiyonunu Bekir Tekkaya ve kapak tasarımını Richard Bravery üstleniyor. 

     

    Perşembe Günü Cinayet Kulübü (Arka Kapak Tanıtımı)

    DÖRT SIRA DIŞI ARKADAŞ.

    ŞOK EDİCİ BİR CİNAYET.

    PERŞEMBE GÜNÜ CİNAYET KULÜBÜNE HOŞ GELDİNİZ!

    Huzurlu bir emekli köyünde yaşayan dört arkadaş haftada bir toplanıp daha önce çözülememiş cinayetleri çözüyor.

    Peki bu dört sıra dışı arkadaş kendilerini hemen yanı başlarında işlenen vahşi bir cinayet vakasının ortasında bulunca ne yapacak? Elizabeth, Joyce, İbrahim ve Ron seksenlerine merdiven dayamış olabilir ama hala pek çok numaraları var.

    Bu aykırı ama harika çete çok geç olmadan katili yakalayabilecek mi?

    Perşembe Günü Cinayet Kulübü, Richard Osman’ın, yayımlandığı yıl İngiltere’de bir milyonun üzerinde satarak rekor kıran, haftalarca çoksatanlar listelerinin başında yer alan ve pek çok dile çevrilen ilk romanı. 

     

    Övgüler:

    “Tam bir her şeyden kaçış kitabı.”

    Guardian

     

    “Dâhice, etkileyici ve iğneleyici bir mizah!”

    Good Housekeeping

     

    “Richard Osman’ın son derece başarılı ilk romanı, ender rastlanan bir kitap.

    Komik bir gizem barındıran başarılı bir suç romanı.”

    Irish Times

     

    “Yılın en eğlenceli kitaplarından... İyi yazılmış, kahkaha dolu ve oldukça keyifli.”

    Daily Express

     

    Kitap hakkında yorumum;

    Üç günlük bir okuma sürecinden sonra bu yazıyı kaleme alıyorum. Bu kitap hakkında neden böyle bir içerik oluşturmak istediğimden kısaca bahsetmem gerekirse; katil-dedektif ilişkili ve odaklı değil, şu dört sıra dışı karakteri ele almasıyla ilgimi çeken bir kitap olduğu için, herkese tavsiye etmek istedim. Ayrıca günümüzden ve dönemimize hitap eden bir polisiye okumak keyifliydi. 

    Kült eserlerle çok fazla haşır neşirseniz dil olarak size basit gelebilir, biraz da kurgusunun dağınık bir temelde olduğunu da belirtmeliyim. Karmaşık bir altyapı sizleri bekliyor. Yazarın acemiliğini ilk sayfalardan hissediyorsunuz, ama bir okur olarak hiçbir beklentiye girmeden odaklanırsanız; kurgu ve karakterler zihninize yavaş yavaş yerleşiyor. Daha önce okuduğunuz bütün polisiyeleri kafanızda başka bir yere atıp ya da bir anlığına unutup öyle ele alırsanız benim gibi okumaktan keyif alabilirsiniz. 

    Kahkaha krizlerine girmediği için sitem eden birçok okur gördüm; bence gülümsetmesi bile harika. Polisiye bir kitabın çok da komik olması absürt olurdu diye düşünüyorum. Yazar o dozu çok iyi ayarlamış. İlk kitabı olduğu halde, okura nasıl hitap edebilirim, diye düşünmüş olduğunu hissettim ben. Mizah seviyesini konuşturmuş bu kitapta açıkçası. 

    Ayrıca bilindik ihtiyar algısını yerle bir eden bir yapıt bu. Bir emekli köyünde yaşayan bu dört arkadaş, geçmiş cinayet dosyalarını inceleyerek beyin jimnastiği yapıyorlar ve de düzenli bir hayatları var. Huzurevine atılan ve sevilmeyen yaşlı amca veya teyze portresinden çok farklı bir imaj yaratmış Richard Osman. Başmüfettiş Chris ve polis memuru Donna’ya taş çıkartan bir ekip olmuş bu, arka kapakta ‘’sıra dışı’’ diye boşuna yazılmamış cidden.  

    Sevmeyenlerin ve çok abartanların ise bu kitabı anlamadıklarını düşünüyorum. Çünkü orta düzeyde bir kitaptı; detaylar fazla, karakterler çok ve birbirlerinden değişik, olay ve gidişatlar birden bire başka yerlere gidebiliyor. Kitabın bu olayını kavrayabilirseniz, okurken zorlanmadan sürükleyici bir kurguyla baş başa kalabilirsiniz. 

    Joyce karakterinin günlük yazdığı bölümler en çok hoşuma gidenlerden. Olayları özetlemesi ve kendince yorumlarda bulunması ayrı bir doğallık katmış kitaba. O yüzden en sevdiğim minnoş teyzemiz Joyce oldu. 

    Polisiye bir kitap olduğu için de hakkında daha fazla yorum yapmadan burada noktalıyorum. 

     

    Kaynak: 

    Wikipedia

    Kayıp Rıhtım

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.