Davranışlarınız Size mi Ait Yoksa Çevrenize mi?

Davranışlarınız Size mi Ait Yoksa Çevrenize mi?
  • 19
    0
    0
    0
  • Sosyal öğrenme, sadece yaşantımızla değil başkalarının yaşantılarıyla da öğrenmenin gerçekleştiğini söylüyor. 

    Annesini izleyerek saçını bağlamayı öğrenen bir çocuk, abisi köpekten korktuğu için köpeklerden korkan küçük kardeş, ehliyet almadan önce şoförleri daha dikkatli izlemeye başlayan bir genç, kendine ait davranışlar geliştiriyorlar mı yoksa sadece taklit mi ediyorlar? 

    Sosyal öğrenme kuramının öncülerinden Albert Bandura'nın çocuklarla yaptığı deney gözlem yoluyla öğrenmenin en belirleyici açıklamasını oluşturmakta.
    • Bandura 4 ile 6 yaş arasındaki 66 anaokulu öğrencisini üç eşit gruba ayırmıştır. 
    • Ardından bir hacıyatmaza saldırganca davranılan bir video üç gruba da izletilmiş ancak sonu farklı biterek. 
    • Birinci grupta hacıyatmaza saldırdıktan sonra ödüllendirilen bir modeli izlemiştir.
    •  İkinci grup saldırgan davranışlardan sonra ceza alan bir modeli izlemiş, üçüncü grupsa saldırganlık sonucu ne de ödül ne de ceza alan bir modeli izlemiştir. 
    Üç gruptaki çocuklar aynı şekilde hacıyatmazla aynı odaya konulduğunda saldırganlık tutumları izledikleri modellerle paralellik göstermiştir. 

    Hacıyatmaza saldırmanın ödüllendirildiğini gören gruptaki çocuklar saldırgan davranışlar sergilemiş, ceza alındığını gören grup daha sakin davranışlarda bulunmuştur. Ne ödül ne de ceza beklentisi olan gruptaki çocuklar iki grubun ortalaması tutum sergilemiştir. 

    • Deneyin ikinci aşamasında tüm çocuklara eğer izledikleri davranışları taklit ederlerse ödül alacakları söylendiğinde, tüm çocuklar gördüklerini aynı ölçüde taklit etmişlerdir.

    Davranışların kökeninde tek bir unsurun yattığını düşünmek yanlış olur ancak sosyal bilişsel öğrenme kuramının temel ilkeleri göz önüne alındığında çevrenin üzerimizde büyük bir payı var. Dolaylı yaşantı olarak ifade edilen bu etkinin sonucunda dolaylı öğrenmelerle meydana gelen davranış değişiklikleri bugün olduğunuz kişiyi tanımlıyor olabilir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.