GEÇMİŞTEN GELECEĞE: DETROIT BECOME HUMAN

GEÇMİŞTEN GELECEĞE: DETROIT BECOME HUMAN
  • 2
    0
    0
    0
  • Detroit: Become Human, Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Interactive Entertainment ile Quantic Dream'in müştereken yayımcılığını üstlendiği 2018 yapımı macera oyunudur. Oyun Kara, Connor ve Markus adlı üç androidin hikâyesine odaklanmaktadır. Bir noktadan sonra hikâyeleri ortak paydada kesişen karakterlerin her birinin kendi konuşma ağacı vardır, karakterlerin yaşama ihtimali oyuncunun kendi seçimlerine bağlıdır. Hikâyenin gidişatı her bölüm için ayrı olarak hazırlanan akış şemalarından izlenebilmekte, oyuncunun yaptığı tercihten pişmanlık duyması durumunda hikâyeyi yeniden şekillendirmesine olanak sağlamak adına belirli kayıt noktalarına geri dönülebilmektedir. Detroit: Become Human, kontrol edilebilir üçüncü şahıs bakış açısına sahip bir macera oyunudur. Birden çok oynanabilir karakter mevcut olup karakterlerin ölmesi mümkündür, buna karşın "game over" ekranı bulunmamakta ve herhangi bir karakterin ölümüyle oyun diğer karakterlerin üzerinden devam edebilmektedir. Oyuna dair olumlu eleştiri alan tek şey, grafikleri ve hikayesi değildir. Markus'un Gandhi üzerinden alıntı yapması, Kara'nın Alice'e verdiği güven, oyunun menüsünde bize eşlik eden Chloe, Martin Luther King'in ünlü sözünü ara sıra aktarıyordu. Bağımsızlık ve özgürlük temalı bir oyunda Gandhi, Martin Luther King gibi figürlerden alıntıların bulunması Detroit: Become Human'ın güzel detayları olabilir.

    Bakıcı tipi android Markus, efendisi ile birlikte eve döner ve ışıkların açık olmasından şüphelenerek polisi arayıp hırsızlık ihbarında bulunurlar. Evde olan kişi aslında Carl'ın oğlu olan Leo ile karşı karşıya gelen Markus programlandığı sınırların ötesine geçer; düşünce ve eylemleri üzerinde tam özgürlüğe sahip, "aykırı" olarak tanımlanan bir android haline gelir ve bu eve gelen polisler tarafından vurulmasıyla sonuçlanır.

    Polis soruşturmacısı android Connor, androidlerden nefret eden alkolik Teğmen Hank Anderson'a yardımcı olmak için CyberLife şirketi tarafından gönderilir. Aykırılığın yayılmasına yönelik soruşturmayı birlikte sürdürürler. Hank ve Connor arasındaki gerginlik oyuncunun seçimine göre değişiklik gösterebilir ama Hank yine Hank.

    Todd Williams ve kızı Alice'in hizmet androidi olan Kara, babasının şiddetine maruz kalan Alice'i korumak için aykırı hâline gelir ve kızla birlikte evden kaçar. İkili Detroit'ten android yasası bulunmayan ve güvende olacakları Kanada'ya gitmek için yola çıkar. Kara ve Alice yolculukları sırasında kendilerine yardımcı olacaklarını düşündükleri Zlatko adındaki birine sığınır ama onun aykırı androidleri sıfırlayarak kara borsada sattığını öğrenip kaçarlar. 

    Connor / Bryan Dechart

    Kara / Valorie Curry

    Markus / Jesse Williams

    OYUNUN KONTROL MEKANİZMASI ÜZERİNE

    DualShock kontrol cihazındaki sağ analog tuşu nesnelerle etkileşime geçmek ve çevreyi gözlemlemek için kullanılırken sol analog tuşu karakteri hareket ettirmeyi sağlar, R2 tuşuyla ise ortam taranarak hangi eylem biçimlerinin uygulanacağı ortaya çıkarılır; bu hareket kontrollerini aynı zamanda dokunmatik yüzeyle de uygulamak mümkündür. Microsoft Windows sürümündeyse isteğe bağlı olarak klavye ve fare ile oynanabilir. Klavyedeki WASD tuşları sol analog tuşunun işlevini yerine getirirken fare ise sağ analogun yerini almıştır.

    OYUNUN GELİŞİTİRİLME AŞAMASI

    Oyun, Quantic Dream'in 2012 yılındaki Kara adlı teknoloji gösterisine dayanmakta, hikâye ise Detroit şehrinde geçmektedir. Şehrin oyuna doğru şekilde aktarılabilmesi için oyun geliştiricileri tarafından keşif turları yapılmış, oyunun senaryosu aynı zamanda yönetmeni de olan David Cage tarafından yapay zekâ uzmanlarına danışılarak iki yılda tamamlanmıştır. Oyun için yeni bir oyun motoru yazılmış, çekim ve animasyon sürecine başlamadan önce yüzlerce oyuncu ile denemeler yapılmıştır. Kara, Connor ve Markus sahnelerinin müzikleri sırasıyla Philip Sheppard, Nima Fahrara ve John Paesano tarafından hazırlanmıştır. 25 Mayıs 2018'de PlayStation 4'te çıkış yapan oyun 12 Aralık 2019'da Microsoft Windows platformunda yayımlanmıştır.

    Oyunun geliştirilmesi için 30 milyon euroluk bir bütçe ayrılmıştır. 2012'de yayımlanarak Los Angeles Uluslararası Kısa Film Festivali'nde olumlu tepkiler ve ödül alan PlayStation 3 teknoloji gösterisi Kara'ya dayanan Detroit: Become Human'da da Kara karakteri yer almış ve 2012'de olduğu gibi Valorie Curry tarafından canlandırılmıştır. Senarist ve yönetmen David Cage, başlangıçta planlanmamış olmasına rağmen bir sonraki adımda ne olacağı merakıyla gösterimi tam bir oyuna dönüştürmek istemiş, Ray Kurzweil'in İnsanlık 2.0 adlı kitabından ilham alarak yaratım aşamasına başlamıştır. Androidler yapay organ, enerji üretimi, göz hareketi konularına odaklanılarak tasarlanmaya başlanmış, yetenekleri ise mesleklerine göre belirlenmiştir. Oyundaki teknolojik ilerlemelerin uygun şekilde belirlenmesi içinse yapay zekâ uzmanlarına danışılmıştır. Amerikan sanayisinin gelişimindeki tarihî katkısı hasebiyle oyunun geçtiği şehir olarak Detroit seçilmiş, zamanla önemini kaybeden şehir oyunda yeni bir sanayi devriminin merkezi olarak tasarlanmıştır. Oyun geliştiricileri saha araştırması yapmak, fotoğraf çekmek, terk edilmiş binaları ziyaret etmek ve insanlarla tanışmak için şehri ziyaret etmiştir.

    2013'ün sonlarında önyapım aşamasına başlayan Cage oyunun Heavy Rain ve Beyond: Two Souls'un üzerine koyacak, benzer tarzda bir deneyim olacağını açıklamıştır. 2 bin ila 3 bin sayfadan oluşan Cage'in senaryosu ilk olarak tasarım ekibine aktarılmış; programcılar grafiklerin yanı sıra işleme, dinamik aydınlatma, gölgelendirme, bokeh ve fiziksel kameralar gibi özelliklerde istenenleri elde etmek adına yeni bir oyun motoru oluşturmuşlardır. PlayStation 4'ün başmimarı Mark Cerny'nin değerlendirmesiyle yeni motorun alan derinliği de geliştirilmiştir. İki yıldan uzun süren yazım aşamasının ardından Ekim 2016'da senaryo tamamlanmış, son şeklinin verilmesi için yazar Adam Williams işe alınmıştır. Bu aşamada hangi seçimin nereye bağlanacağını gösteren beş ilâ altı bin sayfalık çizelgelerden ve şemalardan müteşekkil olan senaryo Cage tarafından çözülmeyi bekleyen Rubik Küpü'ne benzetilmekteydi. 513 rolü canlandıracak oyuncu seçimleri için Los Angeles, Londra ve Paris'te 250'den fazla kişi arasından seçmeler yapılmış; anlaşılan oyuncular üç boyutlu taramadan geçirilerek modelleri daha sonra karakterlere dönüştürülmüştür. Çekim ve animasyon aşamalarının izlediği bu süreç başlangıcının 324. günü olan 8 Eylül 2017 tarihinde tamamlanmıştır. Geliştirilmesine 180 Quantic Dream personelinin katkı sağladığı oyun için Filipinler, Çin, Vietnam ve Hindistan'dan da dış kaynak desteği sağlanmıştır. Detroit: Become Human son hâliyle 35 bin kamera çekimi, 74 bin eşsiz animasyon ve 5.1 milyon kod satırı içermektedir.

    Başkarakterler olan Connor ve Markus, Bryan Dechart ve Jesse Williams tarafından canlandırılmıştır. Clancy Brown, Lance Henriksen ve Minka Kelly ise sırasıyla yan karakterler Lt. (Teğmen) Hank Anderson'ı, Carl Manfred'i ve North'u canlandırdılar. Her oynanabilir karakter içinse farklı besteciler ile çalışılmıştır. Kara'nın sahneleri Philip Sheppard'ın besteleri eşliğinde oynanırken aynı şekilde Connor'ın sahneleri Nima Fahrara'nın, Markus'un sahneleriyse John Paesano'nun besteleriyle oynanmaktadır. Sheppard'ın bestelediği "Kara Main Theme"deki viyolonsel dizisi odun ateşinin alevlerinden ilham alırken, üzerini örten motif ise adındaki iki heceden oluşmaktadır. Fahrara Connor'ın robotik yapısını temsil etmesi için özel enstrümanlar oluşturmuş ve eski synthesizerlardan yararlanmıştır. Paesano ise Markus'un kendi halkının liderine dönüşüm sürecini "kilise ilahisi gibi" şeklinde betimlemiş, müziklerini de bu ilhamla bestelemiştir. Sheppard kayıtlarını Abbey Road Studios'da English Session Orchestra ile, Paesano ise Synchron Stage Vienna'da Synchron Stage Orchestra ile almıştır. Detroit: Become Human, dört yıllık yapım aşamasının ardından 23 Nisan 2018 tarihinde üretime hazır hâle gelmiştir.

    Oyun, eleştirmenlerden genellikle olumlu yorumlar aldı. Özellikle sahne tasarımı, görsel kalite, hikâye, ana karakterler ve ses sanatçıları, seçimlerin hikâyenin gelişimindeki etkisi, akış şeması gibi kısımlar övülürken; hareket kontrolleri, hikâyenin bazı özellikleri ve tarihî atıfların yanlışlığı eleştiri konusu olmuştur. Quantic Dream'in en başarılı çıkış yapan oyunu olmasının yanı sıra, 6 milyonu aşkın satış rakamı ile de şirketin en çok satan oyunu konumundadır.

    Oyun, 27 Ekim 2015'te Sony'nin Paris Oyun Haftası'ndaki basın konferansı sırasında duyurulmuştur. E3 2016 ve E3 2017 fuarlarında ise oynanabilir karakterler ile fragmanlar yayımlanmıştır. E3 2017'den sonra Cage tarafından oyunun 2018'de piyasaya sürüleceğini doğrulanmış, sonrasında ilk ya da ikinci çeyrekte çıkacağı bilgisi ile tarih aralığı verilmiştir. Nihayetinde 25 Mayıs 2018'de PlayStation 4 için yayımlanmıştır. Önsiparişle oyunu satın alanlara dinamik tema ve dijital oyun müziği albümü ile birlikte Heavy Rain'in dijital lüks sürümünü de içeren bir dizi hediye verilmiştir.22 Haziran 2018'de de oyun müziği albümü haricî olarak çevrimiçi platformlar aracılığıyla indirmeye sunulmuştur.

    2017 Paris Oyun Haftası'nda yayımlanan fragman çocuk istismarı içermesi nedeniyle, özellikle bir kızın babası tarafından saldırıya uğradığı sahne, eleştirilere hedef olmuştur.Dechart ise fragmanı "empati uyandırıyor" şeklinde savunmuştur. Oyunun ilk bölümü olan "Rehine", 24 Nisan 2018 tarihinde PlayStation Store'da demo olarak indirmeye açılmış ve deneyim boyunca oyuncuya yoldaşlık etmesi için isteğe bağlı Amazon Alexa uyumluluğu eklenmiştir. Japonya'daki tanıtımı içinse canlı çekim tekniğiyle Tokyo: Become Human kısa filmi hazırlanmıştır. Ardından androidlerin yaratıcısı Elijah Kamski'yi ve Turing testini geçen ilk android Chloe'yi tanıtan bir fragman ile iki animasyonlu İngilizce kısa film yayımlanmıştır.

    Mart 2019'da düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda Quantic Dream ve Epic Games'in işbirliği ile oyunun Microsoft Windows'a da çıkacağı ancak bir yıl süre ile yalnızca Epic Games Store'da satılacağı açıklanmıştır. Duyurusuyla birlikte önsiparişe açılan oyun 12 Aralık'ta çıkış yapmış, 18 Haziran 2020 tarihi itibarıyla da Epic Games Store haricî satış kanallarında yerini almıştır. İçerisinde Kara figürü, rozet seti ve oyunun Steam kodunun yazdığı holografik CyberLife kartının bulunduğu üçgen özel bir kutuda satışa çıkarılan 2,500 adet ile sınırlı PC koleksiyon sürümü ise 23 Ekim 2020'de satışa açılmış ve kısa sürede tükenmiştir.

     

    Kaynak: 1 - 2 - 3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.