Medya ve Kadın Üzerinden Nefret Söylemi

Medya ve Kadın Üzerinden Nefret Söylemi
  • 2
    0
    0
    0
  • Nefret Söyleminin temelinde  önyargılar, ırkçılık, yabancı korkusu veya düşmanlığı, cinsiyetcilik ve ayrımcılık gibi nedenler yatmaktadır.

    Bireyin kendisinden farklı gördüğü diğer bireyleri "öteki" olarak konumlandırdığı ve bu süreçte kendisini yüceltmesi durumudur.  Kısa bir tabirle "öteki" olarak gördüğü bireyleri aşağılama eğilimindedir.

    Tahammülsüzlüğün ve hoşgörüsüzlüğün dışavurumu olarak nitelendirilebilir. Yozlaştırıcı ve demokratik düzeni yaralayıcı yönüde olduğu söylenilebilir. Aynı zamanda provake edici, teşvik edici yönü de mevcuttur. Demokratik bir topluma olumsuz yanısmları olur. Bunun en büyük sonucu ise mağdurların sessizleştirilmesidir.

    Kelimelerin gücü vardır ve bazı olumsuz kelimeler nefret söyleminde telaffuz edilirken kişileri ayrıştırıcı ve ötekileştirmeye neden olabilir. Bu söylemler çeşitli gruplara ve kişilere baskıyı arttırır.

    Hedefteki bireyler pasifleştirilir, sindirilir ve demokratik sisteme eşit biçimde katılma cesretini ve motivasyonunu kırar.

    Ne yazık ki karşılıklı hoşgörü ve saygı kültürünü zedeler.

    Kadınlar Üzerinde Nefret Söylemi

    Kadın, binlerce yıldır erkek egemen dünyanın eril düşünce kalıpları tarafından sürekli ötekileştirilmeye maruz kalmıştır. Kadınlara yönelik nefret söyleminde, cinsel temelli nefret söylemi ele alınmaktadır.

    Atasözleri ve deyimler gibi toplumun kolektif hafızasını yansıtan geleneksel aktarımlrda da kadına yönelik negatif ayrımcılık sürekli olarak yeniden üretilmektedir. 

    Kadın imgesi geleneksel medya da olduğu gibi sosyal medyanın da ötekileştirilen söylem nesnesidir.

    Medya Ve Nefret Söylemi

    Sosyal medya etkileşimli kamusal alanlar yaratarak nefret söyleminin yaşam bulduğu  ve kolaylıkla yeniden üretilip dolaştığı ortamlardır. Toplum içinde çoğu zaman suskun kalan insanlar dahi sosyal medya ortamlarında şiddetli nefret söylemi üretim sürecinde içinde bulunmaktadır.

    Bugün milyonlarca kişinin kullandığı Twitter, Facebook ve benzeri paylaşım ağlarındaki ya da Youtube, dijital oyunlar, haber siteleri, haberlere yapılan yorumlar nefret suçları bakımında nincelenmesi üzerinde durulması gereken bir alandır.

     

    KAYNAKÇA:

    Vardal,Nefre Söylemi ve Yeni Medya, Web, 06.2016, DergiPark


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.