Yeni Queer Sinema İncelemeleri: Lilting

Yeni Queer Sinema İncelemeleri: Lilting
  • 3
    0
    0
    0
  • İzlediğim queer sinemalar içinde farklı bir işleyişe sahip olduğunu düşündüğüm Sevgilin Ardından (Lilting), Kai ve Richard'ın sır gibi yaşadıkları aşklarının ani gelen bir ölümle derin bir yaraya dönüşmesini anlatıyor.

    Kai, annesiyle yaşayan gizli kimlikli bir eşcinsel. Richard ise hakkında pek bir şey bilmediğimiz ve karakter gelişimine senaryonun ortalarında şahit olduğumuz diğer eşcinsel karakter.
    Aralarında yaşanan tutkulu fakat gizli bir aşk ilişkisi bizleri karşılıyor. Bu ilişki öyle derin izler taşıyor ki ikisinin arasındaki uyum bizlere anlatılmak istenen bir çabayı ifade ediyor. Bu çaba Kai'nin annesi Junn ve onun geleneksel kaygıları çerçevesinde şekilleniyor. 

    Film aslında günümüz zaman çizgisinde ilerlerken yer yer geçmişe, yaşanan hatıraların derinliğine iniyor. Bu iniş bizlere bambaşka bir olay örgüsünü tattırıyor diyebilirim. Özellikle çiftimizin yaşadığı güzel hatıralar Richard'ın hayatında bir bir önüne engel çıkarıyor. Bu engeller onun hislerinden, aşkından ve Junn'un kaygılarından oluşuyor. 

    Richard ile Junn arasında bir mücadele ilişkisi var diyebilirim. Bu mücadele Richard'ın kendini kabul ettirmesi ve Junn'un anlam arayışıyla kesişen bir hikâyeyi bize izletiyor. Film bu hâliyle gerçekçi bir perspektife dokunsa da bana kalırsa sürrealist izleri üzerinde taşıyor. Düşünsenize geçmişe ve geçmişte yaşanan sahnelere bir dönüşümlü bakış açısı mevcutken ve bu sunum şeması filmin genel atmosferini yönlendiriyorken gerçekçiliğin sınırlı anlatımı bizi tatmin edemez.
    Yönetmenin dahi bu kaygıları taşıdığını düşünmüyorken benim tartışmam doğru olmaz sanırım. Çünkü oldukça basit bir sanatsal yaklaşım benimsenmiş. Ne kamera ne mekan ne de iletişim örgüsü bize bir şey anlatmak istiyor. Tüm mahiyet yaşananlar ve yaşanacaklar üzerine kurulmuş.

    Film bitmeye yakın Junn'un ve kalıplarının yıkılışını sancılı şekilde ifade ediyor. Fakat bu süreç Richard için engelleri aşmaya başladığı anlamına geliyor. Hayli dağınık, savruk ve kaygısız bir sunuma sahip olan Lilting, izleyicisi ile şekillenecek güzel bir üslubu da içinde barındırıyor.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.