Polisiye Edebiyatın Yeni Özgün Kitabı: Sekiz Dedektif

Polisiye Edebiyatın Yeni Özgün Kitabı: Sekiz Dedektif
  • 2
    0
    0
    1
  • Özgün bir çalışma, müthiş bir kurgu ve polisiye öykülerin doğurduğu bir gerilim romanı olan Sekiz Dedektif, bu aralar okuyup da bayıldığım kitaplar arasında yerini aldı. Genel anlamda kitaplarla bağı olan tüm okurları her yönden tatmin edecek bir eser. Tabii polisiye-gerilim sevenlerin daha çok hoşuna gidecek…

    Öykülerin birleşimiyle bir roman doğuyor demiştim; yedi cinai öykü var, ama kitabın adı Sekiz Dedektif… Çünkü öyküler bu romanın elinde bir malzeme diyebiliriz. 

    Hırslı bir editör olan Julia Hart, inzivaya çekilmiş Grant McAllister adlı yazarın kapısını çalıyor. Aslında yazarımız aynı zamanda bir matematik profesörü… Birlikte Grant’in yazdığı Beyaz Cinayetler’i inceliyorlar; yedi öyküden oluşan bir eser bu. Yazar hikayelerini uzun zaman önce yazdığı için de üzerinden geçmeleri gereken birçok yer var.  Her öyküden sonra aralarındaki konuşmaya tanık oluyoruz. Yaptıkları bu sohbetlerde cinayet hikayelerinin kurallarından bahsediyorlar. Grant bir matematik uzmanı olduğundan ona göre kurallar en önemli unsur. Fakat Julia’nın kurallardan daha fazla merak ettiği şeyler var; öykülerin tutarsızlığının amacı, Akdeniz’de bir adada niye yalnız bir yaşam sürdüğü gibi… 

     

     

    Sekiz Dedektif’in yazarı Alex Pavesi matematik doktorası yapmış, bundan önce de yazılım mühendisi olarak çalışmış ve Londra’da yaşıyor. Doktora eğitimini ise bu eseri üzerinde başarılı bir şekilde yansıtabilmesi harika olmuş, özgün bir gerilim romanı yaratmış. Matematiği sevmeyen ben bile hayran kaldım :) 

    Bir cinayeti, katilin hayatını v.b şeyleri gizem hikayesi yapan faktörler nelerdir acaba? Polisiye kurguları okurken kafamızın içine yerleşen, bunlar gibi birçok soruyla baş ederiz aynı zamanda. Yazarın matematik geçmişi de bunlara eklenince ilk ve tek romanı Sekiz Dedektif ile baş döndüren bir maceraya atılıyoruz. Bu kitabın türünü belirlemek bana düşmez ama bilindik olan her şeyden farklı olduğu kesin. Edebiyatta yeni bir şey yaratmış Pavesi.

    Agatha Christie esintileri de gördüm, çok hoşuma gitti. Polisiye türüne aşina bir okurum; dünyadan kaçış için muhteşem bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Özellikle stresli olduğum ve bunaldığım günlerde tercih ederim bu gibi eserleri. 

    Sürprizli sonlar (birden fazla şok durumları) ve şaşırtıcı öykü finalleriyle oldukça beğendiğim bir eser oldu. Herkese tavsiye ederim. 

     

     

    Kaynak

    Pavesi, Alex (2022). Sekiz Dedektif (Çev. Mert Doğruer). İthaki Yayınları 

    İçerik kapak görseli

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.