Küfürler Neden Rahatsız Eder? Seksist Küfür Nedir?

Küfürler Neden Rahatsız Eder? Seksist Küfür Nedir?
  • 5
    1
    1
    0
  •  Küfürler içinde pek çok anlam taşıyan kelimelerdir. Aynı zamanda bu kelimeler de oluşumunda bir tarihsellik ve etimoloji barındırmaktadır. Bunu göz önünde bulundurmak bu kelimeleri ve güçlerini anlamak için önemlidir.

     Küfürler genel olarak iki yönlü bir anlam taşımaktadır. Bir yönü ile duyguları ifade etmek, duyguları daha derin yaşamak ve protesto gibi özellikleri için kullanılmaktadır. Diğer yönü ile yapısı ve çağrıştırdıkları gereği toplumun büyük bir kısmını rahatsız etmektedir. Bu durumda seksist küfürün ne olduğunu bilmek gereklidir.

     Seksist küfür genel anlamıyla cinsiyetçi küfür anlamına gelmektedir. Buna ek olarak çoğu küfür kadınları, vajinayı, eşcinselleri ve azınlıkları aşağılama anlamı taşımaktadır. Bu nedenle toplumun büyük bir kesimini rahatsız etmektedir. Aynı zamanda cinsel şiddet iması taşımaktadır. Seksüel penetrasyon içeren cinselliğin şiddet edimi olduğu imasını taşımaktadır. Cinsellik ile şiddeti “koymak”, “vurmak” ve türevi kelimelerle aynı düzleme taşımaktadır. Cinsel şiddet faili olan bir yapı, bu nedenle küfreden kişiyi fail konumuna getirmektedir. Biri yendiğinde ‘siktim seni’ gibi kullanılan ifadeler tecavüzü hatırlatıcı olması noktasında rahatsız edici bir boyut taşımaktadır. Bu da cinsiyetçi küfürler olarak kabul edilmesinin başka bir nedenidir.

     Küfredenle edilen arasında bir otorite kurmaktadır. Bu nedenle rahatsız edici bir gerilim yaşanmaktadır. Edene güç, edilene aşağılanma hissi vermektedir. Bu şekilde kişiler arasında hiyerarşi kurmaktadır.

     Küfrün kullanılması, seks işçilerini, vajinayı, eşcinselleri aşağılama nesnesi haline getirmektedir. Belki günümüzde küfürleri kullanan kişiler bu anlamlarda kullanmamaktadır. Yalnızca bir rahatlama aracı, duygu ifadesi olarak kullanılsa da kelimeler, etimolojik kökenlerinde, tarihselliğinde ve bilinçaltında bu anlamları taşımaktadır. Ve küfrün bir malzemesi olan kadınları, azınlıkları ve ötekileri rahatsız etmektedir. Dili düzenlemek, toplum için değiştirici ve eşitlikçi bir taleptir. Bu nedenle toplumsal değişim için dili değiştirmek büyük önem taşımaktadır.

     Günümüzde küfürleri sahiplenici ve anlamını dönüştürücü birçok hareket ortaya çıkmaktadır. Örneğin sen bana ibne mi diyorsun o zaman “velev ki ibneyiz” akımı buna bir örnektir. ‘Kadın Argo Sözlüğü’ kitabı da buna bir örnektir. Bu kitap ile kadınların ve ötekileştirilenlerin kendilerine ait argo sözcüklerinin olması hedeflenmektedir. Ayrıca kadınlar sosyal medya aracılığı ile birleşerek ataerkil yapıya ve erkeklere karşı kendi küfürlerini türetmektedir. Buna örnek olarak belirli bir erkek tipi ile dalga geçen ‘amcı’ ve ‘am alacaklısı’ gibi küfürler örnek verilebilir. Türkiye’de ‘çapulcu’ kelimesini kendilerine yöneltildikten sonra, ötekileştirilenler tarafından sahiplenilmesi de buna bir örnektir.

    Küfrün kullanılmak istenmesinin çok çeşitli sebepleri vardır. Nazik kadın olma arzusunun dışına çıkma isteği, mevcut ahlaki yapıya karşı çıkma isteği, rahatlamak ve acıya dayanaklılık örnek olarak verilebilir. Küfür, küfrü kimin kullandığına göre değişiklik gösteren bir yapıdadır. Bir küfür erkek tarafından bir kadına edildiğinde farklı, kadınlar arasında birbirine söylendiğinde çok farklı bir anlam kazanabilmektedir.

    Küfrün sınıfsal statü belirmek gibi bir gücü de vardır. Genelde alt sınıfların kullandığı bir sokak ağızı olarak görülmektedir. Alt sınıflardan iktidara karşı kullanıldığında ise çok farklı bir anlam taşımaktadır. Bu noktada politik bir anlam da kazanmaktadır. Ezilenlerin ağzında bir başkaldırı ifadesi olarak kullanılmaktadır. 1980’lerde çıkan ‘Fuck The Police’ şarkısı ile küfür alt sınıflar tarafından otoriteye karşı çıkmak için de kullanılmıştır. Bu şarkı ise kült bir eser olarak alt sınıflar arasında bir akıma dönüşmektedir.


    Yorumlar (1)
    • Zeki Demirkubuz'un Masumiyet filminde de Bekir'in Uğur'a "orospu" demesiyle Uğur'un da "evet ulan, orospuyum" demesi bir bakıma Bekir'i sahanın dışına itmiştir.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.