Japon Klasikleri 1: Yaban Kazı, Ogai Mori

Japon Klasikleri 1: Yaban Kazı, Ogai Mori
  • 4
    0
    0
    1
  • İthaki Yayınları'nın emekleri sayesinde hazırlanmış olan ''Japon Klasikleri'' dizisinin ilk kitabı ''Yaban Kazı''nı geçtiğimiz günlerde bitirdim. Şu an bu klasiklerden dördü yayımlanmış bulunuyor ve hepsi bende mevcut. Sırasına göre okumaya karar verdiğimden ilk kitabıyla başlamak istedim. Doğru bir seçim olduğunu da belirtmeliyim. 

    1911 yılında yayımlanan bu eser ülkemizde 110 yıl sonra vücut bularak kitap raflarını süslüyor. Farklı kültürleri tanımak için eşsiz bir yapıt olduğuna inanıp elinize alın ve arka fonda Hayao Miyazaki animelerinin huzur verici müziklerini dinlemeyi de ihmal etmeyin, derim. Bir parçanız olayın yaşandığı yerlerde dolaşmaktan hoşnut olacaktır. 

    Ogai Mori kalemiyle de tanışmış oldum böylece. 1000kitap uygulamasında yazarın diğer kitaplarını arattım ama karşıma sadece ''Yaban Kazı'' çıktı. Biraz üzüldüm, başka kitapları varsa yayınevi çevirir belki diye umut ediyorum. Zaten bu kitabı da yazarın en ünlü eseri olarak biliniyormuş. 

    Tokyo'da geçen bu hikaye, Japonya'nın önemli bir döneminin son demlerini bize yansıtıyor. Bu dönem ''Meici Dönemi'' olarak biliniyor kitap içinde. Aslında kurguyu okurken dönemle ilgili pek bir şey göremedim, lakin çevirmen Alper Kaan Bilir dipnotlarıyla okuru aydınlatıyor. Onun vesilesiyle döneme ışık tutan her şeyi öğrenmenin keyfine vardım. 

    Japonya'nın en iyi üniversitelerinden birinde eğitim gören Okada, yurdunun bulunduğu çevrede genç bir metrese tutuluyor ve aralarında yaşanan gelişmeleri Okada'nın arkadaşı olan ''anlatıcı'' bizlere aktarıyor. Tavsiyem ise arka kapağı okumamanız yönündedir. Sürprizli bir okuma yolculuğu istiyorsanız benim gibi okumamayı tercih edebilirsiniz. Artık size kalmış bu mesele. :) 

    Beklentiye girmeden ve anı yaşayarak okursanız seveceğinize emin olduğum bir kitap bu. Bazı kitapların okuma yolculuğu harikadır ve sonunda büyük bir şey olmasına gerek yoktur. Bu da öyle bir kitaptı. Kapak tasarımı ve basımı da çok kaliteli; görselliğe bir tık daha fazla önem veren okurlar için bu güzel bir detay bence. Ve Japon klasiklerini okumaya devam edeceğim. Yorumlarda bulunmaya da gayret edeceğim ayrıca. 

    Sizler okudunuz mu peki? Neler düşünüyorsunuz Yaban Kazı için?



    Kaynak:
    Mori, Ogai (2021). Yaban Kazı (Çev. Alper Kaan Bilir). İthaki Yayınları

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.