Anılar Kararıyor ve Sona Doğru İlerliyoruz, Everywhere At The End Of Time

Anılar Kararıyor ve Sona Doğru İlerliyoruz, Everywhere At The End Of Time
  • 2
    0
    0
    0
  • Everywhere At The End Of Time

    Her şey başta güzeldi ve sonra anılar yavaş yavaş kaybolmaya başladı ve hislerde bunu takip etti. Leyland James Kirby bu 6 aşamalık olan albümünde, demansı müziğe dökmeye çalışıyor. Albüme -hatta bu projeye demek daha doğru olur- ilk baktığınızda kapak fotoğrafı ve 6.5 saatlik uzunca süresi dikkat çekiyor. Kapakta huzursuz edici bir his var ve onu tam olarak açıklayamıyorsunuz. Albümü açtığınız zaman 6 aşama sizi karşılıyor ve her aşama bir öncekinden daha da ürkütücü ve rahatsız edici.

     

    Öncelikle Demans Nedir?

    Demans, beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu belirtiler bütününü tanımlar. Tek başına belli bir hastalık değildir. Alzheimer en yaygın olan demans biçimidir. Demans düşünceyi, davranışı ve günlük faaliyetleri yerine getirme yetisini etkiler. Hastalık, beyin işlevini kişinin normal sosyal ve çalışma yaşamını engelleyecek ölçüde etkiler. Demansın temel etkisi, azalan zihinsel becerilerin bir sonucu olarak günlük faaliyetlerin yapılamaz olmasıdır.

     

    Zamanın Sonunda Her Yerde

    Bilinç içerisinde asla ne olduğunu günümüz bilimiyle tam olarak bilemesek de, Leyland bizi bir yolculuğa çıkartıyor ve demansın müzikal bir biçimde nasıl olabileceğini göstermeye çalışıyor ve bana kalırsa, bunu gayet başarılı bir şekilde yapıyor. Öncesinde de belirttiğim gibi bu proje 6 aşamadan oluşuyor. 2016’da başlayıp 2019’da tamamlanıyor. Her aşama için ayrı ve özel kapak tasarımları bulunmakta. Her kapak, o aşamadaki atmosfer için sizi hazırlıyor. Projede 1930 ve 40ların Ballroomları (dans müziği) sample olarak kullanılıyor. Bu tür müziğe Türkiye’de her ne kadar aşina olmasak da izlediğimiz film ve dizilerden aklımızın bir ucuna kazınmış olması olası. Ondan dolayı her ne kadar bir Amerika doğup büyüyen biri kadar o nostalji hissini vermese de sizi yakalıyor. Albümü müzikal anlamda incelemek ne kadar doğru emin değilim. Sonuçta Leyland, müzikal bir hazın ötesinde bize bir takım hisleri aktarmaya çalışıyor. Zaten birçok kişi buna albümde değilde bir proje diyor. Ondan dolayı müzikal anlamada incelemektense bize aktarmaya çalıştığı duyguları betimlemek bana daha doğru geliyor. Everywhere At The End Of Time'ı dinlemeyi eğer göze aldıysanız, sizinde müzikal bir hazdan öte aktarmak istediği hisleri ön planda tutmanızı tavsiye ederim. Eğer bu konuda sizde tamamsanız kısaca aşama aşama neleri anlatmak istediğini kendi kelimelerimle yazıyorum. 

     

    İlk Aşama

    Şarkılar size nostaljik hisler yaşatıyor. Eski günler, eski anılar hala aklınızda ve bir özlem var. Anılar bir o kadar net olmasa bile hisler hala mevcut. Ama bir şeylerin yanlış olduğuna dair ipuçları var. O eski şarkılar tamamen olduğu gibi değil. Plaktan gelen cızırtılar yavaş yavaş eskidiğinin izini gösteriyor.

    İkinci Aşama

    Anılar yavaş yavaş kayboluyor ve farkındalık başlıyor. Ama insan beyini yaşadığı sorunları ve travmaları reddemeye programlı olduğundan beyin otomatik olarak bunu reddediyor. Huzursuzluk bedeninizi kaplamaya başlıyor. 

    Üçüncü Aşama

    Artık her şey grileşiyor ve kaos sizi ele geçirmeye başlıyor. Her ne kadar buna direnseniz de beyin demansa engel olamıyor. Müzik aralarındaki tonların, ritimlerin birbirine girmesi anıların karmaşıklaşmasını anlatıyor.

    Dördüncü Aşama

    Karanlığın içine doğru yol alıyoruz. Şarkılar ilerledikçe her şey daha da karışık hale geliyor.  Geçmiş ve şuan, birbirine girmiş durumda ve bunu ayırt edecek bir bilince hala sahip miyiz emin değiliz, belki de bunun bile hiç farkında değiliz...

    Beşinci Aşama

    Anılar sanki birer karadeliğe çekiliyor. Şarkılar hatırlanmayacak derece bozulmuş durumda. Oluşan bu kaosun yerini korku alıyor. Bu korku giderek hafızaları daha da bulandırıyor.  Artık bilinç kayboluşunun eşiğindeyiz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. 

    Altıncı Aşama

    Artık ortada bir bilinç var mı bunu bile algılayamıyoruz. Giderek ölüyoruz ve hiç doğmamışız gibi boşlukta kayboluyoruz.

     

    Albüme genel olarak bakarsak tabi ki de oturup tekrar tekrar dinlenilecek bir iş değil. Bir kere bu yolculuğa çıkmak ve bu deneyimi tecrübe etmek yeter de artıyor bile.

     

    Albümün tamamını dinlemek için : 

     

    Kaynak 1 : www.dementia.org.au

    Kaynak 2 : rateyourmusic.com


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.