Yeni Parça Keşfedemeyenlere Özel Hazırlanmış On Parçalık Çalma Listesi (v1)

Yeni Parça Keşfedemeyenlere Özel Hazırlanmış On Parçalık Çalma Listesi (v1)
  • 5
    0
    0
    0
  • Müzik keşfedemeyen, keşif üstüne keşif yapmak isteyen, öylesine içeriğe tıklayan herkes; sizlerle beraber "OnParça" adlı çalma listesi serimizin ilk bölümünü inceliyoruz. Bu listedeki tüm parçalara profilimdeki Spotify "OnParça(v1)" adlı çalma listesinden ulaşabilirsiniz. 

    Keyifli derlemeler, keyifli dinlemeler.

    1. Bu Havalarda Gelme Bana - Flört

         Flört grubu, 1989 yılında, o zamanlar henüz lise öğrencileri olan, Ozan Kotra ve Ata Akdağ tarafından kurulmuştur. İki gencin, öteden beri İngiliz “The Beatles” grubuna duydukları ilgi ve akabinde efsane grubun, efsane parçaları “Come Together”ın yayınlaması ikiliyi derinden etkiler, bir grup kurmak isterler. Böylece “Flört”ün temelleri atılmış olur. Grupta zaman zaman üye değişikliği olmuştur. Grubun güncel üyeleri ise Ozan Kotra (basgitar - solist), Çağatay Kehribar (elektro gitar - vokal), Ata Akdağ (klavye - vokal) ve Bülent Ay (davul)’dır.Flört'ün son albümü 4 Haziran 2021’de “Bize Özel” adıyla dijital platformlarda yayınlanmıştır. 

         Grubun, 1 Mayıs 2015’te vizyona giren Tehlikeyle Flört isimli bir de sinema filmi vardır.

         Flört grubunun, rock müziğinin başına gelmiş en iyi gelişmelerden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bazen bizleri kara kışın ortasında yaz mevsimine götürür, bazen de nükteli sözleriyle neşemizi yerine getirir. Bkz. Dün TRT’de izledim, Rasta Baba.

         Listemizin birinci sırasında yer alan “Bu Havalarda Dönme Bana” parçasına Flört ilk kez -aynı zamanda ilk albümleri de olan- “Cemiyette Pişiyoruz (2001)” albümünde yer verdi.

    (Cemiyette Pişiyoruz - 2001)

         Söz-müzik, grubun kurucu üyesi Ozan Kotra’ya aittir. Bu nefis şarkı, karşı tarafa sıkı giyinmesini söyleyip “şu gün neyin günü” imasında bulunarak “bu havalarda gelme bana” demesinden midir bilinmez, çıktığı zamandan bu yana grubun hâlâ en gözde parçalarından birisidir. 2001 albümlerinden sonra Flört, birkaç defa daha stüdyoda bu parçayı yeniden kaydetmiş ve her seferinde daha da güzelleşmiştir. Sizlerle paylaşacağımız versiyonu Arpej Yapım etiketiyle yayımlanan “Live – 2019” konserinden bir kayıttır. Parçanın makyajsız güzelliği, dinleyicilerin senkronize oluşu ve şüphesiz içi dolu soloları ile birlikte bu konser kaydını yiyebiliyoruz. 

    (Bu Havalarda Dönme Bana - Live 2019)

         Replay tuşu sayesinde onlarca kez dinledikten sonra “Flört konser verse de gitsek.” dedirtme garantili, sitem içeren nadide parçanın tadını çıkartınız.

      

     

    2. Bihaber – Vega

         Listemize, iki binlerin bir anlamı olduğu zamanlarına damga vuran “Vega” ile devam ediyoruz. Vega’nın temelleri, İTÜ’de elektrik mühendisliğinden tanışan Tuğrul Akyüz ve Mert Koral’ın ’92 yılında İngilizce müzik yapmalarıyla atıldı. Daha sonraları Mimar Sinan Üniversitesi mezunu Deniz Özbey de aralarına katıldı. Grup şimdilerde herkesçe bilinmiyor olsa da doksanların sonu, ikibinlerin başında oldukça popülerdi. İlk albümleri olan "Tamam Sustum”u 1999 yılında yayınladılar. Kısa bir süre sonra da grubun gitaristi Tuğrul Akyüz ve solisti Deniz Özbey evlendiler. 

         Grubun 2002 yılında Universal/Procekts etiketiyle ikinci albümleri “Tatlı Sert” yayınlandı. Bir yıl sonra da aynı albümdeki parçaları ve onların remix versiyonlarını içeren “Tatlı Sert 2” albümü piyasaya sürüldü. 

    (Tatlı Sert 2 - 2003)

         Vega, 2005 yılında “Hafif Müzik” albümünü yayınladıktan sonra yaklaşık on yıl boyunca sahalarda görülmedi. Grubun son albümü ise “Delinin Yıldızı (2017)”dır. 

         Ayrıca grubun solisti Deniz Özbey Akyüz, piyasaya çıktığı günden beri popüler olan, her yıl milyonlarca dinlenen, Teoman’ın seslendirdiği “Kupa Kızı Sinek Valesi” şarkısının söz ve müziğine de katkı sağlamıştır.

         Şimdi sizlerle paylaşacağım parçası, Vega’nın hem “Tatlı Sert” hem de “Tatlı Sert 2” albümlerinde yer alan ve YouTube’da kulaklığın sadece solundan duyabildiğimiz mono kayıtlı bir klipi bulunan “Bihaber“. Şarkıyı dinlerken bir yerden sonra sizde Beyoğlu’nda yürüyüş yapma isteği uyandırabilir. Hiç Beyoğlu’na gitmemiş olanlarsa en azından bi’ Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüse de olur. Şimdi “Karışırdı kelimeler hep birbirine, seni görünce” diyor ve sizleri Vega ile baş başa bırakıyorum.

     

    3. Yanımda Kal – Kit Sebastian

         Listemizin üçüncü sırasında, üyelerinden birisinin İngiliz diğerininse Türk olduğu, “Mantra Moderne” albümünden “Yanımda Kal” parçası ile “Kit Sebastian” bulunuyor. Grubun iki üyesinden Türk olanı Merve Erdem, sinema bölümünü okudu. Merve ve grubun diğer üyesi Kit Martin, analog fotoğrafçılık ve analog stüdyo işlerinde de yer alıyorlar. Kendi parçalarını da bu analog yöntemlerle kaydediyorlar. 

         2019 yılında piyasaya çıkan albümleri “Mantra Moderne” adını içinde, ‘bolca tekrar edilen kelime ile ruhani sağlık için kullanılan müzik’ anlamına gelen “mantra”dan alıyor olmalı. Gerçekten de bu albümü modern mantra olarak adlandırabiliriz. Çünkü bolca söz tekrarı barındıran parçalar sizi dinlendiriyor ve kafanızda siyah-beyaz anılar canlandırıyor. Albümde aynı isimde bir şarkı da mevcut. 

    (Mantra Moderne - 2019)

         Grubun son albümü 2021 yılında “Melodi” adı ile piyasaya çıktı.

         Latin, Avrupa ve Türk ezgileri sayesinde üç küsur dakikada dünya turu yapmanıza olanak sağlayan bu güzel eseri; siyah-beyaz “Yanımda Kal”ı arz ediyorum.

     

    4. Gözünaydın – Ajda Pekkan

         Şimdi sırada biricik Ajda Pekkan ve onun, altyapısı Yunan ezgisinden alınmış “Gözünaydın” parçası var.

    (Süperstar - 1977)

         Parça aslında “Armenaki” adlı bir Yunan halk ezgisidir. Mısır’da doğup büyüyen, Yunanistan’da vefat eden şarkıcı ve söz yazarı, “Goodbye My Love, Goodbye” şarkısından da tanıdığımız rahmetli Demis Roussos’un “Far Away (1976)” adlı şarkısının altyapısı da bu Yunan ezgisine aittir. Bu şarkının çıkış yılından yaklaşık bir yıl sonra yani 1977’de de Ajda Pekkan, “Süperstar” albümünde “Far Away” ile aynı altyapıya sahip “Gözünaydın” parçasına yer vermiş. “Ulan acaba arak mı yapmışız?” diye kendi kendime sorarken küçük bir araştırmadan sonra öğrendim ki Demis Roussos ve Ajda Pekkan o zamanlar sıkı arkadaşlarmış. Hatta düet bile yapmışlar! Bkz. Méditerranée & Let It Be Me (Live In Spain – 1977) 

         Şimdi ise sizlere“Şakası yok giden geri gelmiyor.” diyor ve keyifli dinlemeler diliyorum.

     

    5. Yüce Dağ Başında – Altın Gün

         Listemizin beşinci sırasında yer alan “Altın Gün”, grubun basçısı Jasper Verhulst tarafından 2016 yılında, Hollanda’da kuruldu. Grubun güncel üyeleri arasında Jasper Verhulst, Erdinç Ecevit Yıldız, Ben Rider, Nic Mauskovic, Daniel Simenk, Gino Groneveld ve Merve Daşdemir yer alıyor. Grup, ilk albümleri olan “Gece (2019)”yi piyasaya sürdükten sonra Grammy En İyi Dünya Müziği Ödülü’ne aday gösterildi. 

         Grubun son albümü 2021'de "Yol" adı ile yayınlanmıştır. Albümde toplam 12 Anadolu esintili şarkı mevcut.

    (Yol - 2021)

         Altın Gün'ün toplamda dört albümü ve dokuz da teklisi vardır. 

         Şimdi karşınızda Anadolu Rock hadisesinin hakkını veren Altın Gün’ün, durduk yere mutlu olmanıza sebep olacak, 2021 yılında yayınlanan “Yol” albümünden “Yüce Dağ Başında” ve kuş kafesli, Bursa bıçaklı, alkışlı, retrofilm formatlı klipi.

     

    6. Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim – Mazhar Alanson, Sami Savni Özer

    “Benim ne işim var ulan Bodrum’da!!”

         Sırada Ömer Vargı’nın yazıp yönettiği Her Şey Çok Güzel Olacak (1998) filminde Mazhar Alanson ve Sami Savni Özer’in seslendirdiği, “Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim” parçası var. Müziği filmde, Bodrum’dayken Nuri’nin Çinli bir kadına âşık olması akabinde dönüş yolunda arabada, kasette dinlediği sahnede duyarız. Şarkıyı dinlerken gerçekten de gönlünüzden bir kuş kanatlanıp güneye uçuyor. 

    (Her Şey Çok Güzel Olacak - 1998)

    “İnsan olmak yetmez, yetmiyor zaten. Süpermen olmak lâzım bazen.”

         Parça, filmin müziklerini de üstlenen Mazhar Alanson’un diskografisindeki “Her Şey Çok Güzel Olacak” albümünde yer edinmiştir. Daha sonra Mazhar Alanson, grubu MFÖ ile 2006 yılında yayınladıkları, isim babasının da Cem Yılmaz olduğu, “AGU” albümünde “Ne Bileyim Ben” adıyla parçayı yeniden yorumlamıştır. 

    (AGU - 2006)

    “Sen, sen insan değilsin biliyor musun? Sen, insan suretinde bir hayvansın!”

         Şimdi değerli okuyucular, Türk tasavvuf müziğinin değerli temsilcilerinden Sami Savni Özer ve Mazhar Alanson’un güneşli şarkısını dinlerken listemize devam edelim.

     

    7. Yaz Bunu Bir Kenara – Mary Jane

         Listemizin sonlarına doğru yaklaşırken karşınızda, son zamanlarda coverları ile öne çıkan Mary Jane var. 2021 yılının Ağustos ayında “Yaz Bunu Bir Kenara” adlı teklisi ile müzik literatürümüze yeni bir yaz şarkısı kazandırdı.

    (Yaz Bunu Bir Kenara - 2021)

         Mary Jane, bir kalıp şeker ürünüdür. Eski usul bir fıstık ezm… Bir saniye, bu başka wikipedia sayfası. İnternette o kadar çok Mary Jane var ki. Fıstık ezmesini mi ararsın, süper kahraman manitası mı ararsın…  Ama nihayet asıl aradığım şeyi buluyorum. Mary Jane, 2000 yılında Arda Atılgan ve İlker İnce tarafından kurulmuştur. Grup zaman zaman çeşitli müzisyenler ile çalışmıştır. Güncel haliyle grubun üye listesi şu şekilde: Vokalde Begüm Yiğit, gitarda Arda Atılgan, davulda Ömer Yiğit Ünal, basgitarda ise Mertcan Doğu yer alıyor.

         Grubun son teklisi ise “Yokluğum ve Ben (2021)”dir.

    “Varsın geçsin yazlar, kışlar. Beklerim ben, mevsim mevsim.”

         Şimdi de bu mevsimsiz parçayı sizlerle buluşturmak için aşağıya YouTube bağlantısını bırakıyorum.

     

    8. Bambaşka – Madrigal

         Listemizin sekizinci sırasında, son zamanlarda yıldızı parlayan başarılı synth-pop grubu “Madrigal”in “Neogazino”sundan “Bambaşka” bir parça var.

         Madrigal, çocukluk arkadaşı olan Ceyhun Kaan Karakaş ve Kaan Alıcı tarafından 2007 yılında Kocaeli’de kuruldu. Grubun ismi ilk başta “Mavera” idi. Gruba 2008 yılında Emre Zeytinci, 2009’da ise Ulaş Saka dâhil oldu.

         Genç grup, 2020 yılında “Seni Dert Etmeler” teklisi ile milyonlarca kişiye ulaşarak büyük bir başarı yakaladı. Madrigal'in geçtiğimiz yıl çıkardığı, ilk ve tek albümü olan  “Neogazino (2021)”da 7 şarkı bulunuyor. 

    (Neogazino - 2021)

    "Yoldayım, sonunda."

         Bambaşka’da tam bir yol havası var. Yani bunu dinlerken her an otobüs bileti alabilirsiniz, dikkatli olun. Şimdi sizleri Madrigal, yol ve Bambaşka ile baş başa bırakayım.

     

    9. Koşuyolu – Nilipek.

         Nilipek.’in “Döngü (2017)” albümünden “Koşuyolu” ile listemize devam ediyoruz. Sanki evimizden birisiymiş hissi veren Nilipek., tiz sesi ve ukulelesiyle bizi her parçasında ya geçmişe gönderiyor ya da hayal gücümüzü çalıştırıyor. Koşuyolu ile de bir yer yatağında çocuk olduğumuz günlere götürüveriyor.      

    (Döngü - 2017) 

         Nilipek., son albümünü 2021’de “mektuplar II (Extended Edition)” adı ile yayınlamıştır.

         Sizlerle birlikte, bir yandan Nilipek. ile başka diyarlara giderken, bir yandan da listemizin sonuna gelelim.

     

    10. Yaz – Feridun Düzağaç

         Feridun Düzağaç’ın “Flu (2013)” albümünden “Yaz” ile listemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. 

    (Flu - 2013)

    "Uzak desem değil, korkuyorum sana gelmekten."

         Horlasa bile dinlenebilirliği olduğunu düşündüğüm nadir sanatçılardan biri olan FD, bizlere “Yaz” şarkısıyla pişmanlıklarımızı, gidişlerimizi ve gelişlerimizi hatırlatıyor. Bütün bunları hatırlarken listemizin de sonuna geliyoruz. 

     

         Listedeki tüm parçalara “OnParça(v1)” adıyla profilimdeki Spotify çalma listesinden ulaşabilirsiniz.

         Eğer bu içeriği beğendiyseniz beğen butonuna tıklamayı, paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın. Başka oynatma listelerinde buluşmak dileğiyle…

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.