Alışverişkolik Olma Hastalığı Nedir?

Alışverişkolik Olma Hastalığı Nedir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Alışveriş bağımlılığı yani diğer adıyla alışverişkolik olmak ciddiye alınması gereken durumlar arasındadır. Alışveriş yapmayı aslında hepimiz çok severiz. Özellikle Kadınlar için alışveriş yapmak vazgeçilmezdir. Fakat bunun boyutu ve sınırı aşıldığı zaman insanlar alışverişkolik olma durumuna gelebilir. Bu da ciddi rahatsızlıkları doğurmaktadır. 

    Yapılan bilimsel araştırmalara göre de alışveriş yapmanın mutluluk hormonlarını arttırdığına dair kanıtlar vardır. Kadınların %50’si erkeklerin ise %30’u alışveriş bağımlısı olarak saptanmıştır. Alışveriş yaptıktan sonra bazı insanlar oldukça mutlu olurlar ve bunun sonunda ise alışveriş yapmaktan uzaklaşmak için çözüm yolu bulmaya çalışırlar. Bu durum ileri seviyelere geldiği zaman da bireyde çok para harcadığına dair suçluluk duygusu ve pişmanlık hissi başlar. 

     

    Alışveriş Bağımlılığı Hakkında Bilinmeyenler
    Bazı insanlar ruh haline iyi geleceği düşüncesi ile kendini alışverişe vururlar. Alışveriş bağımlısı olan kişiler alışveriş yaparak kendilerini anlık olarak iyi hissetmeye çalışırlar. Fakat bu durum fazlası ile ilerlediği zaman işin içinden çıkılmaz bir hal alır ve ciddi sorunlar ortaya çıkarır. Alışverişkolik olmanın altında yatan psikolojik sebep ne ise önce o durumun araştırılması gerekir ve bunun tedavi yöntemlerinin saptanması lazımdır. Bu bir nevi davranış biçimidir. Alışveriş yaptıktan sonra bir keyif hissetmek, rahatlama hissi duymak ve sonrasında ise pişmanlık hissetmek. 

    Alışveriş Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
    Alışveriş bağımlılığının bir diğer adı ise onyomanidir. Genelde ihtiyaç dışında olan şeylerin alınması, devamlı alışveriş yapma isteği ve tatmin olamama duygusudur. Kişi alışveriş yaptıkça kendini mutlu hisseder ve bu durum sonradan pişmanlığa döner. Gereğinden fazla para harcama ile yoğun bir zihin kendini gösterir. Alışveriş bağımlılığı belirtileri ise aşağıdaki gibidir;

    • Kişi sırf kendini daha iyi hissetmek adına ihtiyacı olmaması durumunda bile para harcama isteği duyar.
    • Alışveriş yaptıktan sonra ruhuna ve bedenine rahatlama gelir. Kendini güçlü ve huzurlu hisseder.
    • Para harcadıkça daha çok harcama isteği uyanır ve harcanan paralar ciddi oranda yükselir.
    • Para harcayan kişinin ailesinde ya da çevresinde olumsuz durumlar oluşur.
    • Para harcayan kişi kendini durduramaz ve harcadıkça harcama isteği oluşur.
    • Alışverişi fazla abartmasından dolayı çevresinde ki kişilerden tepki alır.
    • Kişi kendini iyi hissetmek adına ve ruh halini düzeltmek için para harcama isteği duyar.
    • Keyif zevk ve coşku hissetmek için para harcar.
    • Bir süre sonra harcanan paralar kişide huzursuzluk yaratır.


    Alışveriş Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?
    Alışveriş bağımlılığı yukarıda da bahsettiğimiz gibi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Eğer bir kişi alışveriş yaparken kendini durduramıyor, gereğinden ve ihtiyaç halinden fazla alışveriş yapıyorsa orta da ciddiye alınması ve tedavi görülmesi gereken bir durum vardır. Günümüzde alışveriş yapmayı sevmeyen kimse yoktur diye tahmin ediyoruz. Fakat alışverişin fazlası ve gereksiz yere yapılması bir süre sonra insanda ciddi pişmanlıklara ve işin ucunun kaçırılmasına neden olur. Alışveriş bağımlılığı olmak tedavi olunması ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu bir nevi hastalık olarak görülür. Günümüzde oldukça sık karşılaşılan davranış biçimidir. Alışveriş bağımlılığı tedavisinde ise kişinin hareketlerini kontrol edici ilaçlar ve anti depresyonlar önerilir. Böylelikle de hastalığın tedavisinin önüne geçilmiş olur. Fakat bazı kişiler yaptığı alışverişin sonradan farkına da varmazlar. Bu da daha ciddiye alınması gereken durumlar arasındadır. Alışveriş bağımlılığı biran evvel tedavi olunması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. 

    Kişi bir süre sonra bu durumdan kendi de rahatsızlık duymaya başlar ve yaptığı alışverişin harcadığı gereksiz paraların farkına varır. Günümüzde de son zamanlarda özellikle çok sık karşımıza çıkan alışveriş bağımlısı olan kişiler takıntılı bir davranış sergilemektedirler. Aslında bu durumu engellemek ve karşı koymak biraz da kendi çabamıza bağlıdır. 

    Dışarı çıkarken veya alışveriş yapacağımız zaman yanımıza belirli miktarda para almak, kredi kartı almamaya özen göstermek ya da ihtiyacımız olan ürünleri tercih etmek aslında bir nevi kendimizi engelleme çabalarıdır ve bu da oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Aynı zamanda sizi mutlu etmeye yarayan diğer faaliyetlere yönelebilir ve böylelikle de alışveriş yapmaktan uzak durabilirsiniz. Alışveriş bağımlıları da diğer bağımlı kişiler gibi tedavi edilir. Tedavi sürecinde kontrol sağlayıcı ilaçlar ve anti-depresanlar önerilir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.