Psikolojik Film Önerileri I / One Flew Over The Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu)

Psikolojik Film Önerileri I / One Flew Over The Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu)
  • 7
    0
    0
    0
  • Yönetmenliğini Milos Forman'ın üstlendiği Guguk Kuşu, 1975 yılında seyircisiyle buluşmuştur. Başrollerini Jack Nicholson, Lousie Fletcher, Dean R. Brooks, Danny DeVito gibi isimler paylaşmaktadır. 

     McMurphy (Jack Nicholson), kaçmayı başaramadığı hapishaneye tekrar geri gitmek istememektedir ve bunun için kendisini patolojik bir vaka olarak göstermektedir. Yaptığı gösteri çok da başarılı sayılmamış olacak ki doktorlar tarafından taklit yaptığı ilk andan itibaren anlaşılmıştır. Ancak klinik servisin hemşiresi, onun bir sorununun olduğunu ve var olan sorununu klinikte gözlem altında kalarak çözmesini istemektedir.  McMurphy, hastaneye geldiği ilk günden itibaren var olan hastane kurallarına karşı gelmeye ve diğer hastaları da bu isyanına ortak etmeye çalışır. Zamanla diğer hastalar tarafından lider olarak görülmeye başlar. Liderliği esnasında diğer hastaların davranışlarını da etkiler ve hastanedeki huzuru kaçırır. Artık diğer hastalar isteyerek McMurphy'in peşinden giderler. Bu durum hastanede hemşirelerin hiç de istemeyeceği sonuçlar doğurur. Bir zaman sonra McMurphy, hastaneden kaçma planları kurar ancak kurduğu planlar diğer hastalar tarafından pek ciddiye alınmaz. Kendi fikirlerine güvenen McMurphy planından vazgeçmez ve kaçış planını iri cüssesi ve gücüyle dikkat çeken, hiç konuşmadığı için dilsiz olarak düşünülen Şef Bromden ile paylaşır. Bundan sonra ikili arasında samimi bir ilişki başlar. 

    Guguk Kuşu, McMurphy ve arkadaşlarının hastanedeki yaşamını gerçekçi bir dille anlatmaktadır. Bu anlamda; psikopatolojilerin, tedavi yöntemlerinin, hasta ve psikiyatri hemşirelerinin duygularını izleyiciye yansıtmaktadır ve izleyicide yeni bir bakış açısı yaratabilir. Guguk Kuşu'nu izleyenlerin yapım yılının 1975 olduğunu unutmamaları ve klinik ortamlarının bu zaman içinde çokça değişip geliştiğini unutmamaları gerekir. 

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.