Bir bilgisayar bebek gibi düşünebilir mi?
Bebek bilişini yakından modelleyen bir derin öğrenme sistemi, daha geleneksel 'sıfırdan öğrenme' sistemlerinden daha iyi performans gösteriyor.
https://www.nature.com/articles/s41562-022-01395-7#article-info
Yeni bir çalışmanın bulguları, antisosyal özellikler gösterenlerin üçüncü taraflarca cezalandırılmasına yönelik bir eğilimin erken bebeklik döneminde (yaklaşık 8 ay) ortaya çıktığını göstermekte ve üçüncü tarafların cezalandırılmasının insan işbirliği için önemini vurgulamaktadır. Bu davranışsal eğilim, evrim sürecinde kazanılmış bir insan özelliği olabilir.
https://www.nature.com/articles/s41562-022-01354-2
ABD'de 38 yıl boyunca yapılan bir çalışmaya göre, çocukların çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki aile algıları 38 yaşına gelindiğinde bireylerin sağlık ve mutluluklarını yorduyor. Annelerin pozitif aile ilişkilerine dair perspektifleri yetişkin çocuklarının sağlığını daha fazla yordamış, ancak mutluluklarını yordamamıştır. İlişkiler ailenin sosyoekonomik durumu, cinsiyet, zeka ve dışadönüklükten bağımsızdı. Ayrıca, davranış sorunları ve 17 yaşındaki mutluluk kontrol edilirken, hem çocukların hem de annelerin erken dönem pozitif aile ilişkileri 38 yaşındaki pozitif aile ilişkileri ile ilişkiliydi ve bu da 38 yaşında artan sağlık ve mutluluğu öngördü.
İleriye dönük bulgular, çocukluk ve ergenlik yıllarında üyelerinin iyi geçindiği ve birbirini desteklediği ailelerin, yetişkinlikte daha fazla sağlık ve mutlulukla ilişkili olan olumlu aile ilişkileri için bir temel oluşturduğunu ortaya koymuştur.
https://psycnet.apa.org/record/2022-42345-001
Çocuklukta kötü muameleye maruz kalmak, yaşam seyri boyunca (7-50 yıl) daha yüksek antisosyal davranış düzeyleriyle ilişkilendiriliyor.
Kötü muamele gören bireylerde antisosyal davranış çocukluk ve yetişkinlik döneminde yükselmiştir. Birden fazla kötü muamele türüne maruz kalan bireyler en yüksek antisosyal davranış riski altında. Her bir ek kötü muamele türü hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemlerinde artmış risk ile ilişkili. Buradan yola çıkılarak, çocuklukta kötü muameleye maruz kalmak, 50 yaşına kadar devam eden kalıcı ve istikrarlı bir ilişki ile artan antisosyal davranış riski ile ilişkili olduğu söylenebilir.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0145213419304582
Yeni bir çalışma, stresin bir kadının adet döngüsü sırasında hamile kalma yeteneğini azaltabileceğini gösterdi.
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aogs.14443
Kahvesiz asla diyenlere güzel haber ☕️
Günde en az iki fincan kahve içmek, hazır kahve bile olsa, daha uzun ömür ve daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilendiriliyor.
https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwac189/6704995
Yalnızlığımız artıyor.
345 çalışmanın meta-analizine göre, yalnızlık seviyeleri 1976 ile 2019 yılları arasında doğrusal olarak artış gösterdi; bu da yalnızlığın gelişmekte olan yetişkinlik döneminde artan bir endişe kaynağı olabileceğini düşündürmektedir.
https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fbul0000332
Çok ilginç bir çalışma…
Sexuality & Culture dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, insanlar cinsel organlarının fotoğraflarına bakarak erkeklerin kişilik özellikleri ve davranışları hakkında varsayımlarda bulunuyorlar. Çalışma, olumlu kişilik özelliklerinin kesilmiş kasık kılları ile daha geniş ve daha uzun penislerle ilişkilendirilme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Daha dar ve daha kısa penisler ise nevrotiklikle ilişkilendiriliyor.
https://link.springer.com/article/10.1007/s12119-022-10000-y
Doğada yürüyüş yapmak ve Amigdala
Yeni bir çalışma, doğada yapılan basit bir yürüyüşün stresle ilişkili beyin bölgelerindeki aktiviteyi azaltabileceğine dair kanıtlar ortaya konuldu. Deney, ormanda bir saat yürüyen katılımcıların stres görevi sırasında amigdala aktivitesinin azaldığını, şehirde bir saat yürüyenlerin ise azalmadığını ortaya koydu.
https://www.nature.com/articles/s41380-022-01720-6
Bonus:
UBC Okanagan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bir emoji sözlüğü geliştirdiler. Sohbetler sırasında sürekli kullandığımız emojilerin anlamına buradan bakabilirsiniz.
Yorum Bırakın