Picasso'nun Kadınları ve Venüs Terazi

Picasso'nun Kadınları ve Venüs Terazi
  • 2
    0
    0
    0
  • Astrolojide her gök cismi en az bir burcu yönetir ve yönettiği burca yerleşmiş bir gezegenin asaleti yüksektir. Yöneticisi olduğu burçta yarleşmiş olan gezegenin, yaptırım gücü yüksektir ve eylemleri konusunda bağımsızdır. Bu gücünü ve potansiyelini nasıl göstereceği ya da kullanacağı ise, haritanın genel potansiyeli ve rengine, açılarına vs. göre ve özellikle kişinin farkındalık, bilinç seviyesi ile özgür iradesini kullanarak yaptığı seçimlere göre değişir. Bu sebeple astrolojide "iyi" ya da "kötü" burç ya da gezegen yoktur; her şey dualiteye tabi ve madalyonun her zaman iki yüzü var; hangi tarafını üzerinize alacağınız bireysel kararlarımıza bağlı bir dereceden sonra.


    Gelelim haritaya. Picasso'nun haritasında Venüs yöneticisi olduğu Terazi burcunda. Tüm haritayı yorumlamayacağım, sadece Venüs üzerinde durmaya çalışacağım. Venüs, en genel anlamda, ilişkileri, keyif ve zevk almayı, estetik ve sanatı, şehveti, uyumu ve finans durumunu gösterir. Venüs Terazi hakkında yazılara bakarsanız; denge ve ahenk içinde, sanatçı ruhlu, romantik, uyumlu, zevk sahibi ve ilişkilerde oldukça olumlu bir portre çizerler. Picasso'nun haritasında bu Venüs nasıl çalışmış kısa bir bakış atalım.

    🎨

    "Picasso'nun Kadınları" diye bir tabir var bilirsiniz; bilindiği kadarıyla Paris'te Fernande Olivier ile başlayan aşk hayatı çok geniş bir yelpazeye ulaşıyor. Olivier'i kıskandırmak için Eva Gouel ile birlikte olmaya başlar; ölümünden kısa süre sonra meşhur ilk eşi Olga Khokhlova ile evlenir ve çocukları olur, fakat Picasso, hiçbir zaman Olga'ya sadık kalmaz. Bu sırada 17 yaşındaki Marie Therese ile tanışır, evinin karşısında bir daire tutar. Olga ilişkiyi öğrenince boşanmak ister ama Picasso boşanmaya yanaşmaz, çünkü mal paylaşımı yapmak istememiştir. Bu sırada Picasso Dora Maar ile tanışmıştır ve Therese'yi terk eder. Meşhur Guernica'yı Maar ile ilişkisi sırasında ölümsüzleştirmiştir. Fakat Picasso, Maar'dan da sıkılmıştır; 21 yaşındaki Françoise Gilot için Maar'ı terk eder; bu birliktelikten Gilot onu terk ettikten sonra Picasso'nun bir daha hiç görüşmeyeceği iki çocuğu olur. Picasso'nun bu birliktelik esnasında da ilişkileri olmuştur, bunlardan biri de birçok portresini çizdiği Genevieve Laporte'dir. En son 27 yaşındaki Jacqueline Roque ile evlenir. Roque'nin 400'den fazla resmini yapar.

    🎨

    Picasso'nun vefatının ardından Picasso Müzesi için çalışmalar yaptıktan sonra 1986 yılında intihar eder. Bu kadınlar dışında Picasso'nun birçok birlikteliği olmuştur, Sylvette David gibi birçokları. Picasso, hayatı boyunca en çok aşktan ve kadınlardan ilham aldığını söylemiştir. Bu bir Venüs Terazi semboliği; fakat gölge yönüyle Venüs'ün şehvet ve zevk peşinde koşarken nasıl büyük bir yıkım yarattığını da görüyoruz ilişkilerde. Picasso, bilinen en yaratıcı ve üretken ressamlardan biri, haritasındaki Boğa sembolikleri ve Venüs'ün durumu sanatsal yetenekleri vermiş gibi görünüyor; fakat aynı zamanda şehvet ve haz alma peşinde koşmanın bir nevi bu üretkenliğin sebebi olduğunu da görüyoruz. Boğa-Akrep aksı, yükselen Aslan gibi konumlar sahip olma arzusu, sahip olduklarına tutunma, sabitlik ve finansal konulardaki tutumunu anlatan etkilerden, ama oraya girmeyeceğim. Son olarak 12.evi kesen Yengeç burcu ve Mars'ın buradaki yerleşimi aslında, ait olma ihtiyacının farkında olmama, belki bastırılmış çocukluk ya da anne ile ilgili problemleri ve en önemlisi aslında farkında bile olmadığı içten içe kendisine duyduğu ve içe yönelen öfkeyi ve güvensizliğini gösteriyor bence.

    🎨

    Bu arada şunu da söyleyeyim; Picasso, "Benim için iki tür kadın vardır: Tanrıçalar ve paspaslar" demiştir. Tüm bunlar, Picasso'nun özel hayatı hayatı hakkında bildiğimiz kadarıyla yaşananlar ve onun bugüne kadar gelen bazı sözleri, Venüs Terazi ile alakalı değil elbet; haritanın geri kalanı ve Picasso'nun kendisi ile de alakalı. Fakat haritada tüm Boğa yerleşimlerinin de dispozitörü olan Venüs oldukça önemli bir konumda haliyle; kaldı ki ilk 10 derecede yer aldığı içinde nispeten ilişkilerde deneyimsiz bir ruh olduğuna ve bu alanı keşfetmeye gelmiş bir Venüs denebilir. Bir de haritada eril enerjiyi gösteren Mars gezegeni sınırdışı pozisyonda; ilişkilerdeki erilliği ve aşırılığın uzerinde Mars'ın bu durumunun da etkisi olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Burada sadece harita ile Picasso'nun hayatından bazı kesitleri aktarmaya çalıştım, birçok değerli sanat tarihçisi ya da Picasso hakkında derin araştırmalar yapan değerli insanlar vardır; eklemek ya da Picasso'nun hayatıyla ilgili düzeltmek istediğiniz bir şey olursa lütfen yorumlarda paylaşın. Naçizane.. ©

    Okuduğunuz için teşekkürler. Sevgiler...❤❤

    ...

    ©2021, Ege Yeşilova. Tüm hakları saklıdır; izinsiz bir kısmı ya da tamamı kopyalanamaz ve paylaşılamaz.

    ...

    Görsel: Pablo Picasso - Wikimedia Commons


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.