Kariyeriniz için Üniversite Tercihlerinizi Nasıl Yapmalısınız?

Kariyeriniz için Üniversite Tercihlerinizi Nasıl Yapmalısınız?
  • 0
    0
    0
    0
  • Üniversite bölüm tercihi ve beraberinde geleceğe yönelik kariyer seçimleri özellikle de genç yaşlardaki birçok birey tarafından yaşamın kritik dönemeçlerinden biri olarak görülebilir. Bu noktada ya ilk kez gelecekteki çalışma hayatımıza yönelik kararlar alırız ya da o ana dek sürdürdüğümüz kariyerimizde kökten değişiklikler yapıyor olabiliriz. Dolayısıyla üniversite tercihlerinizi belirlerken aşağıdaki önerileri dikkate almak yararınıza olabilir.

    1- Kendinizi İyice Tanıdığınızdan Emin Olun

    Kariyerleri hakkında karar alırken birçok öğrenci kendi karakterlerine uygun bölümler ve meslekler seçmek yerine o günlerde popüler olan meslekleri seçme eğilimindedir. Bunun yerine kişilik tipinizle gerçekten uyumlu bölümler seçmelisiniz. Örneğin açık havada zaman geçirmeyi ve fiziksel olarak aktif olmayı seven biri için mimarlık pek uygun olmayabilir çünkü mimarlık mesleğini icra ederken uzun süreler boyunca masa başında çalışmanız gerekebilir.

    Daha iyi bir karar vermek için zaman ayırıp kendi karakter özelliklerinizi, güçlü olduğunuz ya da zorluk yaşadığınız noktaları bir kağıt üzerinde tablolaştırmayı deneyebilirsiniz. Yakın çevrenizdeki insanlara da kendi kişiliğiniz hakkındaki fikirlerini sorabilirsiniz.
    Bunun yanısıra, kendinizi daha yakından tanıyabilmek için bitest’ten de destek alabilirsiniz. bitest, Enneagram Kişilik Sistemi temel alınarak geliştirilmiş bir kariyer testidir. Testi çözmenizin ardından kişiliğiniz hakkında detaylı bir değerlendirme ile kariyerinize yönelik tavsiyeler içeren bir rapor elde edersiniz ve kişiliğinize en uygun bölümleri uygunluk yüzdeleriyle beraber görüntüleyebilirsiniz.

    2- İdeal Yaşam Tarzınızı Belirleyin

    Kendinizi daha iyi tanımanın yanında gelecek için hayal ettiğiniz yaşam tarzını da kafanızda netleştirmelisiniz. Karakterinizle uyum gösterebilecek olsa da uzun çalışma saatlerine fiziksel olarak yatkın mısınız? Sabit bir ofisiniz, belirli çalışma saatleriniz olsun mu istersiniz yoksa sık sık uzun iş seyahatlerine çıkabilir misiniz? Bu tür değerlendirmeler kişilik tipinizle bağlantılı gibi gözükebilse de ayrıca dikkate alınması gereken kıstaslardandır.

    3- Bölümü/Mesleği ve Bu Alanın Gelecekteki Potansiyelini Araştırın

    Karakter özelliklerinizi ve ideal yaşam tarzınızı belirlemenizin ardından birkaç bölüm/meslek öne çıkıyor olmalı. Bu bölümleri çeşitli forumlardan, bloglardan, basılı kaynaklardan, Youtube videolarından ve diğer kaynaklardan araştırın. Edindiğiniz bilgilerin ışığında o mesleğin sizi tatmin edip etmediğine ya da ne kadar heyecanlandırdığına bakın. Ardından belirlediğiniz mesleklerin gelecekteki iş olasılıklarını, büyüme/küçülme oranını, oluşabilecek yeni iş alanlarını, uluslararası fırsatlarını inceleyin.

    4- Meslekten Uzmanlarla Görüşün

    Ön araştırmasını yaptığınız mesleğin içinden uzun süredir bu meslekte bulunan kişilerle görüşün. Onlardan aldığınız bilgiler daha önce edindiğiniz kısmen yüzeysel bilgilere kıyasla çok daha değerli olabilir. Bu kişiler, dışarıdan pek dikkat çekmeyen mesleğin içinden deneyimlerini sizinle paylaşacaktır. Böylece daha somut bir fikir edinebilirsiniz. Ancak bu kişilerden elde edeceğiniz bilgilerin, o kişilerin kişisel ve mesleki deneyimlerinden etkilenebileceğini de göz önünde bulundurun.

    5- Çevrenizden Gelebilecek Yorumları Objektif Bir Açıdan Değerlendirin

    Zaman zaman ailelerin fikirleri çocuklarınınkilerle farklılıklar gösterebilir. Bazı durumlarda ebeveynler kişinin mutlu olacağı meslekten ziyade gelir, popülerlik ya da sosyal itibar vb. faktörleri değerlendirmelerinde daha önde tutabilir. Bu tür durumlarda onlardan gelen önerileri tümüyle reddetmek ya da kabullenmek yerine çatışma ortamı yaratmadan iletişim kurmaya çalışın. Kararlarınızı mantıklı argümanlara dayandırarak onlara açıklamayı deneyin.

    6- Rehber Öğretmeninize Danışın

    Karar vermeden önce rehber öğretmeninizin de fikrini alın. Öğretmeniniz sizin göremediğiniz noktaları görebilir, emin olmadığınız kısımlarda size yardımcı olabilir.

    7- Bu Karar Tüm Hayatınızı Şekillendirmeyecek

    Eğer ilk kez bölüm tercihi yapıyorsanız vereceğiniz bu kararın tüm hayatınızı etkileyeceğini, geri dönüşü olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Oysa bilmelisiniz ki bu asla bir son karar değil. Kariyerinizi her zaman yeniden şekillendirebilirsiniz. Tercihinizden memnun olmadığınız durumlarda üniversite hayatınız devam ederken yatay geçiş yapabilir ya da iş hayatına atıldıktan sonra da eğitimini aldığınız bölümden başka bir meslekte kariyerinizi sürdürebilirsiniz. Örneğin Acun Ilıcalı ise İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümündeki eğitimini yarıda bırakarak medya sektörüne yöneldi.

    Kaynak: Kariyeriniz için Üniversite Tercihlerinizi Nasıl Yapmalısınız?


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.