Felsefi Perspektiften Astrolojide Su Elementi

Felsefi Perspektiften Astrolojide Su Elementi
  • 5
    0
    0
    1
  • "Başlangıçta su vardı."

    "Başlangıçta ilksel deniz vardı."

    "Her şeyden önce su vardı."

    "Tanrı “suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın” diye buyurdu."

    Mezopotamya, Sümer, Babil, Yunan gibi birçok antik medeniyette, daha sonra tüm semavi dinlerde su ile başlar kozmogoni. MÖ 585 yılındaki Güneş tutulmasının tarihini doğru hesaplayan Thales ise arkheyi "su" olarak düşünmüştür. Thales'in arkhe olarak neden suyu seçmiş olduğu hakkında kendisinin ağzından okuyabildiğimiz bir bilgi yok ama Aristotales, onun suyu seçmesinin nedenini evrendeki her şeyin nemli doğasına bağlamış. Küçücük bir tohumun bile nemli olması gibi. Her şeyin sudan oluştuğu ve suya dönüşeceği fikri, aslında üzerinde düşünüldüğünde oldukça anlamlı gelmeye başlıyor bir noktada, mesela vücudumuzun bile yüzde kaçının su olduğunu düşünün. Su, yin yangın karanlık bölgesidir, yani dişil olan taraf. Su, bilinçdışını sembolize eder. Hesiodos ne demişti;

    "...Karanlık Gece'den, suları acı Deniz'den.

    Söyleyin nasıl doğdu tanrılardan önce,

    Toprak, ırmaklar, şişkin dalgalarıyla engin Deniz..."

    Homeros'ta başlangıçta Okeanos vardı, yani okyanus; Hesiodos'ta ise Khaos. Burada yine Jung'a dönüyorum;

    "Bir insan, aydınlığı hayal ederek değil, karanlığın bilincine vararak aydınlanır.”

    Çünkü zaten, aydınlık, karanlıktan doğar ve bilinç, bilinçdışından; kozmos da buradan..

    Yani gerçekten,

    "Başlangıçta su vardı." 

    Su, soğuk ve nemli doğadadır; üç ayrı fazda bulunabilirken bu fazlar arasında değişim ve dönüşüm geçirir. Nemlilik, esnekliği ve adaptasyonu getirirken; soğukluk ise, ona ağırlık ve yoğunluk getirir. Burada aslında daha pasif ve alıcı bir enerjiden söz ederiz haliyle. Dişil ve dolayısıyla edilgen bir enerjidir bu; dışarıdan kolaylıkla etki altında kalır; tıpkı suyun her sıcaklıkta buharlaşıyor olması ya da dört derecenin altına indiğinde tamamen form değiştirip katılaşması gibi.

    Yengeç, Akrep ve Balık; su elementi burçlarıdır. Su elementi, hassaslık, duyarlılık, empati, duygusallık ve sezgilerle bağlantılıdır; fakat popüler astrolojide bu niteliklerin, bir zayıflıkmış gibi atfedilen bir tutumu olabilmekte çoğu zaman. Halbuki suyun ne kadar yıkım gücüne sahip olduğunu, doğaya ve sudan gelen doğal afetlere bakarak gözlemyebilirsiniz. Ayrıca su zaten bilinçdışıdır. Suya şekil veremezsiniz, elinizde tutamazsınız, rengi, kokusu, tadı yoktur; ne kadar tanımlamaya çalışsanız da bu çaba bir yere kadar sonuç verecektir.

    Doğum haritalarında su elementi fazlalığı, akışta olma ve derinlik halini getirir. Birçok dış faktörden gelecek etkiye de açıklık getirecektir ve zaman zaman suyun kabarması ya da gelgit olayları gibi dalgalanmalara sebebiyet verecektir. Bu bazen açık denizde dümensiz kalmış gibi hissettirebilse de güçlü hisleri de beraberinde getirecektir. Aşırı özverili olma, fedakarlık duygusunun abartılması, empatinin sempati ile karıştırılması gibi durumlar meydana getirebilir ve bu durumlar haliyle zaman zaman yıpratıcı olabilir. Kurt Cobain'in haritası yoğunlukla su elementinden oluşuyordu..

    Doğum haritalarında su elementinin azlığı ise, duyguları tanımlamakta ve anlamakta birtakım sıkıntılar getirecektir. Kişi hem kendi duygularını hem de iletişimde olduğu karşı tarafın his ve duygularını anlamakta zorlanır. Akışta kalabilmek zor gelebilir, sığ bir yaklaşım gösteriyor olmakla eleştirilebilir ve gerçekten de kişi sadece görünen gerçeklikle fazlasıyla ilgilidir daha çok. Kendi iç dünyasının da hislerinin de farkında değildir çoğu zaman. Mantık yolunca gideceğim diye uğraşırken duygusal anlamda hezeyan içinde bulabilir kendini.

    Son olarak, haritanın element analizi tel başına su fazlalığı ya da toprak eksikliğine bakılarak yorum yapılabilecek bir analiz değildir. Tüm element ve nitelik dağılımlarının birlikte incelenmesi ve bütünsel anlamda ele alınarak yorum yapılması gerekir ve sadece element analizinden bile kişinin genel mizacı, karakter yapısı, potansiyelleri ve zorluk çektiği alanlar oldukça doğru bir şekilde ve yüksek oranda analiz edilebilir.

    Sevgiler...©

    ...

    ©2022, Ege Yeşilova. Tüm hakları saklıdır; izinsiz ve atıf verilmeden kopyalanmaz, paylaşılamaz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.