Doğum Haritası Analizi: Van Gogh

Doğum Haritası Analizi: Van Gogh
  • 1
    0
    0
    0
  •  Van Gogh; yükselen Yengeç, her şeyden önce kendisini duygusal anlamda güvende hissetme, bir yere ait olma ve tabir-i caizse köklenebilme ihtiyacı duyacak haliyle. Dişil ve öncü bir burç, bir de sessiz burçlardan; dispozitörü Ay ise Yay burcunda 6.evde. Duyguları oldukça dağınık, inişli çıkışlı, değişken, dürtüsel ve dalgalı haliyle.  Ay'ın peregrinliği yetmemiş 6.eve atmış kendisini bir de gidip Jüpiter ve Güney Ay düğümü ile kavuşmuş. Jüpiter'in durumuna dikkatlice bir bakalım mı? Bu Jüpiter'ın hızı yavaş; Van Gogh doğduktan kısa bir süre sonra durağan konuma girip retroya girmiş. Güney Ay düğümü ise haritalarda zaten kara delik gibi; enerjinin en alt en dip noktası ve dokunduğu her şeyi yutuyor gibidir adeta.

    6. Ev; hastalıkları, sıkıntı, stres yaratan durumları ve angarya işleri anlatır zaten; burası düşük bir ev. Aynı zamanda kadim bazı metinlere göre burası düşman evi aynı zamanda. Bir bakalım Jüpiter ve Ay buradaki yerleşimi ile Van Gogh'un kendisinin, yaşadığı rahatsızlık ve hastalıkların, hatta Van Gogh'un içine doğduğu inançların, aldığı eğitimlerin de kendisi için sıkıntılı durumlar yarattığını, bunların onun yaşadığı mutsuzluğun, rahatsızlığın sebebi de olduğunu gösteriyor. Jüpiter bir de bu durumları iyice büyütüp aşırılaştırıyor. Hastalıklarla, inişli çıkışlı ruh halleri ve duygularla geçen bir hayat. Kuvvetli bir Jüpiter her zaman iyi değildir; Jüpiter sadece şans değildir; birden çok yerde anlatmak istediğim şey buydu zaten. Jüpiter, haritanın nihai dispozitörü; haritadaki her gezegenden adeta sorumlu diyebiliriz bir nevi. 

    Haritada dikkati çeken bir nokta da 9.evdeki Balık stelyumu; sanatsal yeteneklerini de haritada okuyabileceğimiz yer aynı zamanda burası; çünkü su elementi direkt olarak ilham, bilinçdışı, hissetmek, yaratıcılık ile bağlantılı. Bir de bu kadar Jüpiter, Balık, Yay; tabi ki din ile ilgili temalar da verecekti; gençliğinde protestan misyoneri olarak çalışmış; zaten ailesi de dindarmış; 4. ev ve 10.ev göstergeleri 9.evde ve Balık burcundalar. MC Balık Neptün, Mars ve Venüs ile kavuşumda; kendisini sanatıyla ifade etmek istediği çok açık ama haritada 10.evi Koç burcu başlatmakta. O, toplumda resmiyle, sanatıyla, hayal gücüyle, yaratıcılığı ile görülmek isterken; toplum ona deli gözüyle bakmış yaşadığı dönemde. Güneş ve Merkür Koç; deli - dahi enerjisi. Dali'nin haritasını hatırladınız mı (eski gönderilerde var); MC, Ay, Jüpiter Koç ve 10.evde Koç burcuyla başlıyordu; o gerçekten deli - dahi görünmek istedi ve gerçekten görünmüyor mu? Fakat Van Gogh' taki durum farklı, hayatı boyunca muzdarip olduğu psikotik epizdolar ve sanrıları nedeniyle o dönemler teşhis koyulamıyor. Merkür haritada durağan; retroya girecek. Öfke nöbetleri sebebiyle kulağını kesmesi en çok bilinen hikayesi sanırım. 

    ASC ve Güneş, Merkür gibi kişisel gezegenlerin öncü nitelikte olması ise, onu post-emresyonizm akımının öncülerinden yaptığını söyleyebiliriz ve Güneş, Merkür Koç ile resimlerine kendi karakteristik özelliklerini ve renklerini katmasına sebep olmuş. Bir de ilgimi çeken şu ki Güneş ve Satürn haricinde; tüm gökcisimleri üçüncü dekanlarda; bu gezegenler doygunluk noktasına ulaşmışlar, deneyimli, olgun ama yol yorgunu gibiler adeta. Van Gogh, 28 yaşında resim yapmaya başlamış ve 37 yaşında hayatını kaybedene kadar Vikipedi' ye göre 2100'den fazla eser bırakmış arkasında. MC Balık, Jüpiter Yay; bu kadar fazla sayıdaki eseri açıklayabilir; aklıma bunu görünce her alanda yeteneği olan çok yönlü ama arkasında sadece epi topu 20 adet bitmiş iş bırakan Da Vinci geldi. Açıp haritasını baktım vee - Voila! Olaya bakın:

    Da Vinci yükselen Yay; Ay Balık ama MC Başak burcunda 10.evde! Da Vinci'nin yaptığı her işte mükemmeli yapma ve en ufak detayına kadar bıkmadan, usanmadan sabırla çalışmasını biliyoruz; hep diyorum MC noktası ASC kadar net karakterimizde! Da Vinci'nin de Ay ve Jüpiter'i Balık burcunda kavuşumda ve Merkür Koç! İki harita arasındaki bu ortaklık ve bu kadar keskin çalıştığını gözlemleyebildiğim farklılıklar beni oldukça heyecanlandırdı bu anlamda. Da Vinci'yi de yapacağım yakın zamanda. Beğendiyseniz beni de motive etmek adına beğenmeyi unutmazsanız sevinirim; başka haritalar için de takip edebilirsiniz.

    Sevgiler...

    ...

    ©2022, Nisan, Ege Yeşilova. Tüm hakları saklıdır; bir kısmı ya da tamamı hiçbir şekilde kopyalanamaz ve paylaşılamaz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.