Mars Terazi ve John Lennon: Doğum Haritasına Kısa Bir Bakış

Mars Terazi ve John Lennon: Doğum Haritasına Kısa Bir Bakış
  • 0
    0
    0
    0
  • John Lennon, yükselen Koç ve Mars'ı Terazi burcunda. Haritada toprak ve hava elementi yoğunluğu dikkat çekiyor; bir yandan fikirler, düşünceler, idealleri somut bir forma dönüştürme isteği oldukça yoğun. Daha objektif, zihnin daha ön planda olduğu ve çok da duygusal bakmayan bir yapı var aslında. Direksiyon; ortaklıklara, partnerlere, eşe yöneltilmiş. Haritadaki yerleşimler, kendisinin başkalarıyla ilişkiler vasıtasıyla gelişip büyüyeceğini gösteriyor. Terazi sanatla da alakalı ve önce Beatles grubuyla daha sonra Yoko Ono ile evlenince gruptan ayrılıp eşiyle müzik ve iş yapma tercihi potansiyel olarak haritada çok net. Lennon, muhtemelen hayatı boyunca ortaklıklar ve ilişkiler için çabaladı, aslında tam da bahsetmek istediğim nokta da burası. Haritanın hepsine girmeyeceğim.

    Mars, haritalarda ne için mücadele ettiğimizi, enerjimizi en çok hangi alanda ve nasıl harcadığımızı anlatır en basit ifadeyle. Ve bu Mars aynı zamanda, haritanın anaretik gezegeni; ayrıca klasik astrolojinin bakış açısıyla da haritanın en yıkıcı çalışan gezegeni. Bunlar de yetmiyormuş gibi bir de asalet olarak Mars, Terazi burcunda zararda! Hak, hukuk, adalet, eşitlik, denge, uyum, aşk, sanat için savaş verecek ama Terazi burcunun kolektif yapısından dolayı bu savaşı sadece bireysel anlamda değil, tüm kolektif için verecek. Terazi en başta kolektif burçların öncüsü niteliğinde! Mars Terazi'deyken diplomasi ön plandadır, stratejik davranış şekli hakimdir; amaçlarına ulaşmaya çabalarken daha diplomatik davranır ama bu uyum sağlayacağı anlamına gelmez. Banzhaff, Mars Terazi yerleşimi için "Satranç oyuncusu" demiştir. Mars burada haliyle bu konular için savaş ve mücadele verecek, fazlaca enerji harcayacaktır ve ne gariptir ki (!) Lennon da bu bağlamda birçok aktivist eyleme eşiyle beraber katılmış; "Imagine" gibi şarkılarla bu konulardaki mücadelesini sanatsal bir yönde ortaya koymuştur (ayrıca kendisinin birçok çizimi de var). 

    Mars Terazi, savaşmak ve çatışmaktan değil; uyumdan, adillikten, barıştan yanadır. İlişkiler için verilen mücadeleyi de anlatır aynı zamanda. Lennon, çok erken yaşta evlenmiş; daha sonra Ono ile tanışınca eşinden boşanıp Ono ile evlenerek hem iş ortağı hem de onun eşi olmuştur. Zaman zaman yükselen Koç ve GAD Koç tarafı da çalışmış, gruptan ayrı solo albüm çalışmaları olmuş. Yine kolektif bir burç olan Kova'da yerleşmiş Ay ve Güneş, Mars Terazi yerleşimleri; ona akıl, fikir, düşünme ve bilgi anlamında büyük bir potansiyel vermiş; daha nesnel, belki daha mesafeli, hatta zaman zaman gerçekçi olmayan ütopik bakış açısı ve hayallere dalmasına neden olmuştur; ve kesinlikle entelektüelliği ve tarafsızlığı da anlatmalıyız burada. ©

    Bu yazıyı yazar ve haritayı düşünürken kafamın içinde arka planda çalan "Imagine" şarkısını bir de şimdi tekrar dinleyip Lennon'a kulak verelim mi; aşağıda şarkının en güzel kısmının sözlerini paylaşıyorum nacizane. Onun günümüzde ütopik sayılabilen bu dünyası; aslında gerçek olabilecek olsa yaşanması en mümkün ve en güzel olan dünya olmaz mıydı?

    "Hayal et bütün insanların bugün için yaşadığını

    Hayal et ülkeler olmasa

    Bunu yapmak zor değil

    Uğruna ölünecek ve öldürülecek bir şey yok

    Hayal et bütün insanların

    Barış içinde yaşadığını

    Bana bir hayalci diyebilirsin

    Ama ben tek değilim

    Umarım bir gün sen de bize katılırsın

    Ve dünya tek vücut yaşar." (John Lennon / Imagine)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.