Karısını Şapka Sanan Adam

Karısını Şapka Sanan Adam
  • 8
    0
    0
    0
  • Hastalarıyla ilgili yazdığı kitaplarla ünlenen nörolog Oliver Sacks'ın Karısını Şapka Sanan Adam adını verdiği kitabı bu üne kavuşmasındaki en önemli adımlarından. Bu kitapta okuyucuyla 24 hastasının hikayesini paylaşan nörolog kitabın ismine de hikayelerinden birini seçerek karar vermiş.

    Karısını Şapka Sanan Adam

    Dr. P. ünlü bir sanatçı. Öğretmenlik yaptığı yıllarda öğrencilerinden kaynaklı çıkan sorunlarla Oliver Sacks'ın hastası oluyor. Muayene sırasında herhangi bir sorun tespit etmekte zorlandığı hastası için, "Mizah ve hayal gücünü kullanarak akıcı ve güzel konuşan çekici bir kişiliğe sahip, engin bir kültür adamıydı. Neden bizim kliniğe gönderildiğini anlayamamıştım." diyen doktor zaman ilerledikçe problemi tanımlamaya başlıyor. İlk muayeneleri sırasında vedalaşma öncesi hazırlanan Dr. P. şapkasını giymek için karısına uzanıyor ve karısı alışık olduğu için bu durumu garipsemiyor. Karısını şapka olarak gören Dr. P. 'nin hastalığı için tanımlama yapmak buradan sonra zorlaşıyor.

    • Nörolojik terimlerin ve açıklamaların bolca yer aldığı bu kitapta, nörolojiye ilgisi olanların bolca bilgi edineceği geniş bir alan var.

    Hastasının bakışlarındaki farklılığı açıklayamayan doktor, inceleme ve muayenelerle sorunu tespit etmekten ileriye gidemiyor. İnsanları seslerini duyduğunda tanıyan, günlük alışkanlıklarını şarkı eşliğinde yerine getirebilen, rutinini yerine getirdiği sırada farklı bir sesin araya girmesiyle hareketlerinde aksama olan hastasının, somut hiçbir görüntüyü görerek algılayamadığını tespit eden doktor hastası için, "Ama, hayalinde canlandırma yeteneğini garip bir şekilde yitirmesinin yanında, müzikal yeteneği korunmuştu. Bu durumdayken, dünyayı nasıl algılayıp anladığını sık sık merak etmişimdir. Onun hayatında, imgelerin yerini müziğin aldığını düşünüyorum. Beden imgesi yoktu. Bunun yerine beden müziği vardı. Bu da onun seri bir şekilde hareket etmesine sebep oluyordu. Ama "iç müziği" durduğunda, tamamıyla aklı karışıyor ve duruyordu. Aynı şekilde dış dünya ile ilişkisi de duruyordu.{3}" diyen Oliver Sacks hastasının beynin görmeyle ilgili kısmında büyük bir ur olduğunu, son zamanlarında durumunun kötüye gittiğini ekliyor.

    Etkileyici birçok hikayenin yer aldığı kitapta bedeninin kendisine ait olmadığını düşünen kadın, yoğun tikleriyle hayatı zorlaşan adam, nöbetlerle anılar hatırlayan ve hep 19 yaşında olduğunu düşünen hasta gibi birçok farklı hikayeyi okuduktan sonra beş duyu organının üzerinizdeki etkilerini daha iyi ölçüp tartmaya başlayabilirsiniz.

    Kaynak, Yapı Kredi Yayınları 4. Baskı.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.