Astrolojide Ateş Elementi

Astrolojide Ateş Elementi
  • 5
    0
    0
    0
  • Önce biraz MÖ 500'lü yıllara Ephesos'a uzanalım:

    "Evrendeki her şey ezeli ve ebedi ateşten meydana gelir ve aslında bu kozmostur."

    diyerek evrenin arkhesi olarak ateşi tanımlamıştır Herakleitos. Ona göre her şey ateşten gelmekte ve nihayetinde ona geri dönecektir. Ateş daima var olandır; her şey ateşten meydana gelerek değiştiği halde, ateşin kendisi değişmez. Herakleitos'a göre, evrendeki bu değişimler süreklidir ve her şey kendi karşıtıyla bir akış içerisindedir.

    "Bağlanışla; bütünler ve bütün olmayanlar, bir arada duran ve ayrı duran, birlikte söylenen ve ayrı söylenen. Her şeyden bir, bir'den her şey."

    demiş ve ayrıca;

    "Ölümsüzler ölümlü, ölümlüler ölümsüz. Biri ötekinin ölümünü yaşar, öteki de ötekinin yaşamına ölür."

    diyerek bu karşıtlık ilkesini ve değişim ve devinimin sürekliliğini sadece iki cümleyle anlatabilmiştir bence. Ayrıca "Her şeyi yıldırım yönetir." demiştir. Burada bu postu yazmamın nedeni de aslında bu cümlenin benim içimde bulduğu ses aslında. Yıldırım, mitolojide Zeus'un silahı; tabir-i caizse yıldırımıyla yargısını dağıtan Zeus; kozmosu yönetendir aynı zamanda, dahd doğrusu kozmosun yasalarını. Böylece dolaylı olarak her şey ateşten gelir önermesi; mitolojik açıdan da paralellik gösterirken, haliyle astrolojik göstergeler açısından da paralel. Aynı zamanda Herakleitos'a göre, ateş logostur; logos ateş.

    Yani bu demek oluyor ki, ateş akılla donatılmıştır Herakleitos'a göre ve ateş her şeyin yöneticisi olduğuna göre, bu yöneticilik konumunu da akılla yönetiyor diyebiliriz bu durumda. Astrolojiye döneyim; astrolojide ateş elementi; sıcak ve kuru doğasıyla yaşam enerjisi, canlılık ve enerjidir. Ateş her zaman yukarı doğru, yukarıya ulaşmaya çalışır; sürekli devinim ve hareket halindedir. Isıtır, yakar, agresiftir, dinamiktir, geleceğe dönüktür; aynı zamanda insiyatiftir, liderdir, atak ve öncüdür.

    Koç, Aslan ve Yay burçları astrolojide ateş elementi grubundaki burçlardır. Yay burcunu burada Herakleitos'un logos tanımıyla da birlikte bir ayrı tutacağım, çünkü "Her şeyi yıldırım yönetir." den hareketle yıldırım Zeus'tur, logos Zeus'tur ve yay burcunun yöneticisi Jüpiter gezegeni yani Zeus'tur. Yay bilgeliğin, gerçeğin ve doğrunun; keşfetmenin, ahlakın, yasanın ve düzenin peşinden koşarken belki de bu arkheye işaret ediyordu.

    Doğum haritanızda ateş elementi fazlaysa, bu sıcak bir enerji verecektir; her yerden görülür, yaşam ve canlılık verir bu insanlar; inisiyatif alır, iddialı olur; liderlik potansiyeli fazladır. Ateş elementi fazla olan insanların cazibesi ve ışığından gözleriniz kamaşır adeta ama fazla yaklaşırsanız da yanmanız çok olasıdır. Ateş, etrafa yayılır, yükselir; hakimiyet kurar ve nereye ne zaman gideceği de belli olmaz, özgürdür; alevlerini her yere her an saçabilir. Yaratıcıdır, yaşam doludur ama her zaman bir kibir ve ego da söz konusudur kuşkusuz. Bazen patavatsızlık derecesinde dürüsttür, dobradır, cömerttir; ahlak, etik konuları önemlidir. Cesur ve girişkendir, aynı zamanda savaşçıdır, risk alır.

    Doğum haritanızda ateş elementi eksikse, bazen kemiklerinizden hayat enerjinizin sanki çekildiğini hissettiğiniz oluyor mu? Kendini ifade etmek zorlaşır, hatta zaten ifade edeseniz bile gelmeyebilir zaman zaman; enerji, heyecan gibi duygular uzak gelir; kötümser bir bakış açısı hakim olur. Çoğu sabahlar yataktan kalkmak bile zor gelir. Ateşin getirdiği o kibir ve ego hissi de eksik olduğundan kendine güvenmekte zorluklar getirir. Etkin değil, oldukça eidlgen bir enerji hakim olur; risk almak ne kelime harekete geçmek bile oldukça zor gelir. ©

    "Bütünün kendisi olan bu evreni ne bir tanrı, ne de bir insan oluşturmuştur. O, sürekli belli ölçülere göre yanan, belli ölçülere göre sönen ezeli ve ebedi ateştir."

    Herakleitos

    ...

    ©2022, Ege Yeşilova. Tüm hakları saklıdır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.