Matbaa ve Seyahatler Arasında Bir Satirist: Mark Twain

Matbaa ve Seyahatler Arasında Bir Satirist: Mark Twain
  • 0
    0
    0
    0
  • Çok sevdiğim yazarlardan birinin haritası üzerinden kısa bir göz atalım istedim: Mark Twain. Mark Twain'in Güneş'i Yay burcunda; bu Güneş'e Mars ve Venüs de eşlik ediyor; dolayısıyla Yay burcunda kişisel gezegenlerden oluşmuş bir stelyuma sahip. Kendisinin yükseleni ise Akrep burcu; Akrep burcunda ayrıca bir Satürn ve Merkür gezegeni var. Haritanın domine burçları Akrep ve Yay diyebiliriz. Mars ve Jüpiter arasında kontraparalel açı var; yani bu iki gezegen birbirine karşıt açıdaymış gibi çalışıyor. Haritada ateş elementi bariz bir şekilde yüksek. Bunu su elementi takip ediyor. Toprak ve hava elementleri ise yok. Akslari, sabit burçlarda; nitelik bazında dengeli bir dağılım varken; element dağılımı için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

    Haritanın yerleşimlerine baktığımızda, nispeten daha içe dönük bir enerji olduğunu görüyoruz ve daha kendine odaklanmış, "kendi iradem, kendi seçimlerim, kendi yolum" diyen bir yapı var. Güneş, Ay ve tepe noktası arasında çok güzel büyük bir üçgen var; bu başarının geleceğinin de kanıtı gibi adeta; fakat her şey bu kadar güzel ve kolay olmayacak tabi ki; neticede Akrep yükseliyor; başarıya ulaşmak için yolda bir sürü kayıplar ve krizler deneyimlenecek.

    Tüm haritayı derinlemesine incelemek yerine, amacıma odaklanıyorum; şimdi Güneş Yay'a bakalım. Güneş Yay burcunda, keşfetmeye meraklı, özgürlük duygusunun önemini vurgulayan, fikirleri, idealleri, hayat felsefesi ve inançları önemseyen, bilginin peşinden uzak diyarlara açılan, sadece okuyarak ya da dinleyerek değil, deneyimleyerek öğrenmek isteyen bir enerji vardır bu yerleşimde. Hedefler yüksektir, yüce amaçları vardır; sezgiler kuvvetlidir; yay, kehanetlerle de ilgilidir. Sürekli bir anlam arayışındadır, "benim fikirlerim" der ama değişken bir burç olduğu unutulmamalıdır. Fikirlerine fanatiklik derecesinde bağlı olabilir, savunabilir; fakat bir deneyim yaşar ve birden aksi bir fikri savunurken görebilirsiniz Yay'ı. Patavatsızlık derecesine varabilir; kibirli davranışlar sergiler, "ben bilirim" edasıyla konuşur, öğretmenlik taslayabilir; ayrıca önyargıları vardır. Yabancı kültürleri merak eder, seyahat eder, uzak diyarlara yelken açar. Özgürlüğünün kısıtlanmasına, kendisine sınır konmasına gelemez; ayrıca küçük düşmeye de gelemez. Adalet duygusu önemlidir. Mark Twain'e dönelim; eserlerinde esaretin kötülüğünü anlatmaya çalışmış; son dönemlerinde iğneleyici bir üslupla hiciv sanatında örnekler vermiştir; burada Merkür Akrep etkisini, Güneş Mars kavuşumunun etkisiyle birlikte görüyoruz. Dünyayı keşfetme arzusuyla on sekiz yaşında Amerika'nın eyaletlerinde gezmeye başlayan yazar, bilin bakalım nerelerde çalışmış? Matbaalarda. Yay burcu; basım, yayın, edebiyat, matbaacılıkla doğrudan ilgili. Birkaç yıl sonra döndükten sonra ise kaptanlık ehliyeti alarak; kaptanlık yapmaya başlıyor. Yay burcunun uzak diyarlara yolculuk, denizaşırı ülkeler ve denizcilik bağlantısı nasıl da çalışmış haritada. Bir anekdot daha eklemek istiyorum; bir gece rüyasında kardeşinin çalıştığı vapurun yandığını gören Twain; bu olayın rüyasıyla birebir gerçekleşerek vapurda çıkan yangında kardeşini kaybetmesinin üzerine parapsikoloji ile ilgilenmeye başlıyor. Yay, kehanetlerdi; parapsikoloji ise Akrep'in konuları.

    Twain, çeşitli yazılar ve makaleler yayınlayarak eyalet eyalet dolaşmaya devam ediyor daha sonra; Hawaii'ye gidiyor ve gezilerini kitaplarında yayınlıyor. 35 yaşındayken aşık olduğu eşi ile evleniyor ve editörlük ve yazarlık hayatına devam ediyor; bu sırada çiftin bebekleri oluyor, fakat henüz bebekken ilk çocuk difteriden ölüyor. Ardında üç kız çocuk daha dünyaya geliyor. Twain, bir yayınevi ile anlaşma yapıyor ve kitap yazmak için Avrupa'ya gidiyor. En ünlü kitaplarında, asi ve yaramaz çocukların maceraları yer alıyor, tam bir Yay semboliği. Bu arada Twain'in zengin olma hayalleri ve yüksek amaçları var; gözü yükseklerde; iş adamı olmak için ve para kazanmak için girişimlerde bulunuyor  Zaten Mars'ı da 2.evinde; para kazanmak için verilen mücadeleleri, harcanan enerjiyi anlatıyor. Fakat her şey beklediği gibi gitmiyor; girişimleri başarısız oluyor, yayınevi batıyor; bunun üzerine tüm dünyayı kapsayan bir söyleşi turuna çıkıyor Twain; neredeyse bütün ülkeleri dolaşıyor ama bu sırada bir kızları daha hayatını kaybediyor. Borçlar ödendikten sonra bu sefer eşini de bir rahatsızlıktan ötürü kaybediyor Twain ve ardından yaşamının son yılında kalp krizi sonucunda bir kızını daha kaybedecek.

    Gençliğinin ilk yıllarında Twain'i emperyalizmi savunurken görüyoruz; bunu "Kızıl bir emperyalisttim. Amerikan kartalının Pasifik Okyanusu üzerinde çığlık atmasını istiyordum." diyerek belirtiyor kendisi; fakat daha sonra ilerleyen yaşlarında anti emperyalizmin savunucusu oluyor; hatta Amerika'nın Filipinler'i ilhakına karşı kurulan Amerikan Anti-Emperyalist Ligi'nin başkan yardımcısı oluyor! Yay burcunun değişken niteliği tam olarak işte böyle çalışır. Güneş Yay'ın dispozitörü Jüpiter'in yücelim yöneticisi olduğu Yengeç burcunda ve 9.evdeki konumu da Twain'in yurtdışı ve deniz aşırı seyahatlerinde, yazarlık kariyerinde ve matbaacılık kariyerinde ve ününün dünyaya yayılmasına etkili olmuştur. Yazıyı daha fazla uzamaması adına burada noktalıyorum, lakin amacım Güneş Yay yerleşimini tam da anlattığı semboliklerin birebir çalıştığı somut bir örnek üzerinden aktarmaktı. ©

    İlginizi çekerse lütfen yorumlara yazın, başka merak ettiğiniz ünlülerin haritalarını da beraber inceleyip örneklendirebiliriz.

    Sevgiler..

    ...

    ©2021, Ege Yeşilova. Tüm hakları saklıdır, izinsiz hiçbir kısmı hiçbir nedenle kopyalanamaz ve paylaşılamaz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.